گوناگون

اثرات دمنوش‌ها و دارو‌های گیاهی بر این عضو حیاتی بدن

اثرات دمنوش‌ها و دارو‌های گیاهی بر این عضو حیاتی بدن

پارسینه: هر فردی با توجه به مزاج، شرایط کلی بدن و سوء مزاج احتمالی‌ای که برای او عارض شده، گیاهان دارویی و دمنوش‌های مشخصی را می‌تواند استفاده کند.

اثرات دمنوش‌ها و دارو‌های گیاهی بر این عضو حیاتی بدن

گفتگویی اختصاصی با دکتر نفیسه حسینی یکتا، نائب رئیس انجمن علمی طب سنتی ایران و معاونت توسعه سلامت دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت انجام داده و در رابطه با اینکه گیاهان دارویی، عرقیجات و دمنوش‌ها در چه شرایطی برای بدن خصوصا "عضو کبد" می‌توانند مفید باشند و در چه شرایطی مضر صحبت کردند.

گیاهان دارویی؛ دوست یا دشمن کبد؟

او در مقدمه گفت: اینکه در برخی مطالب در خصوص مضر بودن همه‌ی گیاهان دارویی برای کبد صحیت می‌شود، بحثی غیرعلمی است، چون بسیاری از دارو‌هایی که برای تقویت کبد و مشکلات ناشی از کبد چرب در قفسه‌های داروخانه‌ها موجود است پایه گیاهی دارند و بسیاری از متخصصان رشته‌های مختلف این دارو‌ها را نسخه می‌کنند.

دکتر حسینی یکتا همچنین با بیان اینکه ارزش گیاهان دارویی برای برطرف کردن مشکلات کبدی از قدیم الایام بر کسی پوشیده نیست، افزود: البته همین طور که نمی‌توانیم بگوییم گیاهان دارویی دشمن کبد هستند نمی‌توانیم هم بگوییم که گیاهان دارویی برای کبد کاملا مفید هستند، چون گیاهان دارویی هم مانند دارو‌های شیمیایی اثرات مختلفی بر بدن دارند و برخی از آن‌ها در صورتی که درست مصرف شوند می‌توانند بسیار برای کبد مفید باشند و بالعکس.


وی در خصوص عرقیجات گیاهی هم خاطرنشان کرد: نحوه عرق گیری در خلوص و سالم بودن عرقیات گیاهی مهم است و اگر عرق گیری به طور درست انجام نشود می‌تواند موجب مضراتی برای بدن شود.

تداخلات دارویی و مشکلات کبدی

نائب رئیس انجمن علمی طب سنتی ایران گفت: تداخل گیاهان دارویی و شیمیایی هم بسیار مهم است؛ در فردی که دارو‌هایی برای بیماری زمینه‌ای مصرف می‌کند و یا در مقطغی از زمان داروی خاصی را استفاده می‌کند حواسمان باید به تداخلات دارویی باشد، چون ممکن است تداخلات دارویی منجر به آسیب کبدی شود.

حسینی یکتا در اینباره اضافه کرد: در صورتیکه پزشک در خصوص خواص و تداخلات گیاهان دارویی اطلاعات لازم را داشته باشد و عرقیات و گیاهان دارویی را برای مشکلات کبدی با در نظر گرفتن جوانب مختلف توصیه کند، بسیار می‌توانیم از این موضوع بهره ببریم.

او با اشاره به اینکه نمی‌توانیم دمنوش‌ها را هر زمانی و برای هر فردی توصیه کنیم، اظهار کرد: هر فردی با توجه به مزاج، شرایط کلی بدن و سوء مزاج احتمالی‌ای که برای او عارض شده، گیاهان دارویی و دمنوش‌های مشخصی را می‌تواند استفاده کند.


باور‌های غلط درباره‌ی دمنوش‌های گیاهی

وی ادامه داد: مثلا اینکه بگوییم دمنوش زنجبیل برای همه خوب است باوری غلط است، چون اگر با فردی روبرو باشیم که مزاج گرمی دارد و در تابستان دمنوش زنجبیل استفاده کند ما منتظر عوارض ناشی از سوء مزاج گرم در او هستیم یا اینکه بگوییم دمنوش گل سرخ برای هر فردی خوب است درست نیست.

معاونت توسعه سلامت دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت به بهداشت نیوز گفت: ممکن است با شرایطی روبرو باشیم که فرد فشار خون یا مشکلات تیروئیدی دارد بنابراین اگر یک دمنوشی را زیاد و روزانه استفاده کند ممکن است سبب تشدید بیماری اش شود.

