بک لینک چگونه موجب افزایش ارزش یک صفحه میشود؟

پارسینه : بک لینک دادن یا خرید بک لینک یکی از اولین ملاکهای ارزشگذاری صفحات در موتور جستجوی گوگل و دیگر موتورهای سرچ در دنیای اینترنت است. حتماً تا کنون زیاد پیش آمده است که با خود فکر کنید ملاک ارزشگذاری صفحات سایتها توسط گوگل و دیگر سرچ انجینها چیست؟
این سؤال امروز که چندین دهه از عمومی شدن اینترنت میگذرد جوابهای بسیاری دارد، اما یکی از مهمترین این جوابها و قدیمیترین معیارهای گوگل، به بک لینک معروف است.
به طور خلاصه بک لینک گرفتن یک صفحه از سایتهای دیگر باعث افزایش ارزش یک صفحه میشود.
فرض کنید شما دانشجوی یک رشته دانشگاهی هستید. استاد شما در کلاس درس یک کتاب مهم را برای تحقیق به شما معرفی میکند و شما از او میپرسید که چرا این کتاب برای مطالعه و تحقیق ارزش و اهمیت دارد؟
استاد ممکن است جوابهای علمی مختلف به سؤال شما بدهد ولی قطعاً یکی از جوابهای مهمی که استاد به شما خواهد داد این خواهد بود که این کتاب در این رشته دانشگاهی از مهمترین کتب است ودلیل آن این است که کتابهای زیادی به آن استناد کردهاند یا به آن رفرنس دادهاند.
این تقریباً همان دلیلی است که گوگل به بک لینکها اهمیت میدهد. این منطق که اگر چندین سایت به یک صفحه خاص از سایتی ارجاع یا همان بک لینک دهند نشان میدهد که آن صفحه ارزش علمی و محتوایی زیادی برای کاربر و جامعه هدفش دارد پس قطعاً شایسته رتبه بهتری نسبت به رقبای خودش است.
البته این منطق امروز بهینهتر شده است ولی با گذشت سالهای متمادی و علیرغم ارزش پیدا کردن محتوای سایت و بهینه بودن این محتوا و دهها فاکتور مهم دیگر، باز هم بک لینک یا همان ارجاع دیگر سایتها به سایت شما از مهمترین دلایل رتبه دادن گوگل به سایتها و صفحات داخلی وبسایت شماست.
گوگل چگونه میتواند صفحات سایتها را بر اساس بک لینک دیگر سایتها ارزشگذاری کند؟
این کار گوگل یعنی ارزشگذاری صفحات وب بر اساس میزان بک لینکها توسط الگوریتمی به نام پیج رنک انجام میشود.
الگوریتم پیج رنک یک الگوریتم تجزیه و تحلیل پیوندها یا همان لینکهای داخل متنهای صفحات وب است. به همین منظور این الگوریتم یک وزن عددی را برای لینکهای خروجی (بک لینکهای داخل سایت) و برخی موجودیتها (entities) در داخل صفحه در نظر میگیرد.
البته این تنها الگوریتم رنکدهی وب پیجها بر اساس لینک نیست. دیگر الگوریتمهای این حوزه شامل الگوریتم هیتس (مورد استفاده توسط ASK.com استفاده میشود)، پروژه کلور شرکت IBM، الگوریتم تراست رنک و الگورتیم مرغ مگسخوار گوگل میشود.
الگورتیم مرغ مگسخوار چند سالی است که با هسته گوگل ادغام شده است.
این وزن عددی پیآر (PR) گفته میشود. پی آر صفحات مشخصکننده ارزش آن صفحه است. اگر شما یک سئوکار یا متخصص سئوی آف پیج هستید، آشنایی با الگورتیم پیج رنک اولین کار شماست.
شما باید بدانید که این الگوریتم چگونه کار میکند. چرا که بخشی از رتبهای که این الگوریتم برای هر صفحه از وب در نظر میگیرد بین پیوندها و لینکهایی که این صفحه به دیگر صفحات میدهد به طور مساوی تقسیم میشود.
این الگوریتم پیچیدگی خاص خود را دارد و برای درک بهتر آن نیاز به دانش ریاضی دارید. اما درک کارکرد آن چندان چیز سختی نیست. الگوریتم پیج رنک بخشی از میزان ارزشی که هر صفحه به دست میآورد بین صفحاتی که این صفحه به آنها لینک میدهد تقسیم میکند.
حال اگر تعداد بک لینکهای موجود در صفحه مورد نظر ۲ تا باشد تمام این پیج رنک قابل انتقال، بین دو صفحه تقسیم میشود اگر هم بیشتر باشد بین آنها به نسبت مساوی تقسیم میشود.
