گوناگون

ماجرای خنثی شدن حمله هوایی به بیت امام، دفتر ریاست جمهوری و مجلس +تصاویر

ماجرای خنثی شدن حمله هوایی به بیت امام، دفتر ریاست جمهوری و مجلس +تصاویر

پارسینه: تابستان ۵۹ بود که خبر خنثی‌سازی یک کودتای نظامی علیه جمهوری اسلامی پخش شد.

۱۹ تیر ماه سال ۵۹ بود که خبر خنثی‌سازی یک کودتای نظامی که قصد براندازی نظام نوپای جمهوری اسلامی را داشت پخش شد؛ کودتایی که اتاق جنگش در پایگاه هوایی خلبان شهید محمد نوژه بود.

تعداد زیادی از نظامیانی که اغلب نیرو‌های کلاه سبز بودند و با پیروزی انقلاب از ایران گریخته و بعد از آن با کمک دولت عراق به صورت غیر قانونی وارد کشور شده بودند، قرار بود با هماهنگی عناصری که هنوز در ارتش ایران حضور داشتند، تحت حمایت آمریکا و دولت عراق، با حمله هوایی به بیت امام خمینی (ره)، دفتر ریاست جمهوری، مجلس و چند نقطه مهم دیگر در کشور، مانند مدرسه فیضیه قم و واگذاری حکومت به شاپور بختیار، دست به کودتای نظامی بزنند.

در زمستان سال ۱۳۵۸، یکی از هواداران شاپور بختیار آخرین نخست‌وزیر پهلوی نموداری سازمانی را تهیه و نام آن را «نقاب» گذاشت. کلمه نقاب، متشکل از حروف اول «نجات قیام ایران بزرگ» بود. آژانس جاسوسی آمریکا (C.I.A) به کودتای نقاب امید زیادی بسته بود و آن را ضربه