این استاد دانشگاه در این رابطه بیان کرد: مثلا بسیار می‌شنویم که دمنوش دارچین را زیاد استفاده کنید، در حالیکه اگر یک فرد با مزاج گرم دمنوش دارچین به صورت مرتب و روزانه استفاده شود ممکن است سبب تپش قلب و حتی مراجعه او به متخصص قلب شود در حالیکه علت تپش قلب او استفاده زیاد از داروی گیاهی با درجه حرارت بالا بوده است.

تجویز دمنوش‌ها با توجه به مزاج افراد در سنین مختلف

او به مزاج افراد در دوره‌های مختلف عمر هم اشاره کرد و گفت: در سنین مختلف مزاج افراد متفاوت است مثلا در سنین کودکی گرم‌ترین و‌تر ترین، در سنین جوانی گرم و خشک ترین، در سنین میانسالی سرد و خشک‌ترین و در سنین سالمندی سرد و‌تر ترین مزاج‌ها را داریم.

دکتر نفیسه حسینی یکتا با تأکید بر اینکه با توجه به تغییرات مزاجی در سنین مختلف عمر، دمنوش‌های مختلفی را مورد استفاده قرار می‌دهیم، توضیح داد: مثلا در سنین جوانی افراد با افزایش حرارت کبد و جوش‌های صورت و کهیر بیشتر از سایر سنین روبرو می‌شوند پس دمنوش‌هایی را توصیه می‌کنیم که این مشکلات را برطرف کند یا در سنین پیری بی خوابی‌ها آزار دهنده است بنابراین دمنوش‌هایی برای برطرف کردن این مساله تجویز می‌کنیم.

این متخصص طب سنتی ضمن بیان اینکه استفاده از گیاهان و عرقیات دارویی از گذشته در باور و فرهنگ ما نفوذ کرده است، گفت: استفاده از گل سرخ و نعنا در آب دوغ خیار در فصل تابستان یا استفاده از ادویه جات خاص در غذا‌های محلی، در حقیقت نشان از استفاده گیاهان دارویی در اقلیم‌های مختلف با توجه به نیازمندی‌های بدن بوده است.

تبلیغات اغواگرانه‌ی دمنوش‌های لاغری و ترک اعتیاد!

همچنین عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ارتش با ابراز نگرانی از برخی توصیه‌های بدون توجه به خواص هر گیاه دارویی و شرایط خاص هر فرد، گفت: اقبال زیاد مردم به گیاهان دارویی و طب سنتی باعث شده بازار برای سودجویان و اغواگران باز شود و افراد مختلف با ادعا‌های مختلف به نام دمنوش‌های لاغری، ضد دیابت و حتی گیاهان دارویی برای مقابله با اعتیاد بازار‌های مکاره‌ای برای خود درست کنند.

وی تصریح کرد: گاهی توسط برخی افراد ناآگاه استفاده از گیاهان دارویی و روش‌های درمانی در طب سنتی و طب مکمل، به عنوان جایگزین درمان معرفی می‌شود درحالیکه ما بر این باور هستیم که تمامی مکاتب درمانی در خدمت سلامت و درمان مردم و در کنار یکدیگر می‌توانند بهترین بهره وری لازم را داشته باشند.

تلاش‌های وزارت بهداشت برای مقابله با سودجویان

حسینی یکتا تأکید کرد: توجه مردم به طب سنتی اتفاق خوبی است در صورتیکه با فرهنگسازی و توان نظام سلامت به پاسخگویی خوب و استاندارد نیاز‌های مردم همراه شود در غیراینصورت ممکن است با آسیب‌هایی در حوزه سلامت مردم روبرو شویم.

نایب رئیس انجمن طب سنتی ایران ابراز امیدواری کرد و به بهداشت نیوز گفت: در حال حاضر در وزارت بهداشت ادغام طب سنتی و طب ایرانی در نظام سلامت در سطوح سه گانه مدنظر قرار گرفته و به طور جدی در حال پیگیری است، امیدواریم دسترسی مردم به خدمات استاندارد تسهیل شده و عرصه بر متخلفین تنگ‌تر شود.

منبع:بهداشت نیوز

ارسال نظر

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان

    نمای روز

    اخبار از پلیکان

    داغ

    حواشی پلاس

    صفحه خبر - وب گردی

    آخرین اخبار