گوناگون

سبزپوشی بورس با رشد ۱۸ هزار واحدی شاخص/ آیا بورس «پاندولی» می‌شود؟

سبزپوشی بورس با رشد ۱۸ هزار واحدی شاخص/ آیا بورس «پاندولی» می‌شود؟

پارسینه: بورس تهران امروز سبزپوش شد و این در حالی بود که صعود قیمت ها، عمدتاً ناشی از رشد قیمت نماد‌های شاخص ساز بود.

تحریریه پارسینه| در این میان، اما به نظر می‌رسد احتمال بروز وضعیت «پاندولی» در بازار سرمایه همچنان بالا باشد، به این معنی که باز شدن قفل معاملاتی که طی روز‌های اخیر به شکلی کم سابقه رخ داده بود، اکنون جای خود را به باز شدن فنری خواهد داد که محصول آن، نقد شدن صفوف فروش بوده و به نوبه خود به افت شاخص در روز‌های کاری آینده ختم می‌شود.

شاخص کل بورس تهران امروز حدود ۱۸ هزار و ۴۰۰ واحد، معادل ۱.۵۱ درصد رشد کرد و در ارتفاع یک میلیون و ۲۴۴ هزار واحدی به کار خود پایان داد. به این ترتیب، چنانکه پیش بینی‌ها از روند تغییرات شاخص کل در دو روز کاری گذشته نشان می‌دادند، الزام نهاد‌های حقوقی و صندوق‌ها به حمایت از بازار، موجب معکوس شدن روند نزول نماگر اصلی بازار سرمایه شد. با این همه، منطق بازار سرمایه هم همواره بر این بوده که در ثبات عوامل بیرونی، تغییراتی از این جنس، به تلاش عده بسیار زیادی از معامله گران برای خروج از بازار و نقد کردن سرمایه ختم می‌شود.

در جریان معاملات امروز، شاخص کل هم وزن نیز ۰.۱۲ درصد رشد را شاهد بود و این در حالی بود که مقایسه رشد شاخص کل و شاخص کل هم وزن، نشان می‌دهد که سبزپوش شدن بازار، عمدتاً ناشی از رشد نماد‌های شاخص ساز بوده است.

در جریان معاملات امروز، بیشترین تاثیر مثبت بر عملکرد شاخص کل به نماد‌های «فولاد»، «شستا» و «فملی» بر می‌گشت و در مقابل، نماد‌های «تاصیکو»، «کویر» و «وصندوق» بیشترین تاثیر منفی را بر عملکرد شاخص کل بر جای گذاشتند. بیشترین ارزش معامله نیز امروز به نماد‌های «پالایش»، «خساپا» و «فولاد» اختصاص داشت.

از آن سو، امروز نماد‌های «وسیستا»، «وسلرستا» و «وسگیلا» بیشترین حجم عرضه را شاهد بودند و در مقابل، نماد‌های «شستا»، «وبصادی» و «کمند» بیشترین حجم تقاضا را به خود اختصاص دادند. بیشترین میزان تغییر مالکیت از سمت حقیقی به حقوقی نیز امروز به نماد‌های «وتجارت»، «خساپا» و «وبصادر» اختصاص پیدا کرد و از آن سو، بیشترین میزان تغییر مالکیت از سمت حقوقی به حقیقی نیز به نماد‌های «فولاد»، «وسینا» و «پترولح» (حق تقدم نماد شرکت پتروشیمی سرمایه گذاری ایرانیان) اختصاص داشت.


آیا باید عطای بورس را به لقایش بخشید؟


در این میان، اما روند اصلاحی (یا دست کم روند خنثی) در بازار سرمایه اکنون وارد هشتمین ماه متوالی خود شده و بازار سرمایه، در قیاس با اوج خود در مردادماه سال ۱۳۹۹، اکنون ۴۱ درصد از منظر بازدهی عقب‌تر است. به این ترتیب، این پرسش به ذهن می‌رسد که آیا باید در این بازار باقی ماند یا آنکه عطای بورس بازی را به لقایش بخشید؟

نخست اینکه دامنه نوسان نامتقارن و اساساً محدودسازی دامنه نوسان قیمت ها، نقدشوندگی بازار‌ها را آن قدر پایین آورده که حتی سبزپوشی‌هایی همچون سبزپوشی امروز هم نمی‌تواند یک سیگنال مثبت تلقی شود، چرا که منطقاً به فروش سهام در صفوف طولانی فروشی که در روز‌های قبل تشکیل شده بودند ختم شده و احتمالاً بازار را در وضعیتی «پاندولی»، آن چنان که در ماه‌های گذشته بار‌ها تجربه شده، وارد خواهد کرد.

با این همه، بازار سرمایه در ایران در جریان سال‌های ۱۳۹۸ تاکنون، به ناگهان بسیار بالغ شده و با توجه به افزایش ضریب نفود این بازار در میان عامه مردم و انفجار ناگهانی مباحث عمومی در این خصوص، می‌توان انتظار داشت که با تقویب بخش حقیقی اقتصاد ایران، حضور سرمایه گذاران در این بازار، از بازار‌های سرمایه در کشور‌هایی که اقتصادی مشابه اقتصاد ایران دارند، عملاً هوشمندانه‌تر باشد. به این ترتیب، سناریوی پیشنهادی، تداوم حضور در بازار و البته، خرید و فروش به شیوه‌ای هوشمندانه‌تر است، تا زمانی که کیک واقعی اقتصاد ایران، بزرگ‌تر از چیزی شود که اکنون هست.
منبع: پارسینه

ارسال نظر

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان

    نمای روز

    اخبار از پلیکان

    داغ

    حواشی پلاس

    صفحه خبر - وب گردی

    آخرین اخبار