چگونه در بازار دیوانه کار کنیم؟

پارسینه: مطالعات آینده پژوهی و روندشناسی نشان میدهد بازار مصرف در ایران در حال منقبض شدن است و این انقباض در شش ماه دوم سال بسیار بیشتر خواهد شد. این شرایط مصرف کنندگان را بر آن خواهد داشت که بسیاری از کالاها و خدمات را از لیست خرید خود خارج کنند.
اما متاسفانه بخش عمدهای از فعالان بازار و مدیران کسب وکار چه در سایز بزرگ و چه کوچک با بیماری «همه چیزدانی» مواجه اند و تصور میکنند با دانستههای اندک، جهت دار و گاه اشتباه خود میتوانند نقاط کورکسب وکار را ببینند و از پس پیچیدگی تشخیص آینده برآیند. نتیجه چنین خودباوری کاذبی سقوط ارزش دارایی این افراد در اولین موج رها شدن افسارگسیخته قیمتها و چنگ زدن دیرهنگام به قوانین بقاء است.
همه کسب وکارها و سرمایه گذارانی که تا اکنون از بازارها جا مانده اند باید تلاش و دقت بسیار بیشتری برای حفظ و بقاء خود در طول ماههای آینده بکنند در غیر این صورت سقوط و ورشکستگیها آنها قطعی است. اولین اقدام درچنین شرایطی باید کاهش هزینههای غیرضروری و جلوگیری جدی از هدر رفت منابع باشد. مدیریت منابع را باید درسه قدم سامان داد؛ اول هزینههایی که باید قطع شوند، دوم هزینههایی که بایدکنترل شوند و سوم هزینههایی که باید مدیریت شوند.
اصلاح نگرش به بازارها و تغییر استراتژی سرمایه گذاری و حتی تغییر حوزه کسب وکار باید در دستور کار هر مدیر عاقلی قرار بگیرد. در چنین شرایطی شرکت ها، سرمایه گذاران وکسب وکارها به «برنامه ریزی منعطف» نیاز دارند. برنامه ریزی منعطف نیازمند رصد مداوم پارامترهای موثربرتولید و فروش است، چون این مولفهها به شکل بی سابقهای دراقتصاد ایران به سرعت درحال تغییر جهت هستند و هنوز به یک ثبات پایدار نرسیده اند چه خوشمان بیاید و چه نیاید رخدادهای رادیکال چند ماه گذشته حوزههای «تولید سود» در ماههای آینده را عمیقا دگرگون میسازد. همه کسانی که بر اساس سناریوها و متغیرهای سال گذشته، کسب وکار امسال شان را برنامه ریزی کرده بودند باید هشیار باشند که نمیتوانند بر اساس همان فرمولها به موفقیت در شرایط جدید دست یابند.
همه صاحبان سرمایه و کسب وکار در ایران که تلاش میکنند با روندهای به شدت دگرگون کننده آینده بجنگند خودشان را برای سقوط و ورشکستگی آماده میکنند و این دقیقا همان کاری است که نباید بکنند.
اقتصاد ایران با تئوریهای اقتصادی قابل پیش بینی نیست و به شدت سیاست زده است...