ترامپ سند محرمانه دفاع از سلاحهای اتمی اسرائیل را امضا کرده است

پارسینه: روزنامه نیویورکر آمریکا گزارش داد دونالد ترامپ نامهای محرمانه را امضا کرده است که تضمین میکند درباره سلاحهای هستهای اسرائیل فشار وارد نکند.

به گزارش خبرنگار «پارسینه»، روزنامه آمریکایی نیویورکر فاش کرد دونالد ترامپ نامه محرمانه را امضا کرده است که تعهد میدهد درباره خلع سلاح هستهای اسرائیل فشار وارد نکند. امضای این نامه از زمان بیل کلینتون به بعد توسط روسای جمهور آمریکا انجام شده است.
به گزارش نیویورکر این مسئله که در ماه فوریه ۲۰۱۷، یک ماه پس از روی کار آمدن ترامپ، به یکی از معدود تنشهای میان دولت کنونی آمریکا و اسرائیلیها بدل شد تا جایی که یکی از مقامات دولت آمریکا در پاسخ به درخواست رون درمر، سفیر رژیم اسرائیل، با عصبانیت گفت: «این کاخ لعنتی ماست».
این تفاهم نخستین بار در سال ۱۹۶۹ میان گلدا میر، نخست وزیر اسبق اسرائیل و ریچارد نیکسون، رئیس جمهور اسبق امریکا، حاصل شده بود که بر اساس آن اسرائیل هرگز اعلام نمیکرد سلاح هستهای دارد، دست به آزمایش هستهای نمیزد، و کسی را به حمله اتمی تهددی نمیکرد و در مقابل ایالات متحده هم به این رژیم برای پیوستن معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای (ان پی تی) فشار وارد نمیکرد.
اگرچه این توافق شفاهی در دوران رونالد ریگان هم جریان داشت، اما پس از آن که جرج بوش پدر در آستانه جنگ اول خلیج فارس خواستار خاورمیانه عاری از سلاح هستهای شد، نگرانیهای اسرائیل از دوام این توافق نانوشته افزایش پیدا کرد.
از این رو، در دوران ریاست جمهوری بیل کلینتون، ایالات متحده برای نخستین بار چنین نامهای را امضا کرد و در مقابل اسرائیل در مذاکرات صلح «وای ریور» با فلسطینیها در سال ۱۹۹۸ شرکت کرد.
گمانه زنی منابع خارجی بر آن است که اسرائیل زرادخانهای متشکل از صدها سلاح اتمی دارد، اما این رژیم در راستای سیاست موسوم به «ابهام هسته ای» به طور علنی این گزارشها را تایید یا تکذیب نمیکند.
بر اساس گزارش نیویورکر، اسرائیل بعدا شرطی را به این سند محرمانه اضافه کرد که عنوان میکند این رژیم «خودش از خودش دفاع میکند» و این بدان معنا است که آنها در پرتو زرادخانه هستهای خود، نیازی به چتر هستهای آمریکا ندارند.
سند مشابهی در دولتهای جرج بوش پسر و باراک اوباما هم امضا شده است، هرچند فراخوان اوباما برای جهان عاری از سلاح هستهای موجب افزایش نگرانی میان اسرائیلیها شده بود.
اندکی پس از برگزاری مراسم تحلیف دونالد ترامپ، رون درمر، سفیر رژیم اسرائیل در واشنگتن، برای اضافه کردن امضای ترامپ به این سند و گفتگو با مایکل فلین، مشاور امنیت ملی ترامپ، به کاخ سفید رفته بود، اما یک روز پس از این ماجرا، فلین به خاطر پنهانکاری درباره روابطش با سفیر روسیه از سمت خود کناره گیری کرد.
پس از آن، مشاوران ترامپ در مقابل این درخواست درمر گارد گرفتند و گفتند برای بررسی موضوع نیاز به زمان دارند. علاوه بر آن مقامات آمریکایی از این که اسرائیلیها میخواستند افراد کمی در دولت از این نامه محرمانه اطلاع داشته باشند آزرده شده بودند، چرا که احساس میکردند درمر طوری رفتار میکنند که گویی او مسئول است. یکی از مقامات دولتی که نام او فاش نشده است خطاب به سفیر رژیم اسرائیل گفته بود «اینجا کاخ لعنتی ماست».
یکی دیگر از مشاوران سابق ترامپ گفته است آن زمان در کاخ سفید این احساس حاکم بود که «حسن نیت فراوانی وجود دارد، اما از ما سوءاستفاده نکنید».
علی رغم تنشهای اولیه، ترامپ این نامه را امضا کرده بود. اگرچه اسرائیلیها میگویند این نامه تضمین میدهد که ایالات متحده در زمینه سلاحهای هستهای فشار وارد نکند، اما مقامات آمریکایی زبان آن را مبهم میخوانند. نیویورکر به نقل از یک مقام دولتی مینویسد: «همچین چیزی نیست که ما هرگز از اسرائیل نخواهیم خواست سلاحهای هسته ایش را کنار بگذارد. بیشتر این شکل است که ما استدلال اسرائیل را پذیرفته ایم که در شرایط فعلی خاورمیانه آنها خلع سلاح [اتمی]نشوند».
ارسال نظر