گوناگون

هدف افشاکنندگان فایل صوتی ظریف از نگاه یک کارشناس سیاست خارجی

هدف افشاکنندگان فایل صوتی ظریف از نگاه یک کارشناس سیاست خارجی

پارسینه: حسن بهشتی پور، کارشناس سیاست خارجی با بیان اینکه هرچه به فایل صوتی ظریف گوش دادم، ضدیتی بین او و شهید سلیمانی پیدا نکردم، هشدار داد: فشارها به ظریف دقیقا همان هدف افشاکنندگان صوت مصاحبه است.

بهشتی پور استاد دانشگاه و کارشناس سیاست خارجی بر این باور است که اوج گیری فشارها بر ظریف خواسته و هدف اصلی منتشرکنندگان فایل صوتی محرمانه است.

حسن بهشتی‌پور با اشاره به حواشی انتشار فایل صوتی محرمانه محمدجواد ظریف، گفت: تئوری توطئه از جمله مباحث شایع در کشور ماست و همین نکته باعث شده تا برخی هر اتفاقی را به سایر موضوعات ولو بی‌ارتباط ربط بدهند. البته درباره این مورد مشخص، چون اولین بار این فایل در رسانه خارجی «ایران اینترنشنال» منتشر شد و یک اتحاد بین این رسانه و حامیان مالی آن یعنی عربستان سعودی و تفکری که تمایل به سلطنت‌طلبی و غرب‌گرایی وجود دارد، باید این سوال را مطرح کنیم که این فایل صوتی چگونه لو رفته و به دست این رسانه رسیده و با چه هدفی منتشر شده است؟

این استاد دانشگاه ادامه داد: پاسخ ساده این است که عوامل این مصاحبه اگرچه هدفی جز خدمت به تاریخ شفاهی ایران نداشتند ولی فردی فریب خورده یا فرصت طلب یا تطمیع شده یا اغفال شده به نحوی فایل صوتی این مصاحبه را لو داده است. من فکر می‌کنم که در شرایط کنونی کشور که در آستانه انتخابات نیز قرار داریم، باید این اتفاق را کاملا حساب شده و در راستای فضاسازی علیه آقای ظریف تصور کنیم. البته برخی تصور می‌کنند این تلاش برای فضاسازی علیه آقای ظریف به سبب آن است که شاید ایشان در انتخابات نامزد شوند اما این در حالی است که آقای ظریف بارها این مساله را رد کردند.

وی افزود: دیدگاه دیگر حکایت از آن دارد که انتشار این فایل صوتی منجر به محبوبیت و حمایت بیشتر از آقای ظریف می‌شود. چراکه مواردی که آقای ظریف در آن فایل صوتی مطرح کردند، عموما موضوعاتی هستند که طیف اصولگرایی با آن به شدت مخالف است.

بهشتی‌پور با بیان اینکه فایل صوتی منتشر شده از آقای ظریف از چند منظر بسیار مهم بوده و باید مورد توجه قرار بگیرد، تصریح کرد: اولین نکته مهم این است که باید مشخص شود چه کسانی و با چه اهدافی و از چه طریقی این فایل صوتی را منتشر کردند. مساله مهم بعدی آن است که این فضای روانی اولین بار از سوی رسانه ایران انترنشنال ایجاد شد و حالا به یک میدانی برای ایراد اختلافات و نظرات بین مسئولان و مردم و روشنفکران تبدیل شده است که اگر این روند ادامه داشته باشد، فرصتی برای عیان شدن تعارضات موجود در جامعه نزد جریان‌های خارجی خواهد بود.

وی افزود: بنابراین ما باید مراقب باشیم که چگونه این مسیر را ادامه می‌دهیم و مهمتر آنکه چگونه این اطلاعات به بیرون درز پیدا کرده است؟ ثبت تاریخ شفاهی یک خدمت بزرگی است که در آینده مسئولان کشور برای درک و شناخت بهتر از فضای جامعه و اتفاقات مهم داخلی و خارجی به آن مراجعه کنند و نقاط ضعف و قوت گذشته را شناسایی و در آینده از آن تجارب استفاده کنند.

