تحلیل خبرگزاری فارس از آینده بحران سوریه: جنگی در کار نیست/ ادامه نبرد دولت با تروریست ها
خبرگزاری فارس در تحلیلی در خصوص آینده بحران سوریه نوشت:
آمریکا به تنهایی وارد جنگ علیه سوریه نخواهد شد چون آمریکا مدت هاست که از پذیرش تبعات جنگ دیگری پرهیز میکند و به نظر میرسد که آمریکا بدون مجوز شورای امنیت وارد جنگ نمیشوند. ماجرای سوریه ماجرای عراق نیست.

به گزارش شورای راهبردی فارس، این روزها تحولات سوریه وارد مرحله جدیدی شده است و پس از حمله تروریست ها به دمشق که با شکست سنگین تروریستها همراه بود و نیز حمله به شهر حلب بزرگترین شهر اقتصادی سوریه که به نبرد سرنوشت ساز مشهور شده این سوال مطرح است که آیا در حال حاضر دخالت نظامی خارجی در این کشور وجود دارد یا خیر ؟
برای پاسخ به این سوال باید نگاهی گذرا به مواضع برخی از کشورهای غربی و نیز رژیم صهیونیستی در این زمینه داشته باشیم. با نگاه به مواضع کشورهای غربی باید گفت که نشانههایی برای بروز جنگ وجود دارد. از جمله این نشانهها، پافشاری آمریکایی بر اقدام علیه سوریه خارج از چارچوب شورای امنیت سازمان ملل است. از دیگر نشانهها، سخنان اخیر وزیر امور خارجه آلمان است که مدعی شد دوران اسد به پایان رسیده و وی دیگر نمیتواند کنترل سوریه را در دست بگیرد و هم اکنون زمان وارد کردن ضربات نهایی به سوریه است.
از دیگر نشانهها بحث مواد شیمیایی است که اخیرا اسرائیلیها آن را مطرح کردند و تلاش دارند که اینگونه وانمود کنند که سوریه سلاحهای کشتار جمعی در اختیار دارد و بر اساس قطعنامههای شورای امنیت میتوان به سوریه حمله کرد و از دیگر نشانهها نیز جابجاییها در حوزه نظامی چه از جانب آمریکا و چه از جانب روسها است.
چهار احتمال جنگ علیه سوریه
چهار احتمال جنگ علیه سوریه وجود دارد که عبارتند از: جنگ آمریکا علیه سوریه، جنگ اسرائیل علیه سوریه، جنگ ترکیه و عربستان علیه سوریه یا جنگ جمعی این کشورها علیه سوریه است.
آمریکا به تنهایی وارد جنگ علیه سوریه نمیشود
آمریکا به تنهایی وارد جنگ علیه سوریه نخواهد شد چون آمریکا مدت هاست که از پذیرش تبعات جنگ دیگری پرهیز میکند و به نظر میرسد که آمریکا بدون مجوز شورای امنیت وارد جنگ نمیشوند. ماجرای سوریه ماجرای عراق نیست چون در ماجرای عراق، برخی کشورها سکوت کردند که در پی آن آمریکا توانست اقدام کند و اگر هم کشورهایی مخالف جنگ علیه عراق بودند، مخالفتشان عملیاتی نبود حال آنکه در حال حاضر مخالفت با اقدام علیه سوریه در شورای امنیت حالت عملیاتی دارد. از سوی دیگر، در جنگ عراق، کسی از کشورهای منطقه از رژیم صدام حمایت نمیکرد اما درباره موضوع سوریه، در منطقه یک جبهه موافق سوریه وجود دارد.
اسرائیل در کوتاه مدت و میان مدت به سوریه حمله نمیکند
جنگ اسرائیل علیه سوریه نیز در کوتاه مدت و میان مدت اتفاق نمیافتد چون در حال حاضر بهترین اتفاقی که میتواند برای سوریه بیفتد اقدام اسرائیل است که در پی آن سوریه اقدام به پاسخ دادن به اقدامات اسرائیل بکند چون در آن صورت درگیریهای کنونی در منطقه را به جنگی عربی-اسرائیلی تبدیل خواهد کرد که نه به نفع آمریکاست و نه به نفع اسرائیل خواهد بود. با وجود ژستهایی که اسرائیل طی هفتههای گذشته درباره مواد شیمیایی و منطقه جولان داشته اما این جنگ به نفع سوریه خواهد بود هر چند که سوریه در این جنگ ضربات سنگینی دریافت کند چون در آن صورت هرگونه جنگ علیه سوریه نامشروع خواهد شد و بنابراین احتمال حمله اسرائیل به سوریه کنار میرود.
