اختلال نعوظ | نشانه ها و علل، تشخیص و درمان

پارسینه: یکی از بزرگترین دغدغههای مردان فعال از لحاظ جنسی از دست دادن نعوظ یا کاهش کیفیت برانگیختگی آلت در هنگام رابطه جنسی است. این مشکل اختلال نعوظ Erectile Dysfunction نامیده میشود.
نعوظ چیست؟ به زبان عامیانه به راست شدن یا سیخ شدن الت تناسلی در مردان و یا برانگیخته شدن کلیتوریس در زنان نعوظ میگویند. اختلال نعوظ نوعی ناکارآمدی جنسی در مردان است که در آن آلت قادر نیست به حالت نعوظ برسد یا در این حالت باقی بماند. این مشکل باعث عدم رضایت جنسی شده و آزار روانی برای فرد و شریک جنسی او به وجود میآورد.
عارضه شل شدن آلت و یا عدم نعوظ در تمام سنین امکان پذیر است، اما هر چه سن بالاتر باشد احتمال این مشکل بیشتر میگردد.
آگاه باشید که اگر مشکل در سفت شدن آلت گه گاه و بدون تکرار منظم اتفاق میافتد احتمال شما مشکل ED ندارید و فقط خستگیهای ذهنی جلوی نعوظ کامل را میگیرد. اما در صورتی که این مشکل مکرر اتفاق افتاد شما باید به یک متخصص اورولوژی (متخصص نعوظ مردان) مراجعه کنید.
علل اختلال نعوظ
عارضه شل شدن آلت و یا عدم نعوظ در تمام سنین امکان پذیر است، اما هر چه سن بالاتر باشد احتمال این مشکل بیشتر میگردد.
آگاه باشید که اگر مشکل در سفت شدن آلت گه گاه و بدون تکرار منظم اتفاق میافتد احتمال شما مشکل ED ندارید و فقط خستگیهای ذهنی جلوی نعوظ کامل را میگیرد. اما در صورتی که این مشکل مکرر اتفاق افتاد شما باید به یک متخصص اورولوژی (متخصص نعوظ مردان) مراجعه کنید.
علل اختلال نعوظ
۱_ اختلالات روانی
مهمترین دلایل عدم نعوظ در مردان (خصوصا در افراد جوان) اختلالات روانی میباشد. به طوریکه در بیش از ۷۰% موارد، اختلال روانی، علت نعوظ نداشتن است.
استرسهای کاری و محیطی، خستگی، نداشتن حس خوب نسبت به شریک جنسی، اضطراب در آمیزش و همچنین افسردگی و نگرانی، درگیریهای احساسی خارج از رابطه خانوادگی همگی میتوانند از دلایل روانی اختلال نعوظ باشند.
۲_ مشکلات آناتومیک
از علل دیگر میتوان به مشکلات اناتومیک و اختلالات عصبی از جمله آسیب به عصب پودندال در جریان حوادث، تصادفات یا جراحیهای لگنی اشاره کرد. هم چنین هر بیماری که بر مغز و اعصاب و یا نخاع اثر گذاشته باشد از جمله MS، دیابت و … میتوانند باعث اختلال نعوظ شوند.
۳_ اختلالات عروقی
از علل مهم دیگر میتوان به اختلالات عروقی اشاره کرد که شایعترین عامل آن دیابت بوده که با توجه به شیوع دیابت موضوع مهمی میباشد. از عوامل موثر دیگر میتوان به فشار خون بالای مزمن و طول کشیده اشاره کرد. از سوی دیگر فشار خون بالا میتواند به شل شدن آلت هنگام رابطه بینجامد.
۴_ عمل جراحی
اعمال جراحی مثل پروستاتکتومی، ضربه و آسیب به شریان ها، آرترواسکلروز، فشار خون، چربی خون بالا، کاهش هورمون ها، دخانیات و مصرف سیگار (مخصوصا کسانی که بیش از ٢٠ نخ در روز سیگار میکشند) و مواد مخدر و …. نیز میتوانند باعث این بیماری شوند.
