آغاز سال تحصيلی و نقش خانواده ها

پارسینه: دستگاه تعلیم و تربیت هر کشوری مهمترین نهاد پرورش و رشد شخصیت کودکان است واین نظام در تحقق اهداف متعالی خود نیازمند همراهی و مشارکت دیگر نهادهایی است که در مسیر آموزش وپرورش کودکان تاثیر گذارند.
آموزش و پرورش برای اینکه بتواند سال تحصیلی جدید را با پیش بینیهای انجام شده به درستی اداره کند تغییراتی در فرایندهای نظام آموزشی خود ایجاد کرده که همراهی خانوادهها را میخواهد. با توجه به ادامه شیوع کرونا در سال تحصیلی جدید، مدارس برای جبران عقب افتادگی دروس سال قبل، زودتر از موعد همیشگی در ۱۵ شهریورماه آغاز به کار رسمی کردند و از ترکیبی از برنامههای متنوع آموزشی استفاده خواهندکرد که در تمام طول سال امکان یادگیری را برای دانش آموزان فراهم کنند. یقینا با این سیاستگذاری در هر شرایطی آموزش دانشآموزان با جدیت دنبال میشود. اما این موضوع که در ۱۵ شهریور آغاز سال تحصیلی چگونه برگزار شود، بستگی به مقتضیات زمان و شرایط اعلام پروتکلهای بهداشتی از سوی وزارت بهداشت دارد و آموزش و پرورش در این زمینه فقط مجری قوانین ستاد ملی کرونا است، بنابراین بهتر است در این شرایط خاص والدین، معلمان و دانش آموزان در مسیری حرکت کنند که با حمایت لازم از برنامههای مدنظر همراه باشد چرا که آموزش زمانی کامل میشود که مشارکت خانوادهها باشد. اضطرابهای ناشی از بیماری کرونا به گونهای است که باید به نگرانیهای خانوادهها از چگونگی آموزش فرزندان شان حق داد و بدون شک مسئولان امر نیز با رعایت پروتکل سختگیرانه ابلاغی ستاد ملی مقابله با کرونا وهمین محدودیتها اقدام به تصمیم گیری و بازگشایی مدارس کرده اند. به همین دلیل و به تبع آن آموزش و پرورش برای بهترشدن وضعیت مدارس از قبیل: ضدعفونی کردن سرویس ها، کلاسها و رعایت فاصله گذاری فیزیکی نیمکت ها، پشتیبانی روانی اجتماعی و دسترسی به اینترنت رایگان را پیش بینی و اجرایی کرده و شرایط را برای پذیرش دانش آموزان فراهم کرده است.
براساس نظر ستاد ملی مقابله با کرونا مبنی بر احتمال ورود موج جدید ویروس کرونا و همزمانی آن با ویروس آنفولانزا در کشور، شروع سال تحصیلی جدید را با مشکلاتی فراتر از قبل مواجه ساخته است و ضروری است مدارس با رعایت سختگیرانه پروتکلهای بهداشتی آموزشهای حضوری را برنامه ریزی کنند. در نتیجه لازم است برنامهای مشخص برای دانش آموزان در مناطق مختلف کشور مبتنی بر یافتههای آماری و میزان شیوع ویروس کرونا و همچنین تجربه دیگر کشورهای جهان در زمینه بازگشایی تدوین شود که نیازهای آموزشی، اجتماعی و منطقهای دانش آموزان را مورد متوجه قرار دهد. در این زمینه باید برحسب نیاز دانش آموزان به موارد آموزشی، پرورشی و اجتماعی از شیوههای آموزشی مناسب استفاده کرد. ممکن است بنا به ضرورت نیاز باشد تا تعداد دانش آموزان حاضر در کلاسها کاهش یابد و این وضعیت، فرصت مناسبی را برای گروه بندی دانش آموزان بر اساس روشهای آموزشی مطلوب فراهم میکند.