ترکیه به دلیل وجود علویها، کردها و اوضاع داخلی سیاسی نمیتواند به سوریه حمله کند
اگر قرار باشد ترکیه و عربستان علیه سوریه اقدام کنند، محوریت این جنگ باید با ترکیه باشد چون که عربستان مرز مشترکی با سوریه ندارد. اما ترکیه قادر نیست که جنگ منطقهای را علیه سوریه راه بیاندازد که یکی از دلایل آن میتواند مسئله ژئوپلیتیکی باشد چون در جنوب ترکیه علویها مستقر هستند و از سمت دیگر نیز در جنوب و شرق کردها وجود دارند و اینها موانع طبیعی اقدام ترکیه علیه سوریه به شمار میآید. از سوی دیگر ورود ترکیه به جنگ با سوریه، کردها را از موضع کنونی که انتقادی است خارج کرده و به دولت سوریه نزدیک خواهد کرد. از لحاظ سیاسی نیز موقعیت دولت "رجب طیب اردوغان" موقعیتی متزلل است چون حزب وی با آرایی نزدیک به رقیبان توانست دولت را در ترکیه تشکیل دهد. بنابراین انتظار نمیرود که در کوتاه مدت [طی یک سال آینده] این اتفاق بیفتد و در میان مدت نیز باید دید اوضاع به چه سمتی خواهد رفت.
جنگ جمعی چند کشور علیه سوریه به معنای آغاز جنگ جهانی است
جنگ مجموعه این کشورها علیه سوریه نیز به معنای آغاز جنگ جهانی خواهد بود و روسها نیز به گونهای به این موضوع اشاره کردهاند. پذیرش جنگ مجموعه این کشورها علیه سوریه به معنای پذیرش آغاز جنگ جهانی سوم با محوریت موضوع سوریه است. کاملا واضح خواهد بود که جنگ این کشورها علیه سوریه، روسیه و ایران را به واکنش واخواهد داشت و خاورمیانه به دو منطقه موافق و مخالف تبدیل خواهد شد.
رئیس جمهور فرانسه اخیرا صحبتی داشته که در آن گفته بود ما با جنگ با سوریه مخالف هستیم چون جنگ با سوریه آغاز یک جنگ جهانی خواهد بود بنابراین میتوان گفت که جنگ این کشورها علیه سوریه نیز منتفی است.
طی یک سال آینده جنگ خارجی علیه سوریه اتفاق نمیافتد
با قاطعیت میتوان گفت که در کوتاه مدت [طی یک سال آینده] جنگ خارجی علیه سوریه اتفاق نمیافتد اما در میان مدت [ طی سه سال آینده] باید دید که تحولات به کدام سمت خواهد رفت و متناسب با تحولات می توان درباره جنگ آینده بین 3 تا 5 سال آتی نظر داد.
مسئله دیگری که آمریکاییها و "کوفی عنان" [فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه] به آن بسیار تاکید میکند مسئله جنگ داخلی است و مدام میگویند که سوریه به سوی جنگ داخلی پیش میرود. منظور از جنگ داخلی که مطرح میشود جنگ بین علویها و سنیها و کردها با این دو طایفه است. از این موضوع زیاد حرف به میان میآید و منشا این حرفها نیز خود غربی ها هستند.
3 احتمال درباره بروز جنگ داخلی در سوریه
در زمینه جنگ داخلی 3 احتمال وجود دارد که سنیها با علویها و مسیحیها وارد جنگ شوند یا آنکه کردها وارد جنگ علیه علویها شوند یا آنکه سنی و کرد علیه علویها به جنگ بپردازند.
به نظر می رسد که این نوع جنگ نیز اتفاق نخواهد افتاد و تاکنون نیز نشانههای این جنگ مشاهده نشده است. تاکنون هر چه مشاهده شده، جنگ با تروریسم بوده است و جنگ مردم و طوایف با مفهوم عام کلمهاش را شاهد نبودیم.
جنگ داخلی در سوریه اتفاق نمیافتد
جنگ داخلی در سوریه اتفاق نخواهد افتاد چون جنگ داخلی در سطح منطقه وجهه بسیار بدی دارد و هر گاه جنگ داخلی به میان میآید جنگ داخلی در دارفور به ذهن متبادر میشود در حالی که این جنگ هیچ نتیجهای در پی نداشت. جنگ داخلی یعنی جنگ داخلی سودان، جنگ داخلی لبنان. اگر قرار بود جنگ داخلی در سوریه رخ بدهد، در 16 ماه گذشته روی میداد.
تداوم جنگ نظام سوریه با تروریستها
چیزی که احتمالا شاهد تداوم آن خواهیم بود، جنگ تروریسم و حاکمیت است. یعنی همین وضع فعلی با شدت و ضعف ادامه یابد و وضع کنونی به گونهای است که به همین سادگیها قابل پایان نیست و عزمی وجود دارد تا مانع از آن شوند که سوریه به وضع 16 ماه گذشته باز گردد.
من با تمام تحلیل های شما به صورت صد در صد موافقم