۵_ مصرف دارو
بعضی داروها نیز میتوانند باعث از دست رفتن نعوظ شوند. از داروهای مسوول میتوان به موارد زیر اشاره کرد: کتوکونازول (ضد قارچ)، آنتی سایکوتیکها (داروهای ضد جنون در بیماران با اختلالات روانی)، بعضی داروهای ضد فشار خون، سایمتیدین، تیازیدها و …
هم چنین یکی از عوارض مهم و بعضا برگشت ناپذیر در ورزشکاران استفاده کننده از داروهای هورمونی اختلالات زناشویی و ناباروری میباشد.
۶_ افزایش سن
افزایش سن نیز میتواند باعث این مشکل شود که به علت کاهش هورمونهای جنسی و اختلال در گردش خون است به طوری که در سن بالای ۶۵ سال یک چهارم افراد این مشکل را دارند و سن مهمترین متغیر وابسته به توان جنسی است.
اگر فردی دچار این مشکل میباشد در درجهی اول با توجه به اینکه ۷۰% موارد مشکل روانی میباشد بهتر است سعی در کنترل تکانههای محیطی و افزایش ارامش و اعتماد به نفس داشته باشد، در صورتی که این روش موثر نباشد باید توسط پزشک متخصص اورولوژی معاینهی کامل به ویژه در ناحیه تناسلی شود و آزمایشات عصبی، بررسی عروق آلت با سونوی رنگی (داپلر)، تست هورمونی، قند خون، چربی خون، و…. انجام شود.
درمان اختلال نعوظ
ما در این روش ۲ نوع درمان اختصاصی و غیر اختصاصی داریم. در درمانهای غیر اختصاصی از روان درمانی، هورمون درمانی، تغییر رژیم غذایی، تغییر شیوه زندگی و … استفاده میشود. توجه کنید که خود تغییر شیوهی زندگی میتواند هم بار روانی را حل کند و هم بر مسائلی مثل درگیری عروق با تغییر رژیم اثر داشته باشد.
جالب است که بدانید انجام طولانی مدت دوچرخه سواری و ورزشهای اینگونه به علت آسیبهای ریز مکرر به عروق ناحیه تناسلی میتوانند باعث این مشکل شوند که در این موارد باید نوع و شدت ورزش را تغییر دهیم. هم چنین در افرادی که به علت مصرف دارو دچار مشکل شده اند دارو تغییر داده میشود. تقویت عضلات کف لگنی با ورزش نیز میتواند مفید باشد.
جراحی درمان اختلال نعوظ
از درمانهای دیگر میتوان به هورمون درمانی (در اختلالات تیروئید، آدرنال، هیپوفیز و…)، و هم چنین استفاده از داروهای خوراکی و تزریقی اشاره کرد.
درمان دارویی اختلال نعوظ
بسیاری از مراجعین سوال میکنند که آیا قرص برای سفت کردن آلت هنگام رابطه جنسی وجود دارد؟ پاسخ مثبت است، قرصها و درمانهای دارویی مختلفی برای درمان اختلال نعوظ موقت وجود دارد. اما در مشکلات پیچیده تر، فرد باید علت اصلی عدم نعوظ را درمان کند.
آپومورفین (زیر زبانی) که در ۱۲ دقیقه اثر میکند و تا ۲ ساعت هم میماند.
ترازودون که ضد افسردگی ملایم است.
سیلدنافیل که خیلی سریع هم اثر میکند، اما در افرادی که نیترات میخورند نباید مصرف شود. قابل توجه است که بیماران قلبی این دارو را با احتیاط استفاده کنند. هم چنین این دارو فقط در پاسخ به تحریک جنسی اثر میکند.
