مراقب قارچهای توهمزا باشید
پارسینه: یکی از قارچ هایی که ایجاد مسمومیت می کند، قارچی به نام قارچ سحرآمیز است. این قارچ را ممکن است خشک کنند یا بپزند، ولی اثر خود را از دست نخواهد داد.
صبح جمعه بود که امید و دوستانش به جنگل زدند. قرار به خوردن کباب و در کنارش قارچ کبابی بود. امید تعدادی قارچ یکجا پیدا کرد. آنها را برای ناهار به سیخ زد. یکی از دوستانش گفت که نباید قارچیرا که نمیشناسیم، بخوریم؛ اما او خندید و گفت که قارچها را میخورد و ترسی هم ندارد.
یک ساعتی از خوردن ناهار می گذشت که امید دچار احساس گرگرفتگی و تپش قلب شد.
دوستانش ابتدا به چیزی مشکوک نشدند، اما بعد از مدتی احساس کردند که او حال طبیعی ندارد و بی جهت می خندد.
مصرف مواد مخدر شیوع جهانی دارد. در این بین برخی مواد مخدر به دلیل اثرات توهم زایی مورد استقبال جوانان قرار می گیرد.
این مواد علاوه بر اثرات ناشی از اعتیاد همچون وابستگی جسمی ـ روانی، عوارض جسمی و هزینه مالی به دلیل اثرات توهمی باعث آسیب به فرد یا اطرافیان می شود.
طیف مواد توهم زا بسیار وسیع است و به طریق شیمیایی یا از گیاهان و قارچ ها استخراج می شود.
یکی از قارچ هایی که ایجاد مسمومیت می کند، قارچی به نام قارچ سحرآمیز است. این قارچ را ممکن است خشک کنند یا بپزند، ولی اثر خود را از دست نخواهد داد.
در بعضی نقاط دنیا عده ای افراد سودجو برای انجام اعمال فرقه های خاص و ایجاد توهم در فرد و کسب تمایلات فرقه ای، از این قارچ ها استفاده می کنند.
چون اندازه قارچ و غلظت مواد موثر در آن متغیر است، ارتباط اندکی بین تعداد قارچ مصرفی و اثرات توهم زایی آن وجود دارد. بسته به جثه فرد، میزان ماده توهم زا در قارچ و مصرف پنج تا صد عدد از آن می تواند اثرات توهم زایی ایجاد کند.
فرد مسموم چه علائمی دارد؟
تقریباً 30 دقیقه پس از مصرف قارچ، علائم شروع می شود و مدت اثرات توهم زایی آن تقریبا چهار تا شش ساعت است. مواد فعال قارچ باعث تحریک سیستم عصبی می شود.
تحریک سیستم عصبی باعث افزایش در ضربان قلب و فشارخون می شود. مردمک گشاد می شود و گرگرفتگی در صورت قابل مشاهده است. موهای روی تن فرد سیخ، عضلات سفت و دمای بدن افزایش مییابد.
اثرات توهم زایی قارچ ممکن است به صورت لذت بخش یا عذاب آور باشد که این حالات به خلق غالب و انتظارات استفاده کننده و عوامل محیطی بستگی دارد. اثرات جانبی جدی بندرت اتفاق می افتد، هر چند ممکن است تشنج بروز کند.
آیا روشی برای تشخیص مسمومیت وجود دارد؟
تشخیص بر اساس مشاهده قارچ و بررسی در آزمایشگاه تخصصی قارچ انجام می شود. از طرفی روشی آزمایشگاهی که بتوان قارچ را در خون شناسایی کرد، وجود ندارد.
با فردی که مسموم با قارچ های توهم زاست، چه کنیم؟
مهم ترین اصل در برخورد با مسمومیت با انواع قارچ ها رساندن بیمار به مرکز مسمومیت است. به یاد داشته باشید شباهت بین قارچ ها زیاد است و احتمال دارد بهجای هم اشتباه گرفته شوند.
اگر بیمار بی قرار است، مواظب باشید که به خودش یا دیگران آسیب نرساند. اگر بیمار تشنج کرد، او را بسرعت روی پهلو بخوابانید تا در صورت استفراغ، مواد دفعی وارد راه های هوایی نشود.
منبع: روزنامه جام جم / دکتر بهروز هاشمی - متخصص طب اورژانس
ارسال نظر