بازگشایی مدارس در شرایط کرونایی ممکن است؟

پارسینه: در پروتکل جدید بهداشتی با پیشبینی سناریوهای مختلف در مدارس درباره تراکم کلاسهای درس، چیدمان صندلیها، ضدعفونی محیط، عدم حضور دانشآموزان و معلمانی که ریسک بالایی دارند، توصیههای آموزشی به عوامل مدرسه از مدیر تا سرایدار و خدمتگزار ملاحظاتی لحاظ شده است.
تحریریه پارسینه: براساس گفته مسئولان، شهریور امسال جایگزین مهرماه شده و دانشآموزان باید از ۱۵ شهریور سال جدید تحصیلی را آغاز کنند. خانوادهها، اما در شرایطی که آمار ابتلا و مرگ و میر کرونا در کشور همچنان بالا است، نگران این موضوع هستند.
محسن حاجی میرزایی وزیر آموزش و پرورش اخیرا درباره زمان بازگشایی مدارس، گفته است که تصمیم ستاد ملی کرونا مبنی بر بازگشایی مدارس از تاریخ ۱۵ شهریورماه است و ما تابع تصمیمات ستاد ملی هستیم.
حاجی میرزایی عنوان کرده است: چنانچه موج دوم شیوع کرونا که در آن قرار داریم، تشدید شود و تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا تغییر کند؛ امکان تغییر زمان بازگشایی مدارس از ۱۵ شهریورماه نیز وجود دارد.
با این حال، بازگشایی مدارس در شرایط فعلی که کرونا هنوز با قدرت بر زندگی همه مردم کشور حاکم است، شرایط به خصوصی پیدا خواهد کرد.
سابقه بحث بازگشایی مدارس از نیمه شهریور ماه به نوعی به پیش از بحث کرونا باز می گردد. شورای عالی آموزش و پرورش هم در این بحث پیشتر برای تغییر تقویم آموزشی ورود پیدا کرده بود.
احمد عابدینی معاون شورای عالی آموزش و پرورش با توضیح این تصمیم پیش تر عنوان کرده بود: بازگشایی مدارس از نیمه شهریور، در واقع به بحث تغییر تقویم آموزشی بازمی گردد، اما در شرایط فعلی نیز دانش آموزان از نظر آموزشی ضرر کرده اند و به نوعی این زمان برای جبران عقب ماندگی های تحصیلی آنها مناسب است. با توجه به عقب ماندگی تحصیلی دانش آموزان حتی این امکان نیز وجود دارد که مدارس از ابتدای شهریور ماه بازگشایی شوند، اما این بازگشایی مستلزم تمهیداتی است که اولا مدارس به وسایل ضدعفونی و بهداشتی مجهز شوند و از سوی دیگر اینکه خانواده ها نسبت به حضور دانش آموزان در مدارس احساس امنیت داشته باشند. عوامل اجرایی در آموزش و پرورش باید به لحاظ فرهنگی روی موضوع بازگشایی مدارس کار کنند تا خانواده ها و دانش آموزان بپدیرند که با حضور در مدارس خطری آنها را تهدید نمی کند.
راهاندازی کارزای در مخالفت با بازگشایی مدارس
اما همه این موارد باعث نشده که خانواده ها نسبت به بازگشایی مدارس نگرانی نداشته باشند. چناچه که حتی کارزاری هم در مقابله با این موضوع راه اندازی شده است. درخواستی که عده ای از دانش آموزان و خانواده هایشان با هشتگ #مدارس_را_تعطیل_کنید در فضای مجازی از آن حرف میزنند. این افراد با راهاندازی کارزاری رئیس جمهور را خطاب صحبتهای خود قرار داده و طی پیامی نوشتهاند:
«جناب آقای دکتر روحانی
رئیس جمهور محترم
با سلام
همانطور که مستحضرید دانشآموزان برای یادگیری دروس در سال جاری باید مدت زیادی را در فضای مجازی بگذرانند. بسیاری از دانشآموزان توان پرداخت هزینههای اینترنت را ندارند. سرعت اینترنت پایین است. همچنین اینکه چشم بچهها در اثر کار مداوم با تلفن همراه یا لپتاپ اذیت میشود. خیلی از دانشآموزان در دروس مختلف مثل ریاضی، زیست و... مشکل دارند. این دروس برای یادگیری حتماً نیاز به کلاس حضوری دارد و در فضای مجازی قابل آموزش نیست و در شرایط فعلی نیز امکان تشکیل کلاس حضوری به دلیل خطرات آن وجود ندارد.
ما امضاکنندگان این کارزار، موافقت خود را با متن فوق و تعطیلی مدارس اعلام میداریم.»
ترکیب تحصیل آنلاین و حضوری در سال تحصیلی جدید
با توجه به سابقه تصمیم گیری مدیران در ماه های اخیر به ویژه درباره کنکور، به خوبی می تروان فهمید که نمیتوان تاریخ اعلام شده را زمان قطعی برای بازگشایی مدارس دانست و امکان تغییر احتمالا وجود خواهد داشت. اما مدارس، در هر تاریخی که باز شوند باید برخی نکات بهداشتی مهم را اجرا کنند.
