بهترین راه تشخیص بیماریهای کبد

پارسینه: منظور از کبد چرب، رسوب چربی است که پیدایش آن در افراد چاق، کمتحرک، مبتلایان بـه دیابت، چربی خون بـالا شخصیتهای اضطرابی (افراد پراسترس) و مصرف کنندگان طولانی مدت غذاهای دارای مواد نگهدارنده همچون فستفودها و نوشابههای گازدار بیشتر دیده میشود.
انواع
۱. چنان چه عامل اصلی به وجود آورنده این بیماری مصرف الکل باشد به آن بیماری کبد چرب الکلی میگویند.
۲. در صورتی که بدون مصرف الکل به وجود آمده باشد به آن بیماری کبد چرب ... الکلی میگویند.
علائم بیماری کبد چرب
در بیشتر موارد این عارضه بدون علامت است و پزشک در بررسی آزمایشگاهی یا سونوگرافی به طور اتفاقی آن را کشف میکند. فرد به ندرت از ضعف و بیحالی، خستگی دائمی و احساس فشار و درد مبهم در ناحیه فوقانی و راست شکم شاکی است. به خصوص این علائم در مواردی که کبد چرب سریع ایجاد شده باشد بیشتر بروز میکند.
اقدامات تشخیصی
اگر چه در خیلی از موارد علائم قابل توجهی در این بیماری وجود ندارد، با مشاهده بالا بودن آنزیمهای کبدی (ALT) (SGPT) یا گاما گلوتامین ترانسپیتیداز (GGT) و به ویژه با تصاویر سونوگرافی تشخیص این بیماری ثابت میگردد. انفیلتراسیون چربی در کبد با سونوگرافی تشخیص داده میشود. در سونوگرافی میزان اکوپارانشیم کبد افزایش مییابد و نیز در موارد شدیدتر سایز کبد نیز افزایش پیدا میکند، یک سونوگرافی خوب و سونوگرافى دقیق میتواند علاوه بر تشخیص مشکلات کبد آن را به سه دسته خفیف، متوسط و شدید تقسیم میکند که آن را به صورت گرید ۱ تا ۳ نشان میدهد. لازم به ذکر است طبق تحقیقات انجام شده در ۲۰ درصد افراد مبتلا به کبد چرب آنزیمهای کبد، نرمال بوده، که این امر انجام سونوگرافی از کبد را در مورد مشکوک توصیه مینماید.
مهمترین عوامل شیوع بیماری
با افزایش سن، بیماری سیر صعودی مییابد. شیوع این بیماری در آقایان دو برابر خانمها است که با افزایش سن میزان شیوع در خانمها به آقایان نزدیک میشود، به ویژه پس از یائسگی؛ بیماری در خانمها سیر فزایندهای دارد.
در بررسیهای انجام شده روی بیش از ۱۲۰ بیمار مبتلا به بیماری غیر الکلی مهمترین عوامل بروز این بیماری به ترتیب عبارتند از:
۱. عادات بد غذایی (مصرف غذاهای دارای مواد نگهدارنده و عدم رعایت موازین بهداشتی در غذا خوردن)
۲. استرس (اضطراب یا افسردگی)
۳. عدم تحرک کافی (نداشتن فعالیت بدنی مناسب همانند ورزش روزانه)
سیر بیماری
از آنجایی که این بیماری سیر پیشرونده دارد میتواند در مراحل اولیه بدون علامت باشد که با پیشرفت بیماری و درگیری بیشتر کبد، تاثیرات منفی برعملکرد کبد به صورت احساس ضعف خستگی و کاهش وزن بروز میکند. در ۳۰ درصد موارد افراد مبتلا، دچار التهاب در بافت لیور میشوند که ۱۵ درصد از این افراد دچار سیروز کبدی شده و منجر به از کار افتادن کبد میشود.
کبد چرب و بیماریهای همراه آن
الکل: کبد چرب به طور شایع به دنبال مصرف مقادیر اندک یا زیاد الکل حتی برای مدت زمان کوتاهی دیده میشود، انفیلتراسیون (تجمع) شدید چربی میتواند با خستگی، ضعف، بیاشتهایی، تهوع، احساس
ناخوشی در شکم و هپاتومگالی دردناک همراه باشد.
اولین قدم در درمان نوع الکلی حذف کامل مصرف مشروبات الکلی میباشد.
چاقی: در افراد چاق شایع است و به شدت با چاقی ارتباط دارد، به ویژه چاقی شکمی نقش مهمی در افزایش خطر ابتلا به آن دارد.
دیابت: این بیماری در نیمی از مبتلایان به دیابت قندی نوع دو دیده میشود.
داروها: آمیودارون، نیفیدیپین، دیلتیازوم، کلوروکین، ترکیبات کورتیکو استروئیدی، تتراساکلین داروهای هستند که مصرف آن میتواند با ایجاد این بیماری همراه شود.
راههای پیشگیری
برای جلوگیری از بروز بیماری نکات زیر را فراموش نکنید:
۱. رژیم غذایی سـالم مثل میوهها، سبزیهای خام، غلات سبوسدار و چربیهای مفید (روغن زیتون، کنجد) برای خود انتخاب کنید.
۲. انجام ورزش و فعالیت بدنی منظم (چاقی به ویژه چاقی شکمی نقش مهمی در افزایش خطر ابتلا دارد) از جمله پیادهروی به میزان حداقل ۳۰ الـی ۶۰ دقیقه در روز توصیه میشود.
۳. از مصرف الکل جداً پرهیز نمایید.
۴. ازمنابع غذای دارای پتاسیم بیشتر استفاده کنید مثل موز، کشمش، آلو، بادام، انواع سبزیها.
منبع: زندگی آنلاین
ارسال نظر