میتوان تزریق داخل مجرا انجام داد که باید در شرایط ضد عفونی باشد. این درمان میتواند عوارضی مثل درد در محل تزریق یا نعوظ طول کشیده داشته باشد. در فردی که بیماری کم خونی داسی شکل، اسکیزوفرنی، اختلال روانی شدید و یا بیماری سیستمیک شدید داشته باشد از این درمان استفاده نمیشود.
دستگاه وکیوم: وسیلهای شامل یک سیلندر که با لوله به یک پمپ وصل میشود و باعث میشود خون در آلت جمع شود و در پایین یک حلقه دور آلت انداخته میشود. این روش در افراد مسن بیشتر استفاده میشود.
قرص برای درمان اختلال نعوظ مرد
این سه قرص میتوانند یک ساعت پیش از رابطه جنسی مصرف شوند تا موجب سفتی آلت مرد و نگه داشتن نعوظ به مدت طولانی شوند.
سیلدنافیل سیترات (ویاگرا)
تادالافیل سیترات (CIALIS)
وردنافیل
ویزارسین
هر سه دارو عوارض مشابهی دارند:
سردرد
احتقان بینی
اختلال گوارشی
اختلال دید (دید آبی رنگ)
درد زانو
این داروها با نامهای تجاری مثل ویاگرا، Blue Chew و ... به فروش میرسند. سی تا ۶۰ دقیقه پیش از رابطه جنسی قرص را با آب مصرف کنید. اگر تاثیر قرص و نعوظ بیش از ۴ ساعت طول کشید، به پزشک مراجعه کنید.
❇ جراحی برای درمان اختلال نعوظ
در افرادی که به درمانهای قبلی پاسخ نداده اند از اعمال جراحی استفاده میشود مثل پروتزهای آلت (malleable or semi rigid و inflatable). پروتز میتواند عوارضی مثل عفونت و عوارض بعد جراحی و …. داشته باشد.
از جراحیهای دیگر جراحی عروق است که بیشتر در افراد جوان غیر سیگاری و فاقد بیماری زمینهای (دیابت) که بیشتر در اثر ضربه دچار اختلالات عروقی و اختلال در خونرسانی به آلت شده اند، استفاده میشود.
❇ درمان اختلال نعوظ در طب سنتی
در طب سنتی نیز برای درمان اختلال نعوظ از درمانهای گیاهی استفاده میشود که کشورهایی مثل چین و آفریقا مدت طولانی است که از این روشها استفاده میکنند. در پاسخ به سوال " آیا شلی آلت با تغذیه درمان میشود؟ " باید بگوییم که بسته به علت عدم نعوظ جواب میتواند مثبت و یا منفی باشد.
برحی از گیاهان اثرات مشابه با قرص برای درمان اختلال نعوظ مردان دارند و از جمله این گیاهان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
جینسنگ: که از کرم آن نیز برای انزال زودرس استفاده میشود.
ال _ آرژنین: که با افزایش خونرسانی اثر میکند.
دی هیدرواندروسترون (DHEA): که بیشتر میل جنسی در زنان را افزایش میدهد و به اختلال نعوظ کمک میکند.
یوهیمبین (آلکالوئید زهرین که از گیاه آفریقایی به نام Corynanthe yohimbe گرفته میشود)
جینکو: علفهای هرز بز شاخی (epimedium)، ویاگرا گیاهی (با احتیاط استفاده شود)
توصیه پزشک
اختلال نعوظ به علت اختلال جنسی و آسیب روانی که به فرد و شریک جنسی وارد میکند مهم میباشد، اما زمانی به فردی میگوییم که این اختلال و بیماری دارد که این مشکل به طور متناوب برای وی ایجاد شود نه اینکه به دفعات کمی بوده و حل شود. باید توجه کنیم که این مشکل با بالا رفتن سن افزایش مییابد و سن بر این بیماری بسیار تاثیر میگذارد، پس در صورت بروز این مشکل با توجه به علل آن که در بالا توضیح داده شد به پزشک مراجعه کرده تا معاینه و درمان کامل برای شما صورت بگیرد.
منبع سایت دکتر شهریار ناطق
ارسال نظر