همین موضوع باعث میشود صفحاتی که از این صفحه لینک گرفتهاند رنکشان افزایش پیدا کند.
تأثیر اطلاع از شیوه کار پیج رنک در لینکسازی خارجی
اگر به دنبال آموزش سئو هستید بد نیست با مطالعه مطلب بالا و با اطلاع از شیوه کار الگوریتم پیج رنک، دلیل افزایش رتبه صفحاتی که هدف کمپین رپورتاژی قرار میگیرند را بهتر درک خواهید کرد. ضمن آنکه خواهید دانست که چه صفحاتی رنک بیشتری به سایتتان منتقل خواهند کرد.
مشخصاً آن دسته از سایتها پی آر بیشتری به سایت ما منتقل میکنند که در صفحه مورد نظر (همان صفحهای که در آن بک لینک قرار دارد) تعداد لینکهای دوفالو dofollow کمتر باشد.
در غیر اینصورت پیج رنکی که به سایت شما منتقل میشود بسیار ناچیز خواهد بود و میزان پیج رنک قابل انتقال بین لینکهای دیگر تقسیم میشود و میزان کمی به شما میرسد.
از طرفی خواهید دانست که اگر میزبان لینک یا رپوتاژ شما لینکی با رل نوفالو به شما بدهد (تگی که به ربات گوگل میفهماند نباید به دنبال آن برود) شما هیچ پیج رنکی از آن صفحه به دست نخواهید آورد.
البته نه اینکه این کار (لینک نوفالو) در دنیای آف پیج بیارزش باشد ولی قطعاً پیج رنکی به شما منتقل نخواهد کرد.
بک لینک به سایتهایی با محتوای بیارزش
درست است که پیج رنک سالهای زیادی است که در تعیین رتبههای سرپ تأثیرگذار بوده است ولی نمیتوان تأثیر فوقالعاده زیاد دیگر عوامل اصول بهینهسازی موتورهای جستجو (seo) به خصوص نگارش و انتشار محتوای ارزشمند و کاربرپسند در صفحات وب نادیده انگاشت.
مطمئن باشید در بسیاری از موارد انتشار یک صفحه با محتوایی غنی که بیشتر سؤالات کاربر را در خود پوشش داده باشد میتواند نیاز به لینکسازیهای پرهزینه را از بین ببرد.
به حرفی که در ابتدا زدیم برگردیم: منطق ارزشگذاری بر اساس لینکهای دریافت شده در یک صفحه (بک لینکها)، معیار ارزشمند بودن محتوای آن صفحه است.
در اصل گوگل به عنوان یک هوش مصنوعی، این طور تصمیم میگیرد که اگر یک صفحه لینکهای زیادی با انکرتکستهای معتبر دریافت کرده باشد حتماً به آن معناست که این صفحه از محتوای ارزشمندی برخوردار است که سایتهای زیادی به آن ارجاع میدهند.
اما اگر محتوای صفحه گیرنده بک لینک محتوای ارزشمند نداشته باشد چه؟
بر اساس منطقی که به شما گفته شد فرض کنید یک صفحه لینک زیادی از بیرون دریافت کرده است ولی محتوای ارزشمندی روی این صفحه بارگذاری نشده است.
این خلاف آن منطق است. پس این لینک دهی کاملاً غیرطبیعی و مخالف عرف فضای وب است. این مشکل معمولاً در فضای وب فارسی و ریجنهایی مثل ایران رخ میدهد.
متأسفانه به خاطر نبود فرهنگ لینک دهی و ارجاع دهی به مطالب دیگران موضوع آف پیج در وب فارسی کاملاً به خطا رفته است.
بسیاری از متخصصان حوزه seo در دیگر کشورها عنوان میکنند که در حوزه آف پیج در آن کشورها کسی پول بابت لینکسازی یا انتشار مطلب با لینک (رپورتاژ) پرداخت نمیکند.
برعکس در این کشورها همه یکدیگر را تشویق میکنند که با نقل مطالب از یکدیگر به هم لینک و ارجاع داده و باعث همرسانی مطالب و محتوای علمی و ارزشمند دیگر سایتها و پلتفرمها شوند.
در این فضا لینک دادن به یک مطلب ارزشمند کاری بس عادی و متداول است. بدیهی است که در چنین فضایی اگر سایتی ارزشمند داشته باشید بعد از مدت اندکی از سایتهای مختلفی بک لینک دریافت خواهید کرد.
پس نیازی نیست که شما هزینه برای آف پیج کنید بلکه تنها باید تمرکز و بودجه خود را روی تولید محتوای ارزشمند بگذارید.
