عوامل تاثیر گذار در کاهش نرخ طلا و ارز

پارسینه: رسانههای داخلی با توجه به روند کاهشی نرخ طلا و ارز در یک هفته اخیر، به بررسی عوامل موثر در آرامش نسبی این بازار پرداخته اند.
اگرچه پس از اعمال تحریمهای پنجم نوامبر از سوی آمریکا و بنا بر برخی پیش بینی ها، جامعه منتظر افزایش نرخ طلا و ارز یا همان شوک قیمتی بود، اما به دلایل متعدد اجتماعی، سیاسی و اقتصادی، طی یک هفته گذشته شاهد قرار گرفتن بازار ارز در سراشیبی قیمتها هستیم.
در این راستا خبرگزاری ها، تارنماها و روزنامههای داخلی عوامل متعددی را در کاهش نرخ طلا و ارز دخیل میدانند؛ برخی از رسانهها کنترل قیمت ارز توسط بانک مرکزی را عامل کاهش قیمت ارز و سکه در بازار آزاد دانسته و برخی دیگر پشت پردههای سیاسی را در کاهش قیمت دلار موثر عنوان کرده اند.
همچنین برخی از مطبوعات داخلی معتقدند پس از برخورد قاطع قوه قضائیه با مفسدان اقتصادی، قیمتها در بازارهای طلا و ارز روند کاهشی به خود گرفت.
عوامل اجتماعی موثر در ثبات نسبی بازار ارز، راهکارهای اقتصادی موثر بر کاهش نرخ ارز و سکه و تحریمها و عوامل سیاسی دخیل در روند نزولی قیمت دلار از جمله محورهای به کار گرفته شده توسط رسانههای داخلی است.
**عوامل اجتماعی موثر در ثبات نسبی بازار ارز
وحید شقاقی استاد دانشگاه خوارزمی در مورد روند کاهش نرخ دلار در بازار آزاد در گفتگو با خبرگزاری ایلنا گفت: این ثبات نسبی در بازار ارز حاصل چند عامل است. یکی از مهمترین عوامل پیشخور کردن تمام اخبار منفی در نیمه نخست سال است به طوری که دیگر خبر منفی نمانده که بازار ارز را تحت تاثیر قرار دهد، عامل دیگر فروکش کردن تقاضای ارز از سوی مردم است.
«لزوم مهار مثلث گرانی ارز» عنوان گزارش روزنامه وطن امروز است. در بخشی از آن آمده است: بازار سکه و ارز طی ۹ ماه اخیر نشان داده است تحت تاثیر ۳ گزاره؛ حجم بالای نقدینگی، سوداگری و تورم انتظاری قرار دارد. در اصل این ۳ ضلع مثلث میتواند در صورت مدیریت نشدن، صفهای تقاضا را در بازار تشکیل دهد. به صورت کلی نمیتوان گفت: کدام یک از این اضلاع توانایی بیشتری دارد، اما در کنار یکدیگر قرار گرفتن آنها میتواند فاجعه دلار ۱۹ هزار تومانی مهرماه را به ارمغان بیاورد.
**راهکارهای اقتصادی موثر بر کاهش نرخ ارز و سکه
سایت مشرق نیوز با مطرح کردن کاهش ۴۵۰ هزار تومانی نرخ سکه در ۴ روز عنوان داشت:بانک مرکزی با اعمال محدودیت در انجام تراکنشها و الزام بانکها به رعایت سقف تراکنش کارتخوانها، توانست تبدیل ارز در مرز یا به عبارت بهتر قاچاق ارز را کنترل کند. همین اقدام بانک مرکزی به سرعت اثرات محسوسی در بازار ارز داشت و از ۲۰ آبان نرخ دلار و یورو به ترتیب ۱۷۰۰ تومان و ۲ هزار تومان کاهش یافته و به نظر میرسد، نرخ ارز در سطوح ۱۰ هزار تومان در بازار به تعادل برسد.
تارنمای جهان نیوز مینویسد: فعالان بازار ارز همچنان بر عرضه و تزریق ارز با هدف کنترل بازار از سوی دولت تأکید داشتند و آن را ابزاری مؤثر برای بهبود وضعیت بازار ارز میدانستند. از نظر آنها ارز بازارساز با اشکال مختلف عرضه توانسته از یکسو مانع ثبت نوسانات افزایشی در بازار شود و از سوی دیگر، قیمت را به سطوح پایینتر هدایت کرده است. علاوه بر این گروهی دیگر عرضه و فروش شمشهای طلا در بانک کارگشایی را از عوامل کاهش نوسان در بازار طلا و سکه دانستهاند. گروه دیگری بر عرضه حواله درهم تکیه داشتهاند و عده دیگری بر عرضه خرد برخی صرافیهای دولتی و خصوصی بهعنوان عامل کاهشی قیمت تکیه میکنند.
