گوناگون

جهان چگونه آغاز شد؟

جهان چگونه آغاز شد؟

پارسینه: نظریه بیگ بنگ یا انفجار بزرگ در حقیقت دستپخت جئورج لمیترِ فیزیکدان در سال ۱۹۳۱ است.

چیزی در حدود ۱۳.۷ میلیارد سال قبل، یک ذره منفجر شد. موج همین انفجار بود که جهانی همواره در حال انبساط و بزرگ شدن را خلق کرد. همان جهانی که زمین ما هم بخش بسیار بسیار بسیار کوچکی از آن است. بر اساس این نظریه از لحظه بیگ بنگ، جهان با نسبت ثابتی به نام مقدار ثابت هابل همواره در حال انبساط است.

نظریه بیگ بنگ یا انفجار بزرگ در حقیقت دستپخت جئورج لمیترِ فیزیکدان در سال ۱۹۳۱ است و از آن زمان تا همین دو سه سال پیش، تمام فرضیات ما انسان‌ها درباره جهان و سرعت انبساطش، با فرض درستیِ این نظریه شکل گرفته بود.

جهان چگونه آغاز شد؟

درست فکر می‌کردیم؟

در سال ۲۰۱۹، اما گروه‌های متفاوتی در سرتاسر جهان، درباره موضوع مورد بحث ما به نتایج جدیدی دست یافتند. این گروه‌ها به وضوح اعلام کردند که بر اساس یافته‌های جدید یا مقدار ثابت هابل اشتباه محاسبه شده است و یا بین بیگ بنگ و آغاز هستی هیچ ارتباطی وجود ندارد.

آیا باید بیگ‌بنگ را فراموش کنیم؟

از سال ۲۰۱۹ دانشمندان و گروه‌های متفاوتی در دنیا مشغول یافتن توضیحی هستند که نظریه بیگ بنگ را با نتایج جدید هماهنگ کند و البته هنوز به نتیجه‌ای نرسیده‌اند که بتواند همه را راضی کند. اگر می‌پرسید چرا دانشمندان همه اطلاعات را تحویل یک ابر رایانه نمی‌دهند و به همین سادگی به پاسخ نمی‌رسند باید گفت که بشر پیشرفته امروز هنوز اطلاعات و داده‌های بسیار کمی در مقایسه با عظمت جهان در دست دارد.

برای اینکه این کافی نبودن اطلاعات را بهتر درک کنید یک مثال می‌زنم. تخمین عمر جهان با نرخ کنونی بزرگ شدنِ آن مانند این است که بخواهید برنده یکی از مسابقات اتومبیلرانیِ نسکار را از روی عکسی به شدت بی کیفیت از لاستیک عقب یکی از خودرو‌های حاضر در مسابقه پیدا کنید. بزرگی و البته عمر زیاد جهان و البته انبوه مسائل هنوز کشف نشده کار فیزیک‌دان‌ها و اختر شناس‌ها را به همین اندازه سخت کرده است.

جهان چگونه آغاز شد؟

آیا هستی همیشه وجود داشته است؟

نکته جالب این ماجرا این‌جاست که نظریه بیگ‌بنگ تنها زمانی به درستی کار می‌کند که لحظه انفجار بزرگ را منطبق با زمان پیدایش جهان بدانیم. اما آیا ممکن است جهان حتی پیش از بیگ‌بنگ هم وجود داشته باشد؟

یک زن فیزیکدان در این‌باره نظریه جالبی دارد. بر اساس نظریه چاندا پریکاد-واینستین، فیزیکدان نظری دانشگاه نیوهمپشایر بهتر است زمان را فراموش کنیم و فرض کنیم جهان همواره در حال انبساط بوده است و نقطه آغازی وجود ندارد.

چاندا می‌گوید:" جهان ممکن است هیچ لحظه پیدایشی نداشته باشد و ما در به اصطلاح جهانِ تا ابد در حال انبساط زندگی می‌کنیم. جهانی که با ضریبی نمایی همواره و حتی پیش از لحظه بیگ‌بنگ مشغول منبسط شدن بوده است. در حال حاضر با فرض درستی انبساط جهان، این درست‌ترین توضیح به نظر می‌آید. "

جهان چگونه آغاز شد؟

آیا زمان ساخته ذهن ماست؟

اثبات نظر چاندا می‌تواند انقلابی در درک و دانشِ بشر از هستی بوجود بیاورد. توجه داشته باشید که چه ما درباره قوانین نیوتون بحث کنیم وچه فیزیک کوانتوم، در ابتدا فرض می‌کنیم که بعدی به نام زمان وجود دارد. بعدی که به ما این امکان بزرگ را می‌دهد که برای پدیده‌ها نقاط آغاز و پایان در نظر بگیریم. توجه داشته باشید که در نظریه قبلی لحظه انفجار، لحظه آغاز همه چیز و در نتیجه آغاز زمان فرض می‌شده است و حالا با نظریه جهان بدون آغاز مفهوم زمان هم رنگ می‌بازد.

احتمالا به این فکر می‌کنید که زیادی پیچیده شد، اما اندکی بیشتر تحمل کنید. هرچند تصورِ جهانی که همیشه وجود داشته است، سخت به نظر می‌رسد، اما توجه داشته باشید که این نظریه یکی از ابهامات بیگ‌بنگ را به خوبی توضیح می‌دهد. در نظریه بیگ‌بنگ لحظه انفجار، آغاز جهان و البته آغازِ زمان در نظر گرفته می‌شود و این نظریه توضیح قابل قبولی از زمان قبل از انفجارِ بزرگ (که در آن حتی زمان وجود نداشته است!) نمی‌دهد.

نظریه جدید، اما می‌گوید زمان همیشه وجود داشته است چرا که جهان همیشه وجود داشته است و به این دلیل که زمان بدون نقطه آغاز و پایان بی‌معنی می‌شود پس می‌توان اینگونه تصور کرد که در حقیقت زمانی وجود ندارد این بعد شاید توسط مغزِ ما برای درک راحت‌ترِ هستی ساخته شده باشد.

ارسال نظر

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان

    نمای روز

    اخبار از پلیکان

    داغ

    حواشی پلاس

    صفحه خبر - وب گردی

    آخرین اخبار