حال اگر شما به جای ایجاد محتوای ارزشمند به دنبال لینک دهی و بک لینکهای پولی باشید چه اتفاقی میافتد؟
معمولاً تا چند وقت پیش خیلی اتفاق خاصی نمیافتاد مگر اینکه شما خیلی غیرطبیعی و به شکل اسپم گونه در رپورتاژهای خود لینک دهی میکردید.
اما گوگل با دو الگوریتمی که در سال گذشته میلادی رول اوت کرد به همه فهماند که دوره لینک دهی پولی و محتوای بیارزش به پایان خود میرسد.
الگوریتمهای اسپم برین SpamBrain و محتوای مفید helpful content
آپدیتهای جدید این الگوریتمها که به شناسایی مطالب و صفحات اسپم میپردازند و به دنبال رتبه دادن به محتوای ارزشمند و کاهش رتبه محتوای بیارزش هستند.
این الگوریتمها متوجه لینک دهیهای زیاد و خارج از روال منطقی به صفحات بیارزش و بیمحتوا میشوند و در صورتی که این لینک دهیهای اسپم و فیک یا پولی باعث رتبه گرفته یک صفحه شده باشند تمام آن لینکها را نادید گرفته و پیج رنکهای انتقال داده شده را بیاثر و خنثی میکنند.
این اتفاق باعث کاهش رتبه بسیاری در حوزه اینترنت شد. اتفاقی که مانند طوفان اوضاع بسیاری را به هم ریخت و بسیاری را بر آن داشت که به فکر تولیدمحتوا ارزشمند یا به قول گوگل، هلپفول (مفید) باشند.
گزارش لینکهای پولی و اسپم به گوگل
گوگل سالهاست که امکانی برای ارائه گزارش کاربران در زمینه لینکهای پولی (رپوتارژها و بک لینکهای خریدنی) ایجاد کرده است. شما میتوانید در یک صفحه لینک سایت فروشنده بک لینک و گزارش متنی خود را ارائه کنید. برای ورود به این صفحه از اینجا وارد شوید.
اخیراً گوگل ابزار گزارشدهی را آپدیت کرده است و قابلیتهای آن را افزایش داده است.
این کار به خاطر پیدا کردن الگوهای مختلف لینک دهی اسپم و بیارزش است. البته شما با ارائه گزارش به این صفحه نباید انتظار داشته باشید خیلی سریع اثرگذاری این لینکهای پولی و بیارزش از بین برود یا به عبارتی گزارش شما باعث افت رتبه صفحه گزارش شده بشود.
اما این میتواند کمک شایانی به رشد گوگل در شناسایی صفحات اسپم و انواع روشهای لینکسازی مخرب یا غیرطبیعی و غیرمنطقی یا حتی پولی بکند. البته میتوان گفت هنوز گوگل با تمام پیشرفت خود نمیتواند به شکل کامل مطمئن شود که بابت یک لینک در سایتی پولی دریافت شده است یا خیر مگر اینکه منطق لینکسازی در فضای وب رعایت نشده باشد و آن همان لینک داده به صفحات بیارزش و بیمحتواست.
پس اگر شما در لینکسازیهای خود مجبور به پرداخت هزینه برای انتشار لینک شدید به یاد داشته باشید صفحه دریافتکننده لینک باید و حتماً از محتوای خوبی برخوردار باشد.
اقلاً این صفحه یعنی صفحه مقصد لینکسازی باید از صفحهای که به آن بک لینک میدهد محتوای غنیتری داشته باشد. این شامل همه انواع محتوا مثل متن، مالتی مدیا (عکس و فیلم) و المانهایی مانند جدول، FAQ و انواع متاها باشد.
در این حالت گوگل نمیتواند دو صفحه را جریمه یا ایگنور کند. پس به یاد داشته باشید کلید مشکل در انتشار محتوای ارزشمند است. این امر همیشه جواب خواهد داد.
یک توصیه برای لینکسازی
شما میتوانید به جای لینکسازی یا خرید بک لینک و انتشار رپورتاژ به سایتهای خوب که برنامهای برای فروش بک لینک ندارند پیشنهاد دهید که برای آنها یک محتوا در زمینه کاری خودشان تولید میکنید و رایگان به آنها میدهید.
با این شرط که آنها به شما اجازه دهند شما روی این محتوا یک لینک به سایت خود بدهید. این یک بازی برد/برد است. به این معنا که هم سایت مبدأ از این رهگذر سود میکند و هم شما.
نویسنده: محمدمهدی گودرزی
ارسال نظر