۷۱ سال بعد؛ نگاهی متفاوت به بمباران اتمی هیروشیما +فیلم

پارسینه: درست ۷۱ سال پیش بود که نخستین حمله اتمی تاریخ با انفجار بمب آمریکایی بر فراز هیروشیما ثبت شد تا یکی از بدترین خاطرات بشریت در قرن بیستم شکل بگیرد.

بمب «مرد چاق» که باعث ویرانی ناگازاکی شد

ساختمانی باقی مانده از حمله اتمی به هیروشیما که اکنون بنیای یادبود این فاجعه است
پس از فتح برلین، ژاپنی ها درخواست تسلیم شدن را رد کرده بودند، شوروی که از جبهه غرب فارغ شده بود مشغول پیشروی به سمت شرق آسیا بود، و ایالات متحده نمی خواست برای پایان جنگ متحمل تلفات زیادی شود.
آمریکایی ها که از پیروزی احتمالی شوروی در مقابل ژاپن و برتری آن در دوره پس از جنگ نگران بودند، تصمیم داشتند ژاپن را به زانو درآورند. ژنرال «داگلاس مک آرتور»، فرمانده نیروهای آمریکایی در جنوب غرب اقیانوس آرام خواهان ادامه بمباران ژاپن با سلاح های متعارف و مخالف «عملیات سقوط» بود، چرا که معتقد بود چنین عملیاتی موجب تلفات یک میلیونی برای آمریکایی ها می شود.
هر ترومن هم در کتاب خاطرات خود میزان تلفات احتمالی آمریکا در یک نبرد سراسری را تا نیم میلیون نفر ذکر می کند، در حالی که وزیر کشور آمریکا آن را یک میلیون نفر می داند و چرچیل هم می گوید جان یک میلیون آمریکایی و پانصد هزار بریتانیایی در خطر قرار می گرفت. بنابراین، ترومن با توجیه این که تعداد کمتری بر اثر حمله اتمی کشته می شوند، تصمیم به عملیاتی کردن آن گرفت.
از سوی دیگر با اعلان جنگ شوروی به ژاپن و لشگرکشی ۱.۶ میلیون نفری آن به منچوری این احتمال وجود داشت که شرق آسیا هم همچون شرق اروپا به دست شوروی بیافتد و این کشور به قدرت مسلط پس از جنگ تبدیل شود. بنابراین آمریکایی ها با استفاده از سلاح اتمی نه تنها می توانستند ژاپن را وادار به تسلیم کنند، بلکه توسعه طلبی احتمالی شوروی در دیگر مناطق را هم متوقف می کردند. علاوه بر آن، این سلاح عجیب و غریب به آنها امکان می داد تا ضعف نفرات خود در مقابل ارتش شوروی را جبران کرده و نقش اساسی در ایجاد نظم جهانی پس از جنگ ایفا کنند.
هشدار: فیلم دارای تصاویر دلخراش است. ممکن است تماشای آن برای شما مناسب نباشد.
چرا نباید از بمب اتمی استفاده می شد؟
مخالفان استفاده از سلاح هسته ای، آن را اساسا غیراخلاقی و به عنوان جنایت جنگی می دانند و برخی آن را به لحاظ این که نگاهی انسانی به شهروندان ژاپنی نداشته است، نژادپرستانه می دانند.
عده ای دیگر استفاده از آن را حتی به لحاظ نظامی غیرضروری می دانند چرا که با تسلیم شدن آلمان و لشگرکشی شوروی به سمت ژاپن، عملا نیازی به استفاده از سلاح هسته ای علیه غیرنظامیان نبود. تسویوشی هاسگاوا، تاریخ نگار ژاپنی بر این باور است که ورود شوروی به جنگ بسیار بیشتر از بمب اتمی آمریکایی ها در تسلیم شدن ژاپن موثر بود.
در حالی که همچنان بحث بر سر درستی یا نادرستی این اقدام وجود دارد، برخی معتقدند که یک راه حل ساده تر شاید می توانست بدون تلفاتی گسترده، راه تسلیم شدن ژاپن را هموار سازد. آزمایش سلاح هسته ای آمریکایی ها در یک جزیره خالی از سکنه در اقیانوس آرام یا جایی مشابه، در مقابل دیدگان ژنرال های ژاپنی حداقل در گام نخست و به عنوان یک هشدار می توانست آمریکایی ها را به خواسته هایشان برساند بدون آن که نیازی به قتل عام صدها هزار بی گناه در دو شهر هیروشیما و ناگازاکی باشد.
برای دیدن عکس در اندازه بزرگتر روی آن کلیک کنید.
ارسال نظر