آغاز مجدد حفاری نفت ایران در خزر؛ چرا این اقدام راهبردی است؟

«به تازگی ایران اعلام کرده که عملیات اکتشافی برای استخراج نفت را در آب های کم عمق دریای خزر پس از 28 سال وقفه از سرگرفته است. رویدادی که می تواند موجب دسترسی فوری ایران به منابعی در حدودا 600 میلیون بشکه نفت خام شود.»
به گزارش پارسینه، به تازگی شاهد انتشار یک خبر مهم در حوزه صنعت نفت کشورمان بوده ایم. در این راستا، مدیر عامل شرکت نفت خزر از آغاز مجدد فعالیت اکتشافی نفت ایران در آب های کم عمق خزر پس از 28 سال وقفه خبر داده است. وی همچنین گفته است: «بازگشت به حفاری در آب های عمیق خزر نیز در دستورکار قرار دارد و سکوی نیمه شناوری که از سال 1393 به طور کامل متوقف شده بود، پس از انجام تعمیرات لازم، به مدار عملیاتی باز خواهد گشت.»
محسن پاک نژاد وزیز نفت ایران نیز در رابطه با آغاز فعالیت اکتشافی نفت ایران در دریای خزر گفته که امکان استخراج بیش از 600 میلیون بشکه نفت خام به صورت فوری و درجا از این منطقه وجود دارد. تنها اندکی پس از انتشار این خبر، بسیاری از کارشناسان و فعالان صنعت نفت ایران، از این موضوع استقبال کرده و آن را حامل منافع راهبردی برای ایران ارزیابی کرده اند. در این راستا، این رویداد حداقل از 3 منظر، حامل دستاوردهای قابلتوجهی برای ایران است.
1: تنوع بخشی به منابع نفتی ایران
در حال حاضر اغلب منابع نفتی ایران در جنوب کشور و به طور خاص استان خوستان و حاشیه خلیج فارس قرار دارند. حال اگر ایران بتواند فعالانه استخراج نفت از دریای خزر را در دستورکار داشته باشد و این مهم را محقق کند، عملا تنوع جغرافیایی منابع نفتی خود را بیشتر کرده است.
این موضوع می تواند در برهه های حساس، امنیت انرژی کشور را تا حد زیادی تضمین کند و البته که با قرارگرفتن ظرفیت های تازه در اختیار ایران، کشورمان می تواند در حوزه صادرات انرژی قویتر از قبل وارد میدان شود. در عین حال، نباید از یاد ببریم که کشورهای همجوار با دریای خزر نظیر روسیه، جمهوری آذربایجان، قزاقستان و ترکمنستان، فعالانه در حال استخراج منابع نفتی خزر هستند و اینکه ایران در این حوزه منفعل باشد، ضربه ای جدی به منافع ملی کشورمان است.
2: دسترسی به بازارهای جدید برای ایران
اگر ایران بتواند ظرفیت های استخراج انرژی در دریای خزر را فعال کند، این مساله با توجه به مولفه های جغرافیایی منطقه، امکان دسترسی ایران به بازارهای صادراتی تازه نظیر اروپا، آسیای مرکزی و قفقاز را فراهم می کند. در این رابطه، ایران برای صادرات نفت خود به این مناطق هم می تواند روی خطوط انتقال نفت به صورت لوله حساب باز کند و هم به صورت زمینی صادرات انرژی به حوزه ها و مناطق جغرافیایی جدید را در دستورکار داشته باشد.
ورای همه این ها، اینکه ایران نیز به باشگاه استخراج کنندگان انرژی در دریای خزر بپیوندد، عملا قدرت چانهزنی ایران در بازارهای انرژی را افزایش می دهد و البته که از منظر سیاسی نیز می تواند تهران را در مذاکرات دیپلماتیک با کشورهای همجوار با دریای خزر در موقعیت بهتری قرار دهد.
3: یک دستاورد فناورانه برای صنعت نفت ایران
فعال سازی ظرفیت های استخراج نفت ایران در دریای خزر، که در فضای تحریم های غربی ها علیه ایران و با اتکا به ظرفیت های داخلی صورت می گیرد، می تواند نمودهای عینی از رشد و پیشرفت فناورانه ایران را نیز پیش چشم جهانیان قرار دهد. به طور خاص، استخراج نفت در آب های عمیق خزر، نیاز به دسترسی به حد قابل توجهی از فناوریهای پیشرفته دارد که آنطور که وزیر نفت کشورمان گفته، ایران از ظرفیت های لازم در این رابطه برخوردار است و در حوزه مذکور نیز به زودی وارد میدان خواهد شد.
جدای از قرارگرفتن موقعیتِ ایران در حوزه دسترسی به فناوری های پیشرفته مرتبط با صنعت نفت پیش چشم جهانیان، ایران با تقویت تحرکات نفتی خود در دریای خزر می تواند بسترهای مساعدی را نیز برای اشتغالزایی و ایجاد ظرفیت های تازه در شمال کشور فراهم سازد. مسائلی که همه و همه در راستای منافع ملی کشورمان قرار دارند.
ارسال نظر