گوناگون

آیا چین می‌تواند جای آمریکا در افغانستان را بگیرد؟

آیا چین می‌تواند جای آمریکا در افغانستان را بگیرد؟

پارسینه: با خروج نیرو‌های آمریکایی و ناتو از افغانستان، به نظر می‌رسد نقش چین برای پر کردن جای خالی آمریکا، بیشتر از هر کشور دیگر ازجمله روسیه است.

به گزارش «پارسینه» به نقل از ایندیپندنت، مایک مک کول، عضو ارشد کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان ایالات‌متحده آمریکا، در صحبت با فاکس نیوز گفته است: ضعف دولت بایدن در سیاست خارجی دشمنان آمریکا را جسورتر ساخته است.

مک کول، روز جمعه پنجم نوامبر در صحبت با فاکس نیوز، خروج آمریکا از افغانستان به‌فرمان بایدن را یکی از بزرگ‌ترین بحران‌های سیاست خارجی آمریکا توصیف کرد. مک کول گفت: این کار راه چین به افغانستان را باز کرد.

عضو ارشد کمیته خارجی مجلس نمایندگان ایالات‌متحده در این مصاحبه گفت: «پیش‌بینی من این است که پایگاه هوایی بگرام که چشم و گوش اطلاعاتی، نظارتی و شناسایی ما بود را چین تسخیر می‌کند.»

مک کول گفته است: ایالات‌متحده اکنون هیچ نظارتی بر روسیه، چین و ایران ندارد و تصرف بگرام یک سیلی واقعی به ایالات‌متحده است.

مک کول در این صحبت، ضعف دولت بایدن در سیاست خارجی ایالات متحده را «دعوت به تجاوز» دشمنان آمریکا (چین و روسیه) خوانده و گفته است که بایدن، دشمنان ایالات‌متحده را تحریک نموده و جسورتر ساخته است.

با خروج نیرو‌های آمریکایی و ناتو از افغانستان، به نظر می‌رسد نقش چین برای پر کردن جای خالی آمریکا، بیشتر از هر کشور دیگر ازجمله روسیه است. مقامات آمریکایی تاکنون از نفوذ پاکستان، قطر و حتی روسیه ابراز نگرانی نکرده‌اند، اما نفوذ روزافزون چین در افغانستان، یکی از نگرانی‌های عمده سیاست‌مداران ایالات‌متحده است. سطح تعامل تجاری، سیاسی و اقتصادی چین با طالبان، حتی از پاکستان نیز بیشتر است.

در کمتر از سه ماه که طالبان بر افغانستان مسلط شده است، مقام‌های سیاسی چین مانند وزیر خارجه آن کشور، چندین نشست و مذاکره را در کابل و دوحه با رهبران طالبان داشته‌اند. دیروز شنبه (ششم نوامبر) وانگ یو، سفیر چین در کابل با ملا امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان دیدار کرده است. وانگ یو به ملا امیر خان متقی وعده داد که به تاجران افغانستانی ویزای تجاری چین می‌دهد تا سطح تعاملات تجاری میان دو کشور افزایش یابد.

در اول نوامبر و پس از مذاکرات دوروزه میان ملا امیرخان متقی و وانگ یی، وزیر امور خارجه چین که در شهر دوحه پایتخت قطر انجام شد؛ یک محموله تجاری شامل ۴۵ تُن جلغوزه از کابل به چین فرستاده شد و یک محموله از کمک‌های چین که شامل وسایل زمستانی و پزشکی بود نیز از چین به افغانستان رسید. روابط رو به گسترش میان طالبان و چین از سال ۲۰۱۸ آغاز شده است.

وانگ یی، وزیر خارجه چین، در نشست دوروزه با ملا امیرخان متقی در دوحه، از وعده‌ی یک‌میلیون دلاری چین به دولت طالبان خبر داد و پنج میلیون دلار دیگر نیز به دولت طالبان کمک کرد. هرچند این مبلغ برای طالبان ناچیز است؛ اما شکل‌گیری اعتماد میان طالبان و چین را بیان می‌کند.

باوجودی که پاکستان متحد دیرینه طالبان است، اما چین به دلیل قدرت اقتصادی و نظامی و از همه مهم‌تر تلاش برای پر کردن جای خالی آمریکا در منطقه، بیش از هر کشور دیگری در میان طالبان نفوذ کرده است.

دولت طالبان را تاکنون هیچ کشوری به رسمیت نشناخته است، اما وانگ یی، وزیر خارجه چین و گنگ شوانگ، نماینده دائم چین در سازمان ملل بار‌ها خواهان آزادسازی پول‌های بلوکه‌شده افغانستان شده‌اند. آن‌ها گفتند که جهان باید به سران دولت جدید افغانستان فرصت دهند و طالبان حق دارند از ثروت افغانستان که فعلا در ایالات‌متحده بلوکه‌شده استفاده کنند.

این نخستین‌بار است که چین در سیاست خارجی‌اش به نمایندگی از افغانستان سخن می‌گوید. در ۲۰ سال گذشته به دلیل حمایت ایالات‌متحده و کشور‌های غربی از دولت‌های پیشین افغانستان، چین به‌ندرت در امور افغانستان دخالت می‌کرد و سخنان‌اش در مورد افغانستان بی‌طرفانه و محتاطانه بود.

در ماه‌های اخیر و به‌ویژه پس از خروج نیرو‌های آمریکایی و ناتو از افغانستان، نماینده چین در سازمان ملل بار‌ها در سخنرانی‌هایش از عملکرد آمریکا و ناتو در۲۰سال گذشته در افغانستان انتقاد کرده و گفته است: آمریکا و متحدان نظامی‌اش در افغانستان مرتکب خطایی شده‌اند که باید در قبال آن پاسخگو باشند.

بااین‌حال، سرنوشت پایگاه هوایی بگرام، تاکنون روشن نیست. در اوایل اکتبر چراغ‌های پایگاه هوایی بگرام روشن شدند و شاهدان به رسانه‌ها گفتند که سربازان خارجی را در اطراف آن پایگاه هوایی دیده‌اند.

برخی رسانه‌های محلی خبر دادند که شب‌هنگام هواپیما‌هایی ناشناس در آن پایگاه دیده شده اند، اما سخنگویان طالبان این خبر‌ها را رد کردند. باوجودی که گزارش روشنی از وضعیت پایگاه هوایی بگرام در یک ماه اخیر منتشرنشده است، اما این نگرانی هم‌چنان وجود دارد که ممکن است پایگاه استراتژیک بگرام در یک معامله بزرگ به چین که سودای تسخیر معادن افغانستان و توسعه نفوذ نظامی و اقتصادی در این کشور را دارد، واگذار گردد.
منبع: پارسینه

ارسال نظر

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان

    نمای روز

    اخبار از پلیکان

    داغ

    حواشی پلاس

    صفحه خبر - وب گردی

    آخرین اخبار