گوناگون

کف قیمت دلار در بازار کجاست؟ + دلایل

کف قیمت دلار در بازار کجاست؟ + دلایل

پارسینه: کف قیمت دلار در بازار کجاست؟ در گزارشی به بررسی این پرسش و تمام پاسخ‌های ممکن در این باره پرداختیم.

کف قیمت دلار کجاست؟ + دلایل
تحریریه پارسینه - گروه اقتصادی: طی هفته‌های اخیر، بازدهی بسیاری از بازار‌ها صعودی بود: بورس تهران ۱۰ روز کاری را با سبزپوشی به پایان برد. بازار مسکن پس از دو ماه بازدهی نزولی با افزایش تعداد معاملات و رشد میانگین ۳ درصدی متوسط قیمت هر مترمربع مسکن همراه شد و نرخ دلار هم به کانال ۲۵ هزار تومانی وارد شد اما آیا ممکن است قیمت اسکناس سبز، پس از استقرار دولت سیزدهم و تعیین تکلیف پرونده هسته‌ای ایران به یک کفِ حداقلی برسد؟

مقصر اصلی صعودی شدن بازار‌ها
کارشناسان اقتصادی مقصر اصلی صعودی شدن بازار‌ها در هفته‌های اخیر را افزایش انتظارات تورمی می‌دانند که از طریق کاهش ارزش پول ملی، به افزایش نرخ برابری دلار در برابر ریال دامن می‌زند و دومینووار به بازار‌های دیگر تسری پیدا می‌کند. اما انتظارات تورمی از کجا می‌آیند؟

برجام در ابهام

به نظر می‌رسد انتظارات تورمی، علاوه بر رشد افسارگسیخته نقدینگی در اقتصاد ملی ایران، به تاریک‌تر شدن چشم انداز مذاکرات هسته‌ای میان ایران و قدرت‌های جهانی در وین هم بی ارتباط نباشد. بر این اساس، تحت‌تاثیر شایعات پیرامون توقف مذاکرات احیای برجام ، نرخ دلار در بازار آزاد ایران پس از مدت‌ها به کانال ۲۵ هزار تومانی بازگشته است.

در این میان، خبری مبنی بر اینکه ممکن است ادامه مذاکرات هسته‌ای در وین به پس از استقرار دولت سیزدهم موکول شود، به سرعت سیگنال افزایش را به بازار ارز در ایران مخابره کرد. به این ترتیب، معامله‌گرانی که ظاهراً مانند گذشته به احیای برجام امیدوار نیستند وارد فاز خرید دلار شده اند و افزایش قیمت را به بازار‌های دیگر هم کشانده اند.

رئیس جدید در ساختمان شیشه‌ای

این در حالی است که کاهش خوش‌بینی به احیای برجام، موجب شد بازار‌ها اثر کاهشی ناشی از انتخاب کمیجانی به‌عنوان رئیس کل بانک مرکزی را تجربه نکنند، این در حالی است که برخی از معامله‌گران انتظار داشتند، انتخاب رئیس کل جدید موجب افزایش فروش‌ها در بازار شود.

کمیجانی، اقتصاددان کارکشته‌ای است و بسیاری از چهره‌های اقتصادی معروف در این سال ها، شاگران او بوده اند. بر این اساس، بازار قاعدتاً باید انتخاب او به سمت ریاست بانک مرکزی را با کاهش قیمت ارز پاسخ می‌داد، چرا که بعید است او زیر بارِ پایین آوردن قیمت ارز به صورت مصنوعی، تا پیش از پایان کار دولت دوازدهم برود.

از آن سو، تجربه دو سال گذشته نشان داده است که بانک مرکزی راه‌حل‌های دیگری هم جز ارزپاشی در اختیار دارد تا بتواند ضمن کم‌کردن نوسانات کوتاه مدت، ذخایر ارزی بانک‌های مرکزی را نیز حفظ کند.

کف قیمت دلار کجا است؟

اما کف قیمت دلار کجا خواهد بود؟ نخست اینکه این موضوع به تعیین تکلیف پرونده هسته‌ای ایران، پذیرش یا عدم پذیرش FATF و در نهایت، دسترسی ایران به منابع دلاری بلوکه شده در کشور‌های دیگر و میزان صادرات نفت بستگی خواهد داشت.

این در حالی است که عمده کارشناسان اقتصادی، محدوده ۲۰ تا ۲۲ هزار تومان را قیمت مناسب دلار در دوره پسابرجام می‌دانند که با واقعیت‌ها و متغیر‌های اقتصادی ایران نیز همخوانی دارد. به عقیده آنها، قیمت دلار در صورت توافق جدید برای احیای برجام ظرفیت بالایی برای ثبات در این محدوده دارد، اما احتمال اینکه به واسطه شوک ناشی از برجام، قیمت دلار در کوتاه‌مدت به کمتر از این رقم نیز برسد و حتی ارقام ۱۸ و حتی ۱۷ هزار تومان را نیز لمس کند دور از انتظار نیست.
منبع: پارسینه

ارسال نظر

  • ناشناس

    در صورت توافق و دسترسی ایران به پولهایش و افزایش صادرات نفت به روزی دو تا سه میلیون بشکه، قطعا و بر اساس شاخصهای اقتصادی قیمت دلار باید به حدود 12 هزار تومان برسد. با همین حجم نقدینگی فعلی !

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان

    نمای روز

    اخبار از پلیکان

    داغ

    حواشی پلاس

    صفحه خبر - وب گردی

    آخرین اخبار