گوناگون

رسوایی «هلند» در نسل کشی مسلمانان در سربرنیتسا

رسوایی «هلند» در نسل کشی مسلمانان در سربرنیتسا
رسوایی «هلند» در نسل کشی مسلمانان در سربرنیتسا هلند روز ۲۸ تیر مسئولیت نسبی قتل ۳۵۰ مسلمان بوسنیایی در سال ۱۹۹۵ را پذیرفت. مسلمانانی که از یک پایگاه سازمان ملل متحد اخراج شده بودند توسط صرب‌های بوسنی به قتل رسیدند.به گزارش رویترز، دیوان عالی سوئد حکمی را که قبلا در مورد حکومت هلند صادر شده بود تایید و میزان مسئولیت این کشور در کشتار سربرنیتسا را ۱۰ درصد اعلام کرد.

پیرو این امر وزارت دفاع هلند در بیانیه‌ای گفت: «دولت حکم دیوان عالی را می‌پذیرد و در نتیجه کشور هلند مسئولیت خساراتی را که دیوان عالی تعیین کرده می‌پذیرد.»

حکم دیوان عالی هلند راه را برای پرداخت غرامت به خانواده‌های قربانیان و بازماندگان کشتار سربرنیتسا هموار می‌کند. در این حادثه حدود ۸ هزار مرد و پسر مسلمان بوسنی به قتل رسیدند تا بزرگترین کشتار پس از جنگ جهانی دوم در خاک اروپا رقم بخورد. دیوان بین المللی دادگستری این حادثه را به عنوان نسل کشی به رسمیت شناخته است.

تعیین ۱۰ درصد مسئولیت برای هلند در این حادثه به این معنا خواهد بود که مدعیان به احتمال زیاد فقط حدود چند هزار یورو غرامت دریافت خواهند کرد.با این وجود صدور این حکم می‌تواند برای کشور‌هایی که با اعزام نیرو در ماموریت‌های پاسداری از صلح مشارکت می‌کنند یک مبنای حقوقی جدید تعیین کند.

در جنگ بوسنی در سال ۱۹۹۵ چند صد نیروی حافظ صلح هلندی مامور حفاظت از منطقه‌ای بودند که سازمان ملل متحد آن را «محدوده امن» اعلام کرده بود. هزاران مسلمان بوسنیایی به این منطقه پناه برده و ۳۵۰ نفر از آن‌ها وارد پایگاه نیرو‌های هلندی شده بودند.

دیوان عالی هلند در حکم خود گفت: نیرو‌های این کشور می‌توانستند به این ۳۵۰ نفر اجازه دهند که در پایگاه باقی بمانند، اما با تحویل دادن این افراد به صرب‌های بوسنی آگاهانه و به طور غیرقانونی آن‌ها را در معرض آزار و مرگ قرار دادند.در بخشی از این حکم گفته می‌شود: «آن‌ها شانس این افراد برای در امان بودن از صرب‌های بوسنی را از بین بردند.»

کادا هوتیچ، مادر یکی از قربانیان سربرنیتسا که در جلسه دادگاه بود، به خبرگزاری رویترز گفت: حکومت هلند مسئول آغاز کشتار سربرنیتسا است. او افزود: «مهم نیست که یک درصد، ده درصد و یا صد در صد باشد. آن‌ها مسئولند.»

یک وکیل قربانیان گفت: پس از بررسی دقیق حکم خواهد دید که آیا می‌توان این پرونده را در دادگاه حقوق بشر اروپا پیگیری کرد یا نه.دیوان عالی هلند ضمن تایید مسئولیت نسبی این کشور اتهام دوم یعنی غیرقانونی بودن همکاری نیرو‌های هلندی در متفرق کردن پناهجویانی را که در اطراف پایگاه آن‌ها تجمع کرده بودند رد کرد.

منیره سوباسیچ، یکی دیگر از شاکیان این پرونده گفت: «مسئولیت آن‌ها را هیچ‌گاه نمی‌توان پاک کرد. ما پرونده را در این مرحله رها نمی‌کنیم. به دادگاه حقوق بشر اروپا خواهیم رفت تا ببینیم ما مسلمانان حق برخورداری از عدالت را داریم یا نه.»

دیوان عالی هلند در حکم خود رقم غرامت را تعیین نکرد، ولی در یک مورد مشابه دولت هلند به چندین بازمانده این حادثه ده‌ها هزار یورو پرداخت کرده است.کادا هوتیچ گفت: برای مادران سربرنیتسا مسئله اصلی میزان غرامت نیست «ما عدالت می‌خواهیم.»
منبع: Rferl

ارسال نظر

  • عماد

    رسوایی اروپائیان در موارد حقوق بشری خصوصاً نسل کشی مسلمانان بوسنی هرزگوین مثل روز روشن بوده و هست . چطور خود را مدافع حقوق بشر می دانند .
    جنایت آنها در آفریقا و آسیا و خاور دور و نزدیک و فلسطین ، تابلوی راهنمای سیاست خارجه ما می باشد که بدانیم با چه دولتهای جنایتکاری مواجه هستیم .

  • وحید

    هلند به هیچ وجه مقصر نبود!
    هلندی ها به اونها پناه داده بودن، بعد صرب ها به هلندی های حافظ صلح اخطار دادن و تهدید به حمله نظامی کردن! نیروهای هلندی در منظقه تعدادشون کافی نبود و تجهیزات کافی برای دفاع نداشتن!
    بعد از رایزنی با UN ، وقتی فرمانده نیروهای هلندی از کمک و حمایت سازمان له اصطلاح صلح جهانی کاملا نا امید شد، ناچار شد برای حفاظت از جان نیروهای خودش به خواسته ی صرب ها تن بده!
    در حقیقت پاکدستان جامعه جهانی مقصرند و نه هلندی هایی که برای کمک به جنگ زده ها اومده بودند!

  • ناشناس

    همه دنیا رسوا هستند فقط ایران آدمه

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان

    نمای روز

    اخبار از پلیکان

    داغ

    حواشی پلاس

    صفحه خبر - وب گردی

    آخرین اخبار