گوناگون

اختصاص بالاترین سهم به مسکن در سبد هزینه کم درآمد‌ها

اختصاص بالاترین سهم به مسکن در سبد هزینه کم درآمد‌ها

پارسینه: درحالی که برطبق گزارش مرکز آمار، بیش از ۳۳ درصد از سبد هزینه خانوار‌های شهری مربوط به مسکن است، این رقم برای دهک‌های درآمدی ۱ تا ۳ به ۷۰ درصد می‌رسد. درواقع، هزینه تأمین مسکن برای خانوار‌های کم درآمد بیشترین سهم را در سبد هزینه خانوار به خود اختصاص می‌دهد.

به گزارش پارسینه، آمار منتشر شده از سوی بانک مرکزی، نشان می‌دهد که قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در شهر تهران طی ۷ سال گذشته، ۶۲۰ درصد رشد کرده و همین موضوع سهم مسکن را در سبد هزینه خانوار‌های ایرانی افزایش داده و سهم دیگر هزینه‌ها را کاهش داده است.
اما در شرایطی که رشد قیمت مسکن، فشار اقتصادی وارده به خانوار‌ها به ویژه کم درآمد‌ها را افزایش داده است، بسیاری از مردم طی ماه‌های گذشته برای حفظ ارزش سرمایه خود به بازار مسکن روی آورده اند تا با خرید مسکن ارزش سرمایه خود را حفظ کنند.
همین نگاه سرمایه‌ای به مسکن، افزایش قیمت این کالا را به همراه دارد و این در حالی است که حجم بزرگی از معیشت خانوار‌ها به بخش مسکن تعلق دارد و افزایش قیمت آن می‌تواند توانمندی اقتصادی مردم و به ویژه دهک‌های پایین درآمدی را با مشکل مواجه کند.
به عبارت دیگر جدا از عدم سیاست گذاری مناسب دولت در بخش مسکن که افزایش افسارگسیخته قیمت آن را به همراه داشته، خود مردم هم با نگاه سرمایه ای، به رشد قیمت آن کمک کرده اند.
در این میان بهترین راهکار، اعمال مالیات‌های تنظیمی نظیر مالیات بر عایدی سرمایه است که تقاضای سرمایه‌ای در بخش مسکن را به خوبی کنترل و از افزایش قیمت آن تاحدود قابل توجهی جلوگیری می‌کند.
افزایش تعداد فقرا در سالجاری.
اما جدا از افزایش قیمت مسکن در سال‌های اخیر و رشد سهم این بخش در سبد هزینه‌های خانوار به ویژه برای کم درآمد‌ها که موجب شده سهم هزینه‌های دیگر از جمله خوراک، پوشاک و ... کاهش یابد و دغدغه‌های معیشتی آن‌ها را افزایش دهد، اظهارات بازرس مجمع عالی نمایندگان کارگران از میزان خط فقر در سالجاری نشان می‌دهد که امسال خط فقر یک خانواده ۴ نفره ۱۰ میلیون تومان است و کارگران که حدود نیمی از جمعیت کشور را شامل می‌شوند، در فقر مطلق هستند.
این آمار‌ها یعنی سهم بالای مسکن درسبد هزینه خانوار‌های کم درآمد و همچنین ثبت درآمد ۱۰ میلیون تومانی به عنوان خط فقر برای کارگرانی که دریافتی ماهیانه آن‌ها به طور متوسط ۳ میلیون تومان است، نشان از بغرنج‌تر شدن وضعیت معیشت آن‌ها دارد.
درسال‌های اخیر و با افزایش نرخ تورم و عدم افزایش مناسب دستمزد با این نرخ، اکثر مردم و به خصوص کارگران تحت تاثیر شدیدترین فشار‌های اقتصادی بوده و فقیرتر شده اند در این میان بحران کرونا هم مشکلات آن‌ها را دوچندان کرده است.
بسیاری از بنگاه‌های اقتصادی متوسط و کوچک یا تعطیل شدند و یا با ظرفیت کم در حال فعالیت هستند و همین موضوع موجب بیکاری یا کاهش دستمزد بسیاری از کارگران شده است، در حالی که از سوی دیگر، قیمت‌ها رشد قابل ملاحظه‌ای داشته اند.
ناگفته نماند که تنگ‌تر شدن عرصه برای دهک‌های پایین درآمدی، زنگ هشداری است برای مسوولان تا با تدوین و اجرای سیاست‌های درست اقتصادی از تداوم شرایط موجود جلوگیری کنند.
منبع: پارسینه

ارسال نظر

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان

    نمای روز

    اخبار از پلیکان

    داغ

    حواشی پلاس

    صفحه خبر - وب گردی

    آخرین اخبار