اولین واکسن آلزایمر در جهان ساخته شد!

دانشمندان دانشگاه نیومکزیکو به نقطه عطفی در مبارزه با آلزایمر رسیدهاند: واکسنی نوآورانه که بهطور خاص پروتئین «تاو» را هدف میگیرد؛ پروتئینی که با تجمع در نورونها، سبب تخریب سلولهای مغزی و ایجاد اختلالات حافظه میشود.
به گزارش پارسینه، این واکسن بهگونهای طراحی شده که سیستم ایمنی بدن را تحریک کند تا آنتیبادیهایی تولید شود که این پروتئینهای سمی را شناسایی و از مغز پاکسازی کنند. برخلاف درمانهای رایج که اغلب روی علائم تمرکز دارند، این واکسن مستقیماً به سراغ یکی از ریشههای مولکولی بیماری میرود.
در آزمایشهای حیوانی، واکسن عملکردی فراتر از انتظار نشان داده است. محققان پس از تزریق واکسن به موشهای اصلاح ژنتیکیشده، مشاهده کردند که میزان پلاکهای تاو به شکل چشمگیری کاهش یافته است.
این یعنی، نهتنها واکسن توانسته تجمع پروتئینهای خطرناک را مهار کند، بلکه احتمالاً از آسیبهای عصبی آینده نیز پیشگیری میکند. این نتایج آنقدر امیدوارکننده بودهاند که اکنون مقدمات آغاز فاز اول کارآزمایی انسانی فراهم شده است.
اگر واکسن وارد فاز انسانی شود و نتایج موفقیتآمیز باقی بمانند، ما در آستانه یکی از بزرگترین پیشرفتهای پزشکی دهههای اخیر قرار میگیریم. درمانی برای بیماریای که سالهاست زندگی میلیونها نفر را به چالش کشیده، حالا نه یک رؤیا، بلکه یک احتمال واقعی و نزدیک است. آیندهای که در آن بتوان آلزایمر را پیشگیری یا حتی متوقف کرد، دیگر دور از دسترس نیست!
«هدفگیری پروتئین تاو فسفریلهشده در موقعیت ترئونین ۱۸۱ توسط واکسن ذرهمانند ویروس Qβ، ایمن، دارای قدرت ایمنیزایی بسیار بالا و کاهشدهنده شدت بیماری در موشها و ماکاکهای رزوس است»توسط نیکول ام. مافیـس، جاناتان هالس، جولیان پیبادی، سمیه ددرَس، مدلین جی. وِپلِی، ماناس کانداث، کالین ویلسون، ساشا هابسون، جف تامپسون، ساتینی پولساپ، دانیل بکمن، شان پی. اُت، جنیفر دبلیو. واتانابه، جودی ال. اوساشنکو، کوئن کی ون رومپی، جان موریسون، رید سلوین، گری روزنبرگ، جنیس کنوفل، برایس چاکریان و کیران باسکار، منتشرشده در ۲۷ مارس ۲۰۲۵ در نشریه Alzheimer’s.
برترین ها
ارسال نظر