گوناگون

ضربه بانک مرکزی به غول رکود

ضربه بانک مرکزی به غول رکود

پارسینه: بانک مرکزی می‌خواهد با اجرای سیاست‌های «انقباضی» و «انبساطی» به طور متناوب، حجم نقدینگی را کنترل کند و از این رهگذر، ارزش پول ملی را حفظ کند.

ضربه بانک مرکزی به غول رکود
تحریریه پارسینه- محمد مهدی حاتمی : آیا اقتصاد ایران دوران سخت خود را پشت سر گذاشته و روز‌های خوب دوباره سر رسیده اند؟ پاسخ به این پرسش بسیار دشوار است، اما برخی شواهد و قرائن و به ویژه استفاده بانک مرکزی از ابزار‌های کمتر استفاده شده، نوید روز‌های خوب را می‌دهند.

عبدالناصر همتی، رییس کل بانک مرکزی به تازگی در یک برنامه رادیویی گفت: در ۴ ماه اول سال جاری به خاطر شیوع کرونا رکودی در اقتصاد ایران اتفاق افتاد، ولی شاخص‌های ماهانه صنعت نشان می‌دهد که ما در حال خروج از این رکود مقطعی هستیم.
در ادبیات مرسوم اقتصادی، رکود در مقابل تورم قرار می‌گیرد و به جز در موارد استثنا، بروز همزمان این دو پدیده در اقتصاد‌ها نادر است. با این همه، اقتصاد ایران از ابتدای دهه ۱۳۹۰ خورشیدی در وضعیت «رکود تورمی» قرار گرفته است، پدیده‌ای نادر که خروج از آن هم بی نهایت دشوار است.

توضیح اینکه در زمان بروز تورم در اقتصاد، قیمت‌ها بالا می‌روند، اما این افزایش قیمت‌ها با کاهش نرخ بیکاری و رونق در کلیت اقتصاد همراه است. در مقابل، در شرایط رکودی، قیمت‌ها معمولاً در شیب افزایش قرار ندارند، اما نرخ بیکاری رو به افزایش است و تولید با سکته همراه می‌شود. رکود تورمی، اما زمانی رخ می‌دهد که در عین افزایش قیمت ها، تولید هم رو کاهش دارد و این چرخه‌ای تشکیل می‌دهد که تورم روز به روز بیشتر می‌شود و همزمان بیکاری هم افزایش پیدا می‌کند.
با این حال، بانک مرکزی ایران در ماه‌های اخیر برای نخستین بار سیاست «هدف گذاری تورمی» را کلید زده و طبق اعلام این بانک، بنا دارد تا انتهای سال جاری، نرخ تورم را در سطح ۲۲ درصد (با احتمال نوسان ۲ درصدی به بالا یا پایین) تثبیت کند.

با این همه، در شرایطی که نرخ رشد نقدینگی در پایان بهار سال جاری به سطحی کم سابقه رسیده بود و این به معنای بروز موج‌های تورمی در ماه‌های آتی بود، این پرسش مطرح می‌شد که بانک مرکزی چگونه می‌خواهد بدون بروز رکود، جلوی تورم افسارگسیخته را بگیرد؟

آن طور که همتی گفته، این بانک قصد دارد با استفاده از «عملیات بازار باز» به مداخله برای کنترل نقدینگی روی بیاورد. رییس کل بانک مرکزی در همان برنامه رادیویی گفت: عملیات بازار باز بنا به تعریف ابزاری برای خرید و فروش اوراق خزانه دولت در بازار برای کنترل نقدینگی است، یعنی در مواقعی که نقدینگی زیاد باشد بانک مرکزی برای فروش اوراق و جمع آوری نقدینگی ورود پیدا می‌کند و برعکس در مواقعی که نقدینگی کم باشد بانک مرکزی اوراق را خریداری و نقدینگی را به بازار تزریق می‌کند. عملیات بازار باز یک سیاست پذیرفته شده در همه بانک‌های مرکزی دنیاست.

به عبارت ساده تر، بانک مرکزی می‌خواهد با اجرای سیاست‌های «انقباضی» و «انبساطی» به طور متناوب، حجم نقدینگی را کنترل کند و از این رهگذر، ارزش پول ملی را حفظ کند.
منبع: پارسینه

ارسال نظر

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان

    نمای روز

    اخبار از پلیکان

    داغ

    حواشی پلاس

    صفحه خبر - وب گردی

    آخرین اخبار