ریزش شاخص بورس تا کجا ادامه خواهد داشت؟

پارسینه: شاخص کل بورس تهران امروز هم نزولی بود و با افت حدود ۲۳ هزار واحدی، معادل ۱.۵۲ درصد، در ارتفاع یک میلیون و ۴۹۱ هزار واحدی ایستاد.
تحریریه پارسینه|محمد مهدی حاتمی: بورس تهران در حالی کانال یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحدی را هم از دست داد که برخی نشانهها از فعالتر شدن حمایت حقوقیها از برخی سهمها خبر میدهند. بر این اساس، امروز ۵ سهم با بیشترین میزان تغییر مالکیت از سمت حقیقی به حقوقی، همه در گروه لیدرهای بازار طبقه بندی میشدند. این در حالی است که واگرایی نرخ دلار و سمت و سوی بازار سرمایه هم به باور کارشناسان، نمیتواند ادامه دار باشد. از آن سو، اما حجم اخبار سیاسی تاثیرگذار بر بازار که همگی در دسته متغیرهای بیرونی موثر بر بازار سرمایه طبقه بندی میشوند، به سطوح کم سابقهای رسیده است.
شاخص کل بورس تهران امروز هم نزولی بود و با افت حدود ۲۳ هزار واحدی، معادل ۱.۵۲ درصد، در ارتفاع یک میلیون و ۴۹۱ هزار واحدی ایستاد. به این ترتیب، بورس امروز یک مقاومت جدی و مهم، یعنی مقاومت یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحدی را از دست داد و از این نظر، ارتفاع نماگر اصلی بازار در حد و حدود تیرماه سال جاری قرار گرفت.
شاخص کل هم وزن هم امروز منفی بود و حدود ۰.۹۶ درصد افت کرد. با این همه، پایینتر بودن اندازه مطلق عددی افت این شاخص در قیاس با مطلق عددی افت شاخص کل نشان میدهد که فشار عرضه امروز در سهامهای بزرگ بیشتر بوده است. مجموع ارزش معاملات هم امروز در قیاس با روز گذشته رشد داشت و به حدود ۱۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان رسید. بر این اساس، حدود ۸ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان در بورس و حدود ۴ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان نیز در فرابورس معامله شد.
در جریان معاملات امروز، نمادهای «فملی»، «فارس» و «فولاد» امروز بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص بر جای گذاشتند و این در حالی بود که نمادهای «تاپیکو»، «فارس» و «جم»، بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص داشتند. این، اما در حالی است که به نظر میرسد حمایت حقوقیها از برخی لیدرهای بازار، دست کم از دیروز، شروع شده است. بر این اساس، ۵ نماد با بیشترین تغییر مالکیت از سمت حقیقی به حقوقی، نمادهای «خودرو»، «وتجارت»، «وپارس»، «وبملت» و «وبصادر» بودند. بازگشایی نماد «وبصادر» هم امروز انجام گرفت و این در حالی است که چند روز پیش و به هنگام بازگشایی این نماد، معاملات آن از سوی سازمان بورس ابطال شده بود.
از دیگر سو، ایران خودرو امروز از آغاز به کار صندوق بازارگردانی خود خبر داد و همین مورد باعث شد صف فروش سنگین در نماد «خودرو» جمع شود. شهابالدین شمس، معاون اقتصادی ایران خودرو در این مورد میگوید صندوق بازارگردانی ایران خودرو با سرمایه هزار میلیارد تومان از هفته آینده کار خود را آغاز میکند و این در حالی است که سهامداران از همین امروز حمایت از سهم را آغاز کردهاند.
ریزش ادامه دارد؟
مهمترین پرسش برای اهالی بورس و معامله گرانی که شاهد از دست رفتن کف حمایتی یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحدی بوده اند، اکنون این است که ریزش شاخص تا کجا ادامه خواهد داشت؟ این در حالی است که همین حالا هم بسیاری از حقیقیهای حاضر در بازار، ترجیح داده اند عطای بورس را به لقایش ببخشند.
مجموع خروج پول حقیقی از بازار از ابتدای مهرماه تاکنون به حدود ۸ هزار میلیارد تومان رسیده و این در حالی است که بازارهای موازی، شاید به غیر از بازار مسکن و بازار خودرو، کمی متلاطم شده اند. مهمترین شاخص در این زمینه، واگرایی جهت بازار ارز و بازار سرمایه است. بر این اساس، در حالی که نرخ دلار به بالاترین سطوح تاریخی در اقتصاد ایران رسیده، انتظار بر این نیست که ریزش یا اصلاح بورس ادامه دار باشد. به عبارت ساده تر، این واگرایی نمیتواند در میان مدت ادامه پیدا کند.
از آن سو، در پیش بودن نخستین مناظره میان نامزدهای تصدی پست ریاست جمهوری در آمریکا در هفته جاری هم میتواند یک عامل بیرونی برای بورس باشد. این در حالی است که اخبار مربوط به افزایش قابل توجه فروش نفت ایران تا حدود ۱.۵ میلیون بشکه، تاییدات بیشتری دریافت کرده اند. همزمان، اما زمزمههای اعمال دور تازه و بی سابقهای از تحریمها برای قطع کامل ارتباط مالی ایران با جهان از سوی ایالات متحده، میتواند متغیرهای بیرونی تازهای را به بازارهای اقتصادی در ایران تحمیل کند. به طور خلاصه، اکنون به نظر میرسد بازار سرمایه ایران بیش از هر زمان دیگری در چند سال اخیر، گوش به زنگ خبرهای سیاسی و متغیرهای بیرونی باشد تا بتواند سمت و سوی خود را مشخص کند.
منبع:
پارسینه
تا جایی که دولت از فلاکت مطلق مردم مطمئن شود
تا 1.4 میلیون واحد تصحیح می شود و دوباره بر می گردد بالای 2 میلیون واحد .