شورای همکاری خلیج فارس؛ چالش کوچکترها برای رهبری عربستان

پارسینه: نشست رهبران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در حالی قرار است در ریاض برگزار شود که زیر سایه قتل جمال خاشقجی و اختلافات درونی، سرنوشت این شورا بیش از همه در هاله ابهام قرار دارد.

به گزارش خبرنگار «پارسینه» به نقل از رویترز، قرار است نشست سالانه شورای همکاری خلیج فارس امروز، یکشنبه، در ریاض برگزار شود. انتظار میرود گردهمایی رهبران شش کشور عضو بر موضوعات امنیتی همچون جنگ یمن و فعالیتهای ایران متمرکز باشد و ممکن است به سیاست نفتی و محاصره قطر توسط برخی همسایگان عربش هم بپردازد. این نشست همچنین زیر سایه سنگین اختلافات با قطر و همچنین انزوای عربستان به دلیل قتل جمال خاشقجی قرار دارد. از سوی دیگر روابط کویت و ریاض هم بر سر کنترل میدانهای نفتی تیره و تار شده است.
اگرچه پادشاه عربستان از امیر قطر برای شرکت در این نشست دعوت کرده است، اما دوحه مشخص نکرده که هیئت نمایندگی این کشور در چه سطحی اعزام خواهد شد. امیر قطر سال گذشته در نشستی که در کویت برگزار شد شرکت کرد، اما عربستان سعودی، امارات متحده عربی و بحرین هیئتهای سطح پایینتری را اعزام کرده بودند.
تاکید واشنگتن بر اتحاد
در پی خشم جهانی ناشی از قتل خاشقجی در کنسولگری عربستان در استانبول، ایالات متحده برای پایان جنگ چهارساله یمن و برقراری روابط با قطر جهت ایجاد یک جبهه متحد علیه ایران به سعودیها فشار بیشتری وارد کرده است.
یک مقام وزارت خارجه آمریکا روز یکشنبه گفت: واشنگتن به حمایت از ائتلاف سعودی در جنگ یمن ادامه خواهد داد و به کشورهای حاشیه خلیج فارس تاکید کرده است که اختلافات را ترمیم کنند و از جمله طرح ائتلاف امنیتی جدید خاورمیانه را که شامل بلوک خلیج فارس، مصر و اردن خواهد بود عملیاتی کنند.
خروج قطر از اوپک پس از ۵۷ سال و تمرکز آن بر صنعت گاز میتواند ضربهای به رهبری غیررسمی عربستان سعودی در شورای همکاری باشد. این اقدام باعث شده است تا دیپلماتها و تحلیل گران بیشتر به این باور برسند که حل و فصل مناقشات در آینده نزدیک نامحتمل است.
در حالی که کشورهای محاصره کننده قطر میگویند این موضوع برای آنها اولویت ندارد و شورای همکاری همچنان معتبر است، دوحه میگوید این منازعه با تضعیف شورای موجب آسیب دیدن امنیت منطقهای شده است.
از سوی دیگر روابط کویت و عربستان هم بر سر اختلاف برداشت نفت از دو میدان مشترک در منطقه موسوم به «بی طرف» به سردی گراییده است. گفتگوهای دو کشور در ماه سپتامبر برای رسیدن به توافق به شکست انجامید.
قطر باید از این گروهک بدکار خارج شود