واکسن کرونا چه کسانی را ثروتمند می‌کند؟+جزئیات و اسامی

واکسن کرونا چه کسانی را ثروتمند می‌کند؟+جزئیات و اسامی

پارسینه: بازار تولید واکسن کرونا براساس گفته‌های پژوهشگران دست کم برای سال‌ها داغ خواهد بود و میلیارد‌ها دلار روانه جیب کسانی خواهد کرد که زودتر دست به کار شده اند اما برندگان این بازی چه کسانی هستند؟

واکسن کرونا چه کسانی را ثروتمند می‌کند؟+جزئیات و اسامی
تحریریه پارسینه - محمد مهدی حاتمی: تولید و توزیع واکسن کرونا در کشور‌های مختلف در جهان آغاز شده و از همین حالا، رقابتی چند میلیارد دلاری میان شرکت‌های تولیدکننده واکسن هم در گرفته است. بازار تولید واکسن کرونا براساس گفته‌های پژوهشگران دست کم برای سال‌ها داغ خواهد بود و میلیارد‌ها دلار روانه جیب کسانی خواهد کرد که زودتر دست به کار شده اند اما برندگان این بازی چه کسانی هستند؟

جهان کم کم برای واکسیناسیون در مقابل کرونا آماده می‌شود و این در حالی است که تقریباً تمام برآورد‌ها نشان می‌دهند که حتی در صورت تولید چندین مدل مختلف از واکسن در کشور‌های این سو و آن سوی جهان، واکسینه کردن حدود ۷ میلیارد و ۸۰۰ میلیون نفر جمعیت جهان به زمانی بیش از یک یا دو سال نیاز خواهد داشت. علاوه بر این، هنوز به طور دقیق مشخص نیست که واکسیناسیون در مقابل ویروس کووید-۱۹ باید یک بار در سال انجام شود، یا این ویروس از جمله ویروس‌هایی است که واکسیناسیون در مقابل آن‌ها نیازمند تکرار فرآیند است.

نخستین برندگان واکسیناسیون کرونایی

در این میان، اما روز سه شنبه گذشته، مورخ ۸ دسامبر، نخستین مورد واکسیناسیون در مقابل ویروس کرونا در بریتانیا بر روی یک زن انگلیسی انجام شد. واکسن مورد استفاده در این واکسیناسیون، تولید مشترک شرکت «فایزر» آمریکایی و یک شرکت نه چندان بزرگ در آلمان به نام «بیون تک» است که حالا به سرعت جای خود را در دنیای داروسازی باز کرده است.

«فایزر» البته یک شرکت چندملیتی است که دفتر مرکزی آن در آمریکا واقع شده و از قضا در جایگاه ۵۷ در میان ۵۰۰ شرکت برتر در جهان هم قرار دارد. حالا، اما با تولید واکسن کرونا، «فایزر» احتمالاً به قدرت و نفوذ بیشتری در دنیای تجارت هم دست پیدا خواهد کرد. با اعلام تولید واکسن توسط این شرکت، سهام این شرکت رشد چشم گیری را تجربه کرد.

شرکت «بیون تک» هم که یک زوج ترک تبار مهاجر در آلمان آن را تاسیس کرده و اداره می‌کنند، دیگر شرکتی است که با شرکت در فرآیند تولید یکی از نخستین موارد واکسن کرونا، رشدی سریع را تجربه کرده است.

همین چند روز پیش، برخی خبرگزاری‌های اروپایی خبر دادند که «اوگور شاهین»، مدیرعامل ترک تبار این شرکت آلمانی که با همکاری شرکت «فایزرـ موفق به کشف و تولید واکسن کووید-۱۹ شده، به فهرست ۵۰۰ فرد ثروتمند جهان پیوسته است. تنها دو روز پس از تایید کارآیی واکسن تولید شده توسط این دو شرکت، ثروت آقای «شاهین» تحت تاثیر رشد قیمت سهام شرکتی که او با همکاری همسرش «اوزلم توره‌چی» تاسیس کرده به ۴.۱۶ میلیارد یورو رسید تا او بر پایه شاخص میلیارد‌های «بلومبرگ» به عنوان چهار صد و نو و سومین فرد ثروتمند در جهان شناخته شود.

بر اساس گزارش یورونیوز به نقل از روزنامه آلمانی «ولت»، قیمت سهام شرکت «بیون تک» از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون با جهش ۲۵۰ درصدی مواجه شده است. در حال حاضر مجموع ارزش سهام این شرکت به ۲۳.۶ میلیارد یورو رسیده که آقای «شاهین» حدود ۱۷ درصد آن را در اختیار دارد. به این ترتیب، او اکنون سی و چهارمین فرد ثروتمند آلمان است.

بریتانیایی ها، چینی‌ها و روس‌ها هم به جمع واکسن ساز‌ها اضافه می‌شوند

از آن سو، اما جمع تولیدکنندگان واکسن کرونا در حال گسترده شدن است و کشور‌هایی همچون بریتانیا، چین و روسیه هم واکسن‌هایی ساخته اند که به زودی در ابعاد وسیع در جهان توزیع خواهند شد. روس‌ها حتی روند واکسیناسیون خود را هم شروع کرده اند، هر چند به دلیل نفوذ رسانه‌ای غرب، این رخداد بازتاب خبری چندانی نداشته است.
واکسن کرونا چه کسانی را ثروتمند می‌کند؟+جزئیات و اسامی

در این میان، اما قیمت تخمینی واکسن کرونای تولید شده توسط شرکت‌های مختلف هم با هم فرق می‌کند و البته، واکسن تولید شده توسط دانشگاه آکسفورد و مجموعه «آسترازنکا» قرار است در حجم گسترده در اختیار کشور‌های در حال توسعه که منابع مالی کمتری برای خریداری واکسن در اختیار دارند، قرار بگیرد.

بر این اساس، واکسن مورد اشاره جزو ارزان‌ترین واکسن‌هایی است که تا این لحظه تولید شده اند و حدود ۴ دلار قیمت دارد، حال آنکه واکسن «فایزر-بیون تک» حدود ۲۰ دلار قیمت گذاری شده است. واکسن روسی «اسپاتنیک وی» هم حدود ۷.۵ دلار قیمت گذاری شده است.
منبع: پارسینه

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار