گوناگون

علل گرایش به اعتیاد

علل گرایش به اعتیاد

پارسینه: علل گرایش به اعتیاد را می توان در سه قلمرو فردی، خانوادگی و اجتماعی مطرح کرد

علل فردی:
مشکلات روانی: گروهی از افراد که بعضا ضعیف النفس هستند، قدرت مقابله با مشکلات و ناکامی ها را ندارند و اعتیاد را راه نجات خود تلقی می کنند. این افراد فکر می کنند که با مصرف مواد از گرفتاری های زندگی رهایی می یابند و دنیا را به نحو دیگری مشاهده می کنند. زیرا حالت تخدیری دارو و مواد مخدر سبب می شود که تا مدتی فرد معتاد نسبت به مسائل، مشکلات و واقعیت های زندگی بی تفاوت باشد. همین فرار از زیر بار مشکلات فردی، عامل عمده برای کشش افراد به طرف مواد مخدر است.
کنجکاوی: عده ای با شرکت در مجالس دوستانه زمانی که می بینند دیگران از مواد مخدر استفاده می کنند حس کنجکاوی در آنها تحریک شده، به مصرف مواد، گرایش پیدا می کنند. دسته ای از افراد نیز برای کنجکاوی و ارزیابی خودشان با تصور اینکه با یکبار مصرف معتاد نمی شوند، و گاهی حتی برای اینکه قدرت خودشان را به دیگران ابراز دارند به مصرف مواد مخدر تن می دهند.
ضعف اراده: اگر فرد دچار اراده ضعیف بوده و برنامه خاصی برای زندگی خود نداشته باشد، اولا دچار نوعی سردرگمی و خستگی روحی و ثانیا، ممکن است درم قابل هر انحرافی پاسخ مثبت دهد.
شخصیت متزلزل: بین شخصیت و اعتیاد رابطه ای متقابل وجود دارد، به نحوی که فرد به علت وضع خاص شخصیتی و نیازها، شکست ها، ناتوانی در برخورد با مسائل و ناکامی در زندگی، عدم ثبات عاطفی و ناملایمات دیگر، به اعتیاد روی می آورد.
علل خانوادگی:
کمبود محبت در خانواده: فرد در خانواده زمانی که نیازهای عاطفی اش برآورده نشود. مجبور می شود دست نیاز به سوی دیگران دراز نماید. در این زمان است که شکارچیکان از این موقعیت ها سوء استفاده می کنند و با ارتباط عاطفی دروغین افراد را به سوی انحراف می کشانند.
افراط در محبت: زیاده روی در محبت نیز خود مانند کمبود محبت اثر منفی بر تربیت فرزندان دارد، به نحوی که فرزند همیشه متکی به پدر و مادر می باشد و هیچ گاه احساس استقلال و بزرگ منشی نخواهد کرد. زمانی که چنین فردی وارد جامعه شود و در این موقعیت از محبت های پدر و مادر به دور باشد، احساس عقده و کینه جویی می نماید و برای جبران این مسئله دست به هر خلافی خواهد زد.
تبعیض بین فرزندانن: اصولا تبعیض در برخورد و رفتار با فرزندان مانند اظهار محبت کردن به یک فرزند و بی اعتنایی و احیانا پرخاش کردن به فرزند دیگر و برقرار نکردن رابطه دوستانه و صمیمانه با همه فرزندانن، منشا بسیاری از سرخوردگی ها و لغزش های نوجوانان و جوانان است.
محدود کردن فرزندان: همان گونه که آزادی بی حد وحصر منجر به گرایش فرد و انحرافات اجتماعی می شود. محدود بودن نیز می تواند عامل گرایش فرد به انحرافات اجتماعی باشد، زیرا از سویی. محدود بودن منجر به فعال شدن حس کنجکاوی فرد و از سوی دیگر، منجر به بروز مشکلات عاطفی می شود. کنترل بیش از حد فرزندان سبب می شود که فرد وابسته به کنترل خارجی (زور) باشد. یعنی تا زمانی که از طریق اعمال زور رفتارش تحت کنترل است دست به عمل منحرفانه نمی زند، اما به محض اینکه کنترل والدین ضعیف شود و یا والدین به دلیل اشتغالات فرصت کنترل را نداشته باشند خود را رها می یابد و به رفتارهای منحرف آمیز روی می آورد.
اعتیاد یکی از اعضای خانواده: افرادی که در خانواده های معتاد زندگی می کنند ترس و قبح معتاد شدن برایشان از بین رفته است و عادی شدن مصرف مواد در خانواده موجب سهولت گرایش دیگر اعضا به مصرف مواد مخدر می شود.
ستیزه والدین:
خانواده حریم امن و آرامیش است. ستیزه و اختلاف در خانواده از علل مهم گرایش افراد به ناهنجارها و اعتیاداست. افراد پرورش یافته در خانواده نابسامان و از هم گسیخته زمینه های بیشتری در گرایش به انحراف و اعتیاد دارند زمانی که محیط خانواده محیط مناسبی برای زندگی نباشد فرد سعی می کند بیشترین وقت خود را در خارج از خانه صرف نماید و این کار، ارتباط با افراد را با شکارچیانی که به دنبال شکار می گردند مهیا می سازد.
علل اجتماعی:
بیکاری و اعتیاد: عامل بیکاری به طور غیر مستقیم به گرایش فرد به سوی اعتیاد می انجامد. بیکاری از سویی به فقر شخص و از سوی دیگر سبب ایجاد بیماری های روانی، افسردگی، ضعف اعتماد به نفس و از بین امیدواری می شود که در نهایت به اعتیاد شخص منجر می گردد.
نقش محیط جغرافیایی و محل سکونت: در مورد محل سکونت، این مساله اهمیت دارد که غالب افراد معتاد در مناطق حاشیه ای و مناطق قدیمی که دارای کوچه های پرپیچ و خم و خانه های مخروبه می باشد زندگی می کنند. واقعیت این است که محیط های الوده می توانند زمینه مساعد شکوفایی استعدادهای موجود در افراد برای ارتکاب به جرم و اعتیاد را ایجاد نماید.
نقش دوستان ناباب: ارتباط و دوستی با همسالان مبتلا به سوء مصرف مواد عامل مستعد کننده قوی برای ابتلای نوجوانان و جوانان به اعتیاد است. مصرف کنندگان مواد برای گرفتن تایید رفتار خود از دوستان سعی می کنند آنان را وارد به همراهی با خود نمایند. گروه همسالان بخصوص در شروع مصرف سیگار بسیار موثرتر است. بعضی از دوستی ها صرفا حول محور مصرف مواد شکل می گیرد.
تهیه و تنظیم
معاونت اجتماعی کلانتری 148 انقلاب

ارسال نظر

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان

    نمای روز

    اخبار از پلیکان

    داغ

    حواشی پلاس

    صفحه خبر - وب گردی

    آخرین اخبار