آیا روشی برای درمان ایدز وجود دارد؟
پارسینه: بیماری ایدز برای اولین بار در دنیا درمان شد. دانشمندان انگلیسی موفق شدند فرد مبتلا به ایدز را درمان کنند.
بیماری ایدز (AIDS) نوعی بیماری است که دستگاه ایمنی فرد مبتلا را دچار نقصان میکند. عامل ایجاد این بیماری ویروس نقص ایمنی (HIV) است. ایدز برای اولین بار در اوایل قرن بیستم میلادی در غرب آفریقا دیده شد. تا قبل از شناخت این ویروس در حدود ۳۰ میلیون کشته و تلفات بود تا اینکه مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها موفق به شناخت عامل آن یعنی ویروس HIV شد. این بیماری به عنوان بیماری همه گیر، قابل انتقال و شیوع آن بسیار وسیع و در حال گسترش است. این بیماری عفونی در سه مرحله ظاهر میشود، مرحله اول عفونت شدید شبیه آنفولانزا است. با پیشرفت بیماری در مرحله دوم دستگاه ایمنی فرد دچار مشکل شده و انواع بیماریهای عفونی ظاهر میشوند که بیماری در این زمان نهفته است. در مرحله سوم خود را نشان میدهد. ایدز به جهت تاثیرات نامطلوب اجتماعی بر فرد، زندگی بیمار را دچار مشکل میکند. امروزه شاهد درمان اغلب بیماریها هستیم و روزنههای امیدی برای درمان ایدز باز شده است. با ما همراه باشید تا شما را با این بیماری مهلک و درمان آن آشنا کنیم.
علائم بیماری ایدز چیست؟
قبل از شناخت هر نوع بیماری، لازم است ابتدا علائم آن مورد شناسایی قرار گیرد. تنها راه شناسایی ایدز، آزمایش اچ آی وی است. بیماری ایدز از زمان شروع تا پیشرفت بیماری، علائم مختلفی را نشان میدهد، که در زیر به بررسی آنها میپردازیم:
ضعیف شدن سیستم ایمنی: بیماری ایدز، در طول زمان سیستم ایمنی فرد را ضعیف کرده و آسیب پذیری احتمالی فرد نسبت به سایر عفونتها افزایش مییابد. تب، سردرد، زکام و بزرگ شدن غدد لنفاوی از جمله علائم شایع مرحله اول است
تخریب سیستم ایمنی: پس از عفونت اولیه و افزایش تعداد ویروس در خون، دوره نهفتگی بیماری تظاره مییابد و سیستم ایمنی تخریب میشود.
آشکار شدن بیماری و تخریب شدید و پیش رونده سیستم ایمنی: در این مرحله، علائم و نشانههای عفونتهای بدخیم فرصت بروز پیدا میکنند و تشدید نشانههای بیماری دیده میشود. مهمترین علامتها عبارتند از:
تغییرات وزن خصوصا کاهش وزن به صورت ناگهانی و غیر طبیعی، تب و اسهال طولانی مدت، زخمهای دهانی شدید (برفک)، عفونتهای سینوزیت، برونشیت، مشکلات ریوی مانند سیل، عفونتهای باکتریایی مانند مننژیت، عفونتهای مفصلی.
آیا درمان قطعی برای بیماری ایدز وجود دارد؟
با پیشرفت تکنولوژی و علم پزشکی، پژوهشگران به نتایج مطلوبی جهت درمان بیماریهای صعب العلاج دست یافته اند. زمانی بیماری ایدز درمان مشخصی نداشت، اما به لطف خداوند دانشمندان روشهای نوینی کشف کرده اند که در زیر به خلاصهای از این یافتهها اشاره میکنیم:
۱- پژوهشگران انگلیسی به تازگی موفق شدند با استفاده از روشهای جدید بیماری ایدز را درمان کنند. مارک ساموئل مدیر کل سازمان بین المللی تحقیقات پزشکی اعلام کرده است که درمان قطعی ایدز در راه است.