تارنمای نامه نیوز نیز در گزارشی با عنوان 'سقوط آزاد ارز و سکه؛ سیاسی یا اقتصادی؟ ' نوشت: با اینکه اکنون عده زیادی از کارشناسان با برشمردن دلایلی از جمله واکنش معکوس به تحریمها و اعدام سلطان سکه از پشتپرده سیاسی کاهش نرخ ارز و سکه سخن میگویند، اما در این زمینه پارامترهای اقتصادی هم میتوان برشمرد که چندان سیاسی بودن این جریان را تایید نمیکند. بهویژه آنکه پیش از این بارها برخی از اقتصاددانان کاهش قیمت کاهش قیمت دلار را پیشبینی کرده بودند و دولتمردان بارها در سخنرانیها و مصاحبههای خود بر آن تاکید داشتند.
روزنامه آفتاب یزد تیتر نخست خود را با عنوان «پشت پرده سقوط آزاد قیمت ارز» منتشرکرده است که در بخشی از آن آمده است: نخستین و قویترین دلیل اقتصادی این است که این اتفاق امری عادی و طبیعی است به این دلیل که با تکمیل شدن حلقه تحریمها معاملات بیرونی تجار عملا متوقف شد و در نتیجه با پایین آمدن میزان معامله، تقاضا نیز کاهش یافته ضمن آنکه ممکن است عرضه، ثابت مانده باشد یا با تزریق پنهانی ارز به بازار بیشتر شده باشد که در این صورت این نوع دستکاری تاثیر چندانی بر روی بازار نخواهد داشت.
**تحریمها و عوامل سیاسی موثر در روند نزولی قیمت دلار
خبرگزاری ایسنا نوشت: در پی روند نزولی قیمت دلار در روزهای گذشته، مجیدرضا حریری یکی از اعضای هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران علت این نوسانات را مسائل سیاسی میداند و معتقد است که پارامترهای اقتصادی تاثیر چندانی در کاهش یا افزایش نرخ ارز ندارد.
به گزارش روزنامه مردم سالاری، محمد کشتی آرای رئیس کمیسیون تخصصی طلا و جواهر اظهار داشت: انتظار میرفت بعد از شروع تحریم در بازار، شوک قیمتی داشته باشیم، ولی کنترل قیمت ارز توسط بانک مرکزی سبب کاهش قیمت ارز و سکه در بازار آزاد شده است.
روزنامه کیهان برخورد قاطع قوه قضائیه با مفسدان اقتصادی را از جمله علل موثر در کاهش قیمتها در بازارهای طلا و ارز دانست و نوشت: روند نزولی نرخ ارز در طول هفته گذشته ادامه داشت و برخلاف پیشبینیها که عنوان میشد بعد از اعمال تحریمهای ۵ نوامبر از سوی آمریکا نرخ دلار افزایشی خواهد بود وضعیت بازار ارز طی دو هفته گذشته نشان از روند معکوس این پیشبینیها داد.
تارنمای مشرق نیوز با تیتر «سازهای ناکوک» مینویسد: خرید و فروش کلان سکه و ارز توسط دلالان عمده و ایجاد اخلال در بازار آن هم در شرایط جنگ اقتصادی قطعا مستوجب عقوبتهای سنگین است، اما نباید قصور و تقصیر برخی مسئولانی که با تصمیمات خود امکان دستیابی این دلالان را به هزاران سکه و میلیونها دلار و یورو فراهم کردند نیز غفلت و چشم پوشی شود.
محمد لاهوتی در گفتگو با خبرگزاری مهر گفت: اگر دولت در فروش ارز به واردات، خود را کنار بکشد و اجازه دهد که صادرکننده و واردکننده به صورت توافقی، درون یا خارج از سامانه نیما، با هم معامله داشته باشند و البته نرخ سامانه نیما نیز به صورت توافقی، بدون دخالت دولت و غیردستوری تعیین شود، آنگاه نرخ ارز از ۵ نرخ به دو نرخ تقلیل یافته و ارز صادراتی، کاملا در خدمت واردات قرار میگیرد و قیمتها نیز تعدیل میگردد.
ارسال نظر