تحریریه پارسینه: از یک سو وزیر نفت از پیشنهاد خود به دولت دوازدهم برای چاره اندیشی در مورد گرانی بنزین میگوید و از سویی دیگر معاون وی گفته های چند روز پیش یکی از مدیران نفتی را تکذیب میکند و میگوید گرانی بنزین در کار نیست!
وقتی هم پای گلایه وسط کشیده میشود که وزارت نفت و مدیرانش در تمام بخش ها باید هماهنگی بیشتری در اظهارنظرهای خود با یکدیگر داشته باشند وزیرنفت تنها یک حرف برای گفتن دارد آخر دولت است و منتقدان میتوانند من را عوض کنند!
هرچند که این اظهارنظر زنگنه در خصوص انتقادهای فراوان در خصوص توتال و حضورش در فاز ۱۱ پارس جنوبی مطرح شده اما روحیه شیخ الوزراء همواره به این ترتیب بوده و همواره سعی داشته تا با اعمال یک جانبه نظر خود و تاکید بر نداشتن ترس از تغییر بر اسب آرزوها سوار باشد!
در حال حاضر نیز مساله بنزین به یکی از ابهام مهای بزرگ بدل شده تا جاییکه مشخص نیست بالاخره زنگنه و تیم همراهش به دنبال گرانی بنزین هستند و یا اصلا چنین برنامه ای وجود ندارد!
به گفته زنگنه افزایش مصرف بنزین به صورت افسارگسیخته شده اما طبیعی است؛ چرا که در طول سال گذشته یک میلیون و ۳۵۰ هزار خودروی جدید اضافه شده است و ۷۰۰ هزار موتورسیکلت تولید شده که از طرف دیگر خروجی هم نداشتیم، یعنی خودرویی اسقاط نشده و از رده خارج نشده است که این خود موجب افزایش مصرف بنزین به میزان ۸ درصد شده است.
به اذعان او، اگر بخواهیم همینطور از خودروهای شخصی استفاده کنیم، هیچ کاری در مدیریت مصرف بنزین نمی توانیم انجام دهیم؛ البته سیاست های قیمتی هم اثر گذار است که ما متأسفانه دو سال قیمت را افزایش نداده ایم و این علامت بدی است.
بنابر اعتقاد وزیرنفت، برداشتن سهمیه بندی تأثیری در افزایش مصرف بنزین نداشته اما این دولت که در حال تمام شدن است و روزهای پایانی خود را می گذارند بنابراین دولت بعدی باید روی افزایش قیمت بنزین فکر کند.
درحالی وزیرنفت از گرانی بنزین حمایت میکند که بازار داغ تکذیب اظهارات مدیران زنگنه توسط یکدیگر داغ است.
براساس این گزارش، پیش از این مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی اعلام کرده بود، دولت و مجلس باید مصوباتی در خصوص تغییر قیمت یا سهمیه بندی داشته باشند که معاون وزیر نفت افزایش قیمت و سهمیه بندی مجدد بنزین را تکذیب کرد.
سه روز پیش ریاحی مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی با اشاره به افزایش نگران کننده مصرف بنزین در کشور گفته بود: چنانچه نتوانیم این روند صعودی مصرف بنزین را کنترل کنیم، دولت و مجلس باید مصوباتی درخصوص تغییر قیمت یا سهمیه بندی داشته باشند.
این درحالی است که امروز معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فرآوردهای نفتی با تکذیب در دستور کار داشتن افزایش قیمت و سهمیه بندی مجدد بنزین، تاکید میکند مشکلی در تامین بنزین و انواع سوخت وجود ندارد و به خوبی توزیع سوخت در کشور درحال مدیریت است.
بنابر اظهارات عباس کاظمی موضوع افزایش قیمت نیز مطرح نیست و ما چنین درخواستی را ارائه نکردهایم. و به نظر میرسد علت اصلی رشد مصرف بنزین و سوخت، افزایش رشد اقتصادی کشور و رفاه بیشتر است.
به اذعان او، افزایش ۸.۵ درصدی مصرف بنزین، یک رشد غیرطبیعی به شمار نمیرودچراکه به دلیل افزایش رشد اقتصادی، میزان مصرف انواع حاملهای انرژی، از جمله برق نیز افزایش داشته به طوری که گزارشها از رشد حدود ۱۰ درصدی مصرف برق حکایت دارند.
براساس اظهارات معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فرآوردههای نفتی مشکلی در تامین بنزین و انواع سوخت وجود ندارد و به خوبی توزیع سوخت در کشور درحال مدیریت است.
بنابراین با وجود اظهارنظرهای ضد و نقیض در خصوص گرانی بنزین به نظر میرسد در دولت دوازدهم شاهد افزایش قیمت این فرآورده خواهیم بود. چراکه تاریخ در خصوص گرانی بنزین و سیاست های خبری وزارت نفت همواره نشان داده که مسوولان نفتی چند ماهی قبل از گرانی با خبررسانیهای مختلف و تکذیب آن سعی بر اماده سازی جامعه برای کرانی این فراورده داشته اند و اینبار نیز گویی تاریخ تکرار میشود!
مدیران بی کفایت ،که توانایی تحلیل درست از جامعه را ندارند ،برای عدم مدیریت اولین راه حل ساده ،که فشار بر مردم است را در دستور کار قرار میدهند ،اگر چه افزایش مصرف بنزین ،عوامل متعددی دارد ،از تولید خودرو بی کیفیت تا خارج نشدن خودروهای فرسوده ،وبیکاری ،عدم درست حمل ونقل عمومی که چاره ای جز استفاده از خودرو شخصی ندارند ،مثلا ،صبحها ،وعصرها ترافیک تهران،کرج و تهران شهر ری ،و اسلام شهر ،ورباط کریم ،وپرند ،وپردیس ،ودماوند را به بینند ،که اینها شاغلین در تهران هستند ؟ که به تپزیع درست امکانات از شغل ،وتحصیل گرفته ،تا تجارت وکارمندی ،همه،وهمه ، که اکثر کلان شهرها همین گونه است ،ودیگر اینکه بیش از سی در صد سوخت در ترافیک مصرف میشود ،آری هر کدام از این معضلات ،مدیریت خاص خود را میخواهد ،،،