ویروس سیستم دفاعی بدن را مختل میکند و با گلبولهای سفید ادغام میشود، در نتیجه سیستم ایمنی بدن به جای مبارزه با ویروس، به عنوان تبدیل کننده آن وارد عمل شده و درمان را مشکل میکند. درمان جدید ضد ویروسی یا anti-retrovial نام دارد. این درمان به ویروسهای اچ آی وی حمله میکند و مانع تولید گلبولهای مخفی میشود. درمان جدید در دو مرحله انجام میشود:
تزریق واکسن برای کشف گلبولهای آلوده در خون
تجویز داروی فورینوستات، این دارو گلبولهای مخفی آلوده به ویروس را شناسایی و از بین میبرد.
۲- پژوهشگران آلمانی فرانک بوخهولتس و یوآخیم هاوبر در طی آزمایشاتی آنزیمی تولید کردند که به کمک آن میتوان سلولهای آلوده به ویروس ایدز را از سایر سلولها جدا نمود. این گام بزرگی در درمان قطعی بیماری ایدز است.
۳- محققان بریتانیایی اعلام کردند که در حال دست یابی به روش جدیدی برای درمان ایدز میباشند. در این روش سه مرحله طی میشود:
تجویز داروهای ضد بازگشت بیماری: از بین بردن سلولهای لنفاوی آلوده، جلوگیری از تکثیر آنها
بهبود سیستم ایمنی: در این مرحله سیستم ایمنی تقویت میشود و علائم حیاتی امید وار کننده در فرد دیده میشود.
خروج سلولهای آلوده از خون با استفاده از دارو
۴- درمان با استفاده از سه داروی مهم، و روش Late therapy که در حال حاضر در کشور ما این روش درمانی انجام میشود. اولین قدم در درمان اینگونه بیماری ها، آگاه سازی بیمار نسبت به اقدامات پزشکی و روان درمانی است. پس از شروع درمان بعد از یک ماه تقریبا علائم بهبود دیده میشود.
در این روش به منظور پیشگیری از عود عفونت و مقابله با آن، داروهای آنتی بیوتیک تجویز میشود. داروهای ضد ویروسی مانند: زالسی تابین، زیدوودین، استاوودین داروهای مهار کننده پروتئاز جهت به تاخیر انداختن پیشرفت بیماری تجویز میشود.
راههای انتقال بیماری ایدز
مهمترین راه انتقال ویروس اچ آی وی داشتن رابطه جنسی محافظت نشده است. مسیر ورود ویروس از قسمتهای مختلف بدن مانند منفذ سر آلت تناسلی مرد، مقعد، خراشهای پوستی، زخمهای باز، التهاب در لثه و ... میباشد. خون آلوده، سرسوزنهای آلوده و در طی بارداری از مادر به فرزند از سایر راههایی که میتوانند منجر به انتقال ویروس ایدز شوند. انتقال از فرد آلوده در صورت استفاده از روشهای پیشگیری طبیعی و کاندوم به حداقل میرسد. رعایت بهداشت جنسی، داشتن سبک زندگی سالم و اخلاقی مطلوب گام مهمی در کاهش انتقال و ابتلا به این نوع بیماریهای خطرناک است.
بیماری ایدز از معدود مشکلاتی است که اجتماع حال حاضر پذیرش مطلوبی از مبتلایان به آن ندارد. دیده تحقیر آمیز و عدم اطلاع از بیماری، منجر به پیشرفت بیماری است. با پیشرفت بیماری امکان درمان و درصد بهبود کاهش مییابد؛ بنابراین بهتر است با الگوسازی و روان درمانیمناسب همراه این بیماران باشیم و آنها را در بهبود هر چه سریعتر و بازگشت به زندگی عادی یاری کنیم.
ارسال نظر