با توجه به پروتکل سختگیرانه ابلاغی ستاد ملی مقابله با کرونا و اینکه اولویت در سیاستهای اتخاذ شده؛ سلامت دانشآموزان است و همه این تدابیر در زمینه بازگشایی مدارس در صورتی است که جان حتی یک معلم و دانش آموز و خانوادههای آنها تحت تاثیر حضور در کلاسهای مدرسه به مخاطره نیفتد، به همین منظور آموزشها برای تداوم برنامه ریزی میشود. برای آموزش و پرورش دو اصل بنیادی و مهم است؛ اول سلامت دانش آموزان و دیگری استمرار فعالیتهای آموزشی، اصل آموزش بر اساس حضور فیزیکی دانش آموزان در کلاسهای درس با رعایت پروتکلهای دقیق بهداشتی و تعداد کنترل شده دانش آموزان در کلاسهای درس و رعایت کامل فاصله فیزیکی مد نظر است. این تنها روش آموزش نیست و ممکن است شورای مدرسه موارد دیگری را با خلاقیت و امکانات خود پیشنهاد کند در تمام این شرایط بسیار مهم است که حتماً پروتکلهای بهداشتی رعایت شود و هر تصمیمی که شورای مدرسه میگیرد بایدرعایت موارد بهداشتی و حفظ سلامت دانشآموزان در اولویت باشد. انعطاف پذیری، مشارکت خانواده ها، عدم تحمیل هزینههای اضافه به اولیا و دانش آموزان واستفاده از فناوریهای نوین در ارائه برنامهها از اصول حاکم بر آموزش و پرورش در سال تحصیلی جدید است.
در برخی از مناطق که بیشتر شامل مناطق روستایی و عشایری است و تعداد جمعیت دانشآموزی کم است و امکانات فناوری در اختیار دانش آموزان این مناطق نیست، معلم میتواند با رعایت پروتکلهای بهداشتی کلاس درس را با حضور همه دانش آموزان حضوری برگزار کند. با برنامه ریزیهایی که انجام گرفته سعی شده است که از میزان دغدغه خانوادهها کاسته شود و به آنان اطمینان داده شود که در کنار آموزش، سلامت جسمی و روانی دانش آموزان اهمیت بسیاری دارد. هرچند پیش از این خانوادهها نقش مهمی در فرایند یاددهی و یادگیری برعهده داشتند، اما به فراخور شرایط موجود این نقش بیشتر از گذشته نمایان و مشهود شده است. همیاری والدین در امر آموزش مجازی وتلویزیونی نتایج هدفمند و شگفتی را به دنبال خواهد داشت. بنابراین آموزشها درسال تحصیلی جدید به چهار روش انجام میشود:۱. حضوری با رعایت سختگیرانه پروتکلهای بهداشتی ۲. مدرسه تلویزیونی ایران با پوشش ۹۷ درصد ۳. شبکه آموزشی شاد که از یک پیام رسان عاذی به برنامه کاربردی تبذیل شده است ۴. بستههای یادگیری و آموزشی ویژه دانش آموزانی که شرایط مجازی را ندارند.
باید بپذیریم که دنیا در دوران کرونا و پساکرونا وارد یک زیست بوم جدید شده است و تمامی افراد باید زندگی در این زیست بوم را فرابگیرند و وزارت آموزش و پرورش مبتنی بر همین دیدگاه برای شروع رسمی و سراسری سال تحصیلی با تبیین پروتکل سختگیرانه ابلاغی ستاد ملی مقابله با کروناتمام تلاش خود را معطوف به ایجاد آرامش خیال برای خانوادهها کرده و برای رفع نگرانی خانواده ها، شرایط بهداشتی کلاسها و مدارس را با رعایت پروتکلهای سختگیرانهتر بهداشتی هماهنگ میکند و دراین راستا به کمک والدین برای اجرای مطلوبتر پروتکلها و انجام فرایند آموزشی، نیاز مبرم دارد تا فرایند تعلیم و تربیت متوقف نگردد. ارائه آموزشهای تلویزیونی و سامانه «شاد» و بستههای آموزشی در آغاز سال تحصیلی جدید برای دانش آموزان، فرصت دسترسی برابر برای همه دانش آموزان را فراهم میکند و آموزش و پرورش در تحقق این امر به مشارکت همه جانبه خانواده ها، وبخشهای متعدد دولت نیازمند است تا در صورت وجود دغدغهمند ویروس کرونا، نظام آموزشی کشور بتواند در بستری امن وآرام وظایف محوله خود را به سرانجام مقصود برساند.
امیرعباس میرزاخانی معاون رسانه مرکز اطلاع رسانی و روابط عمومی وزارت آموزش و پرورش
ارسال نظر