جولان فروش طلای اقساطی در فضای مجازی

درحالی فروش اقساطی طلا در فضای مجازی متداول شده است که کارشناسان درباره پیامدهای این مساله هشدار می دهند
تحریریه پارسینه: خرید فلز زرد و دلربا هم این روزها قسطی شده است! کافی است سری به فضای مجازی بزنید تا با انبوهی از پیچ ها و صفحاتی روبه رو شوید که انواع و اقسام طلا را قسطی و بدون پیش پرداخت به فروش می رسانند؛ از دو سه میلیون تومان گرفته تا گرم های بیشتر و سنگین تر. پیچ های اینستاگرامی حالا خیلی وقت است که به فروش اقساطی طلا روی آورده اند و با شرایط خاص این فلز محبوب و دوست داشتنی را به فروش می رسانند. تا پیش از این، فروشگاه های طلا نیز فروش اقساطی داشتند و به دوست و آشناهای خود طلا را قسطی می فروختند. حالا اما پای فروش این فلز خوش آب و رنگ به فضای مجازی نیز باز شده و برخی از فروشندگان معتقدند که با این کار فرصت استثنایی برای خریداران فراهم کرده اند؛ چرا که با این کار افراد می توانند با پرداخت میزان اندکی برای خود سرمایه ای جفت و جور بکنند. در بیو یکی از همین پیچ های فروش اقساطی طلا نوشته شده است: «با پول کم هم می شود طلا خرید. طلا را از ما به صورت قسطی و بدون چک و سود خرید کنید!» این پیچ مدعی است که بدون پیش پرداخت و سود فلز زرد را به فروش می رساند. پیچ دیگری نیز در تبلیغات خود فروش طلای قسطی را برای کارمندان و کسبه مهیا کرده و مدعی است که افراد تا سقف 24 میلیون، بدون پیش پرداخت و سود می توانند طلای قسطی بخرند.اما پیج دیگری مبلغ را بالاتر برده و گفته است که افراد می توانند بدون پیش پرداخت تا سقف 160 میلیون تومان طلای قسطی بخرند و همان لحظه نیز آن را دریافت کنند.
پلتفرم های آنلاین نیز به میدان آمدند
فروش طلای قسطی تنها مختص صفحات اینستاگرامی نیست بلکه برخی از پلتفرم های آنلاین نیز طلا را به صورت قسطی و بدون سود به مشتریان خود می فروشند. این موضوع باعث شده تا خیلی ها وسوسه شوند و به منظور سرمایه گذاری از صفحات اینستاگرامی و پلتفرم های آنلاین طلای قسطی بخرند. فاطمه یکی از این افراد است. او که صفر تا صد خریدهای خود را از یکی از پلتفرم های اینترنتی انجام می دهد، می گوید حدود 50 میلیون تومان از این پلتفرم وام گرفته و طلا خریده است: «ماهانه حدود سه میلیون تومان پرداخت می کنم. برای من که کارمند هستم، جور کردن 50 میلیون و خرید نقد طلا واقعا سخت است. اما حالا با خرید اقساطی می توانم امیدوارم باشم که حداقل سرمایه اندکی برای خودم دست و پا کرده ام.» البته خرید طلای قسطی مخالفانی نیز دارد. لعیا که سابقه خرید اقساطی از فروشگاه های طلا را دارد، می گوید: «من که باورم نمی شود این پیج ها به این راحتی از سود خود بگذرند و طلا را که قیمت آن لحظه به لحظه در نوسان است، به صورت قسطی و بدون سود بفروشند!» می گوید:«من خودم از فروشگاه های مختلف طلا خریده ام؛ اما فروش آنها اینگونه بوده است که خودشان یا وام می داده اند یا به قرض الحسنه ها معرفی می کرده اند. یا اینکه چندین فقره چک می گرفتند.»
خرید طلا چه آسان!
فروش طلای اقساطی اما حالا باب شده است و روز به روز نیز بر تعداد صفحات و پیچ هایی که اقدام به فروش اقساطی این فلز گران بها می کنند، افزوده می شود. این درحالی است که کارشناسان در این باره هشدار می دهند و زنگ خطر را به صدا در می آورند. چندی پیش بود که معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان تهران با ارسال پیامکی هشدار داد که معاملات آنلاین طلا ممکن است با خطرات قانونی همراه باشند. در متن این پیامک آمده است: «مخاطب گرامی؛ در خرید طلای آنلاین دقت کنید. پرداخت به حسابهای شخصی یا عدم ارائه فاکتور رسمی میتواند نشانه یک معامله غیرقانونی باشد. هوشیار باشید!»این درحالی است که در کنار مزیتهایی که معاملات انلاین طلا میتواند داشته باشد، خطراتی نظیر کلاهبرداری، خالی فروشی و انجام معاملات غیرقانونی نیز بهوجود آمده است. پرداخت به حسابهای شخصی بدون ضمانت قانونی و عدم ارائه فاکتور رسمی از سوی فروشندگان، از جمله مواردی است که میتواند خریداران را با مشکلات جدی روبهرو کند. کارشناسان حقوقی در گفت و گو با رسانه ها تاکید دارند که رعایت قوانین مرتبط با خرید طلا، از جمله دریافت فاکتور رسمی و پرداخت به حسابهای تجاری، میتواند از وقوع کلاهبرداری و مشکلات قانونی جلوگیری کند. بر اساس قوانین، فروشندگان موظف هستند با انتشار فاکتور رسمی، صحت و قانونی بودن معامله را تضمین کنند. عدم ارائه چنین فاکتوری یا درخواست پرداخت به حسابهای شخصی میتواند نشاندهنده مسائل غیرقانونی باشد. نادر بذرافشان، رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران نیز در خصوص تب خرید آنلاین طلا و سکه که این روزها در بین مردم شکل گرفته در گفت و گو با رسانه ها عنوان کرده است: با توجه به اینکه اتحادیه طلا و جواهر نظارتی بر روی کسب و کارهای آنلاین ندارد، نظارت بر فروش آنلاین طلا هم از حوزه اختیارات اتحادیه طلا و جواهر خارج است. وی در ادامه به مردم توصیه کرد با توجه به اینکه طلا و سکه جز فلزات گرانبهای دنیا هستند، خرید و فروش مصنوعات طلا و سکه را از روش های مطمئن تر و کم ریسک تر و به صورت فیزیکی انجام دهند. همچنین خرید طلا و سکه را حتما از مراکز دارای مجوز اتحادیه انجام دهند و از خرید آنلاین مصنوعات طلا به صورت آنلاین خودداری نمایند.
توصیه ای به خریداران طلا
با توجه به تهدیدات فضای مجازی کارشناسان توصیه می کنند که افراد فقط از فروشگاههای معتبر و دارای نماد اعتماد الکترونیکی خرید کنید. حتماً فاکتور رسمی دریافت کنید که مشخصات کامل کالای خریداریشده و شماره ثبت فروشنده را شامل شود. از پرداخت مستقیم به حسابهای شخصی بدون ارائه تضمینهای قانونی خودداری کنید. دادگستری استان تهران بارها از مردم خواسته است هوشیاری بیشتری نسبت به این نوع معاملات داشته باشند و در صورت مشاهده تخلفات، از طریق سامانههای قضایی گزارش دهند. این پیامک نشاندهنده تلاش دستگاه قضایی برای کاهش جرم و کلاهبرداری در فضای آنلاین است که با گسترش خرید اینترنتی، اهمیت آن دوچندان شده است.
ارسال نظر