روزه داری سبب افزایش ترشح هورمون رشد در نوجوانان میشود

پارسینه: کارشناس ارشد تغذیه با بیان اینکه مطالعات انجام شده نشان میدهد، روزه داری سبب افزایش ترشح هورمون رشد در کودکان و نوجوانان میشود، گفت: ترشح هورمون رشد در گرسنگیهای طولانی مدت (بیشتر از ۶ ساعت) افزایش مییابد.
عالمه حریری فر روز پنجشنبه در گفتگو با ایرنا با اشاره به اینکه هورمون رشد سبب طویل شدن استخوانها در بدن در سالهای پیش از بلوغ و در نتیجه افزایش قد میشود، گفت:هورمون رشد در گرسنگیهای طولانی و بیشتر از ۶ ساعت به طور واضح افزایش مییابد و یکی از روشهای بالا بردن هورمون رشد این است که فرد در حالت ناشتا بماند.
وی ادامه داد: همزمان با شروع بلوغ که با وزن گیری نوجوان و سریعتر شدن روند رشد است، نوجوانان توانایی تأمین گلوکز در شرایط گرسنگی را از راههای مختلف خواهند داشته و در نتیجه قادر به روزه گرفتن هستند. البته تحمل گرسنگی ۱۲ تا ۱۶ ساعته (با توجه به فصل و زمان روزه داری) برای کودکان در سن رشد سخت است و باید تفاوتهای فردی، سن شروع بلوغ، شرایط اقلیمی و وضعیت تغذیه نیز مدنظر قرار گیرد.
این کارشناس ارشد تغذیه افزود:تغذیه مناسب در دوران کودکی و نوجوانی زمینه ساز سلامتی افراد در سالهای آینده به شمارمی آید و سوتغذیه به ویژه در دوران کودکی به ویژه طولانی مدت منجر به کوتاهی قد و مشکلات دیگر در بزرگسالی میشود.
وی با بیان اینکه دریافت مواد مغذی کربوهیدرات و چربی در ماه رمضان در مقایسه با ماههای دیگر در نوجوانان روزه دار کمتر میشود، تصریح کرد: در میزان دریافت پروتیئن آنان تفاوتی دیده نمیشود.
حریری فر با اشاره به اینکه مطالعات انجام شده نشان میدهد که بیشتر نوجوانان دریافت کربوهیدرات کمتر از میزان توصیه شده برای سن و جنس خود دارند، تاکید کرد: نوجوانانی که درآستانه ورود به دوران جوانی بسر میبرند کمبود هر یک از درشت مغذیها میتواند صدمات جبران ناپذیری برای آنان در آینده ایجاد کند؛ بنابراین تغذیه نوجوانان به هنگام روزه داری باید مورد توجه بوده و اصول تغذیهای کاملاً رعایت شود.
درشت مغذیها شامل کربوهیدرات ها، پروتئینها و لیپیدها هستند که به عنوان منابع انرژی یا به عنوان بلوکهای ساختمانی به کار میروند.
این کارشناس ارشد تغذیه ادامه داد: نوجوان نیز مانند بزرگسالان به دلیل برخی از بیماریها و شرایط خاص باید از روزه داری پرهیز کنند؛ به طور کلی هر بیماری یا وضعیتی که سبب شود تحمل گرسنگی یا تشنگی برای فرد سخت و خطرناک باشد مانند ابتلا به دیابت، بیماریهای گوارشی، کبدی، کلیوی و عروقی، بهتر است از روزه گرفتن پرهیز شود.
وی گفت: نکته مهم دیگر که باید نوجوانان روزه دار به آن توجه کنند، فعالیت بدنی است که با توجه به شرایط سنی این گروه، بهتر است فعالیتهای فیزیکی شدید و ورزش به ساعات شب و ۴ تا ۵ ساعت پس از افطار منتقل شده و در طول روز ورزش و فعالیتهای شدید را محدودتر کرده و ساعات استراحت و خواب خود را افزایش دهند.
ارسال نظر