گودین تپه، گنجینه ای هفت هزار ساله در کرمانشاه

پارسینه: تپههای باستانی ایران، گنجینههایی هستند که بسیاری از کشورهای دیگر حسرت داشتن آنها را میخورند. با کاوش، حفاری و مطالعه این تپهها به تاریخ و تمدن و نحوه زندگی اجدادمان در هزاران سال قبل پی خواهیم برد و میتوانیم آنها را برای فرزندانمان در آینده حفظ کنیم. میخواهیم در زمان سفر کنیم و به یکی از کهنترین مناطق ایران به نام گودین تپه کرمانشاه سری بزنیم.
تپههای باستانی ایران، گنجینههایی هستند که بسیاری از کشورهای دیگر حسرت داشتن آنها را میخورند. با کاوش، حفاری و مطالعه این تپهها به تاریخ و تمدن و نحوه زندگی اجدادمان در هزاران سال قبل پی خواهیم برد و میتوانیم آنها را برای فرزندانمان در آینده حفظ کنیم. این تپه ها، در گذشته تپه نبوده اند! آنها یا بخشی از یک شهر بزرگ و پر رونق، یک روستای تاریخی و یا قلعه و زیگوراتی باستانی بوده اند که امروزه با گذشت زمان به این شکل در آمده اند. مطالعه این تپهها بهترین راه برای شناخت آداب و رسوم، هنر و باورهای معنوی مردمان دورانهای گذشته است. یکی از این تپههای باستانی، که از قضا از مهمترین آنها نیز هست، گودین تپه کرمانشاه نام دارد. در ادامه، این محوطه تاریخی را معرفی خواهیم کرد.

یکی از کهنترین مناطق استان کرمانشاه، تپه باستانی گودین تپه، در شهرستان کنگاور است. این تپه که در بخشهای شمالی دره کنگاور و در حدود یک کیلومتری روستایی به همین نام قرار گرفته است، در سال ۱۹۶۱ میلادی (۱۳۴۰ شمسی) و در طی یک عملیات شناسایی زمین کشف شد. گودین تپه در شمال شرقی رودخانه گاماسیاب واقع شده، شاید وجود همین رودخانه، باعث ایجاد این محوطه باستانی در هزاران سال قبل شده است. برای اولین بار در سال ۱۹۶۵ میلادی، یک تیم حرفهای باستان شناسی با رهبری فردی به نام "کایلر یانگ" به کرمانشاه سفر کردند تا این تپه را مورد کاوش و مطالعه قرار دهند.
کایلر یانگ و تیم باستان شناسی حرفه ایش، قدمت گودین تپه کرمانشاه را ۵۵۰۰ تا ۵۰۰۰ سال قبل از میلاد حضرت مسیح تخمین زدند.
پس از این حفاری ها، هفت دوره تاریخی برای گودین تپه در نظر گرفته شد. دورههایی که قدیمی ترینشان به بیش از هفت هزار سال قبل باز میگردد. مساحت این تپه حدود ۱۴ هکتار است و از سطح زمینهای مجاور حدود ۳۰ متر ارتفاع دارد. از قدیمیترین لایه این تپه، آثار زیادی بدست آمده اند. بقایای دیوارهایی خشتی و گاهی سنگی از خانههای آن دوران از آن جمله اند. سفالینههای کشف شده از گودین تپه کرمانشاه، امروزه در موزههای سراسر کشور نگه داری میشوند. این سفالها توسط باستان شناسان به دو دسته سفالهای خشن و سفالهای ظریف تقسیم شده اند. سفالهای خشن معمولا در درجه حرارت کم پخته میشدند و نقش و نگار گیاهی داشتند، در حالی که سفالهای ظریف نقش و نگار کمتری داشتند و در درجه حرارت بالا پخته میشدند.
باستان شناسان همچنین از لایههای پنجم و ششم این تپه تاریخی، بقایای دیوارهای یک قلعه را کشف کردند که از چند اتاق تشکیل شده بود. از یکی از این اتاق ها، چهل و سه لوح گلی ارزشمند کشف شدند. پس از اینکه دانشمندان این الواح را مورد مطالعه خود قرار دادند، مشخص شد که گودین تپه کرمانشاه حدود ۵ هزار سال قبل، بازاری بوده که کالاهای شوش در آن فروخته میشده است. از لایههای چهارم، سوم، دوم و اول این مجموعه هم آثار تاریخی گرانبهایی بدست آمدند. مطالعه لایه دوم گودین تپه کرمانشاه مشخص کرد که در دوران مادها، حاکمی در یک قلعه در این مکان حکومت میکرده است. این قلعه مادی از خشت ساخته شده و درون آن تالاری بزرگ و ستون دار هم دیده میشود. دوره مادها را میتوان آخرین دوره و لایهای دانست که در این مکان کشف شده است.

بهترین فص سفر به گودین تپه کرمانشاه
کرمانشاه یکی از استانهای نسبتا سردسیر کشور محسوب میشود. در طول فصل زمستان، دمای هوا در این استان به شدت کاهش مییابد. الی گشت فصل بهار و به خصوص اردیبهشت ماه را برای سفر به استان زیبای کرمانشاه و تماشای زیبایی هایش پیشنهاد میکند. سفر به کرمانشاه در طول فصل تابستان هم در میان گردشگران و طبیعت گردان بسیار رایج است.
مسیر دسترسی به گودین تپه کرمانشاه
گودین تپه در شمال دره کنگاور، شمال شرقی رودخانه گاماسیاب و شمال روستای تاریخی گودین کرمانشاه واقع شده است. به منظور دسترسی به این تپه باستانی، باید از شهر کنگاور وارد جاده همدان شوید و مسیر روستای گودین در شهرستان کنگاور را در پیش بگیرید.
گودین تپه کرمانشاه فقط یکی از بیشمار آثار باستانی و جاذبههای گردشگری استان کرمانشاه است. هر سال گردشگران زیادی از داخل و خارج از کشور برای دیدن این آثار به غرب ایران و استان کرمانشاه سفر میکنند. معبد معروف آناهیتا هم یکی دیگر از جاذبههای کنگاور است که میتوانید به دیدنش بروید. پل تاریخی کوچه، حمام توکل، حمام تاریخی حسن خان، قلعه ساری اصلان و .. هم از جمله دیگر جاذبههای گردشگری کنگاور هستند. علاوه بر آثار باستانی، طبیعت و چشم اندازهای طبیعی کرمانشاه هم شهرت زیادی دارند و طبیعت گردان بسیاری را به سمت خود جذب میکنند. با توجه به اینکه در ماه پایانی تابستان قرار داریم، به شما پیشنهاد میکنیم تا سفر به استان سرسبز و زیبای کرمانشاه را حتما در برنامههای خود در این ماه بگنجانید و از جاذبههای گردشگری تاریخی و طبیعی این منطقه از کشور دیدن کنید. در سفر به کرمانشاه زیبا، غذاهای محلی خوشمزه و سوغات و صنایع دستی آن را که توسط زنان زحمتکش و هنرمند کرمانشاهی خلق میشوند، فراموش نکنید.
ارسال نظر