در همین راستا، مدیرکل سلامت و تندرستی وزارت آموزش و پرورش از تهیه پروتکل بهداشتی جدید برای بازگشایی مدارس خبر داد و گفت: تا زمان بازگشایی، مشکلات مدارس باید در حوزه سرویس بهداشتی و آبخوری، تعداد اندک روشوییها، سیستم نامناسب دفع فاضلاب و مشکل آب آشامیدنی برطرف شود.
محمد محسن بیگی درباره اجرای دستورالعملهای بهداشتی همزمان با بازگشایی مدارس در سال تحصیلی جدید اظهار کرد: پروتکل بهداشتی جدید که با همراهی وزارت آموزش و پرورش و وزارت بهداشت تنظیم شده است، هفته آینده ابلاغ میشود؛ پروتکل قبلی فقط برای یک ماه بازگشایی مدارس بود. در دستورالعمل بازگشایی مدارس و پروژه مهر تأکید شده است در جلسات شورای عالی آموزش و پرورش که بالاترین مرجع تصمیمگیری در استان با ریاست استاندار است برای جلب مشارکت سایر دستگاهها برنامهریزی کنند تا سایر دستگاهها به هر میزان که میتوانند در بازگشایی و رفع اشکالات بهداشتی مدارس کمک کنند.
به گفته مدیران آموزش کشور، وزیر آموزش و پرورش به سازمان نوسازی مدارس تکلیف کرده است تا زمان بازگشایی، مشکلات مدارس را در حوزه سرویس بهداشتی و آبخوری، تعداد اندک روشوییها، سیستم نامناسب دفع فاضلاب و مشکل آب آشامیدنی برطرف کند.
همچنین در پروتکل جدید با پیشبینی سناریوهای مختلف در مدارس درباره تراکم کلاسهای درس، چیدمان صندلیها، ضدعفونی محیط، عدم حضور دانشآموزان و معلمانی که ریسک بالایی دارند، توصیههای آموزشی به عوامل مدرسه از مدیر تا سرایدار و خدمتگزار ملاحظاتی لحاظ شده است.
نگاهی به شیوهنامه بازگشایی مدارس
باید به دانشآموزان بیاموزید که فاصلهگذاری اجتماعی و استفاده از ماسک را در مسیر مدرسه، در زمان ورزش، زنگ تفریح و... رعایت کنند.
تعداد معلمان و دانشآموزان در ارتباط چهره به چهره به حداقل برسد.
به همکاران یادآوری شود در زمان استراحت و جلسات شورای معلمان فاصله گذاری را رعایت کنند.
تعداد معلمان و دانشآموزان در ارتباط چهره به چهره به حداقل ممکن برسد.
باید تعداد دانشآموزان و معلمانی که با هم در یک زمان و مکان "کلاس و کارگاه" در تماس چهره به چهره هستند تا حد امکان به حداقل ممکن برسانید برای تحقق این مورد باید:
الف) دانشآموزان به نحوی گروهبندی شوند که فاصله اجتماعی مورد تاکید در دستورالعملهای بهداشتی رعایت شود.
ب) دانشآموزانی که در یک روز در کلاس نیستند باید به نحوی مدیریت شوند که مشغول به انجام کارهای مرتبط با برنامه درسی خود باشند.
پ) معلمان باید برنامههایی را تهیه کنند که بتوانند از طریق آن متناسب با حضور دانشآموزان در کلاس و در فضای مجازی فعالیتها و یادگیری آنها را پوشش دهند
به عنوان یک معلم بازنشسته مشغول به کار پیشنهاد می کنم اگر مسائل بهداشتی رعایت شود که بیشتر نمی شود و هیچ نظارتی هم نیست و نظارت را بهتر است به شبکه بهداشت بسپارند نه آموزش و پرورش - در بیشتر مدارس حتی یک سرویس بهداشتی استاندارد پیدا نمی شود .
مدارس را می توان پایه ای بر گزار کرد برای مثال هفتم شنبه دو شنبه و چهار شنبه و ....... بعد دانش آموزان یک کلاس در سه قسمت هر یک در درس جداگانه شرکت کنند برای مثال کلاس 40 نفره در سه بخش در زنگ های مختلف هر بخش توسط یک معلم تدریس شوند و ساعت کلاس ها را هم می توان کوتاه تر نمود و در حیاط مدرسه هم تجمع رعایت گردد.
هر چند این برنامه ریزی مشکل است ولی مدیران می توانند با برنامه ریزی دقیق معلمان را به جای تدریس در همه پایه ها حد اکثر در یک پایه و چند کلاس همان پایه تقسیم کنند .
برای تدریس غیر حضوری سعی شود بیشتر با کسانی که امکانات و اینترنت مناسب دارند انجام شده و با کمتر حضور یافتن این دانش آموزان در مدرسه فرصت و جای کافی برای دانش آموزان محروم از این امکانات برای حضور در مدرسه فراهم گردد.
این امر مستلزم برنامه بسیار دقیق از همین امروز است اگر دیر نشده نباشدو ابتدا باید دانش آموزان واجد یا فاقد امکانات از همین الان مشخص شوند