این استاد دانشگاه ادامه داد: مساله مهم بعدی درباره فایل صوتی لو رفته، محتوای آن است. انتشار این فایل باعث شده تا یک سری از مسائل به بیرون درز پیدا کند و می‌بایست طی یک زمانبندی مناسب و در محافل دانشگاهی و پژوهشی به آن پرداخته شود. من هرچه به این فایل صوتی گوش دادم، ضدیتی بین آقای ظریف و شهید سلیمانی پیدا نکردم و آقای ظریف نیز بارها از ایشان تمجید و تقدیر کردند و تنها چیزی که به آن اشاره شد، وجود یک سری اختلاف نظر بین آنان بود که اساسا چنین اختلافاتی بین هرمسئولی با مسئول دیگر در هرکشوری معمول است. اینکه ما تعریف و تمجید آقای ظریف از شهید سلیمانی را فراموش کنیم و صرفا آن بخش اختلافات را برجسته کنیم، دور از انصاف است.

بهشتی پور اظهار کرد: نکته مهم این است که در نهایت تصمیم اجرای امور با نظر سران کشور بوده است. ما باید به این اصل توجه داشته باشیم که میدان و دیپلماسی دو بال مکمل و حیاتی برای سیاست خارجه است. البته باید این مساله را هم اضافه کرد که «میدان» فقط مشمول سپاه نیست. میدان مجموعه‌ای از افراد و امکانات است که وارد میدان عمل می‌شوند که می‌توان در این میدان سپاه، اطلاعات، امنیت، حتی دیپلمات‌ها و ..... را تعریف کرد.

این کارشناس سیاست خارجی با تاکید بر اینکه «میدان» و «دیپلماسی» لازم و ملزوم یکدیگر هستند، اظهارکرد: این 2 اصل از هم جداناپذیر هستند و باید همیشه با هم هماهنگ باشند که من فکر می‌کنم این هماهنگی بین آنان نیز وجود دارد.

وی در پاسخ به پرسشی درمورد برخی اظهار نظرها درمورد لو رفتن فایل صوتی برای ضربه به مذاکرات وین گفت: مذاکره‌کنندگان که خودشان از این موضوعات مطرح شده در فایل صوتی اطلاع داشتند و از طرف دیگر نیز مخالفان برجام موسوم به دلواپسان نیز تغییری در مواضعشان ایجاد نمی‌شود. آنان از همان روز اول می‌گفتند برجام خیانت است و زمانی که آمریکا از برجام خارج شد، گفتند که باید به برجام برگردد! آنان باید پاسخ بدهند که چرا دنبال احیای سندی هستند که به قول خودشان خیانت بوده و مثل ترکمنچای است؟

بهشتی‌پور در پاسخ به این پرسش که انتشار این فایل صوتی چه تاثیری بر زندگی سیاسی آقای ظریف خواهد داشت، گفت: من فکر می‌کنم که چون آقای ظریف هنوز در پست وزارت هستند، به نفعشان نبود که این فایل منتشر شود، اما اینکه به خاطر این فایل صوتی خواستار استعفا یا کنار رفتن او باشیم یک اشتباه بزرگ است. آقای ظریف نظراتی داشته است و حالا آن نظرات آشکار شده است ولی این دلیلی بر برکناری او نباید باشد. این نگاه و قضاوت اصلا قابل قبول نخواهد بود.

این استاد دانشگاه ادامه داد: آقای ظریف اعتماد کردند و نظرات شخصی خودشان را درباره موضوعات مختلف مطرح کردند که به نظر من نباید اعتماد می‌کرد، هرچند که قصد ایشان کمک به تاریخ شفاهی ایران بود. من اعتقاد دارم که تحت فشار قرار دادن آقای ظریف یا استعفا یا برکنار کردن ایشان به دلیل انتشار فایل صوتی دقیقا همان هدف و چیزی است که افشاکنندگان این فایل صوتی می‌خواستند و ما نباید اجازه بدهیم که هدف آنان محقق شود.

وی در پایان تاکید کرد: پیشنهاد من این است که در یک فرصت مناسب مثلا بعد از انتخابات که حواشی و حساسیت‌ها کاهش پیدا کرد، محتوای فایل صوتی منتشر شده مورد نقد و تحلیل قرار بگیرد.

منبع: انتخاب

ارسال نظر

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان

    نمای روز

    اخبار از پلیکان

    داغ

    حواشی پلاس

    صفحه خبر - وب گردی

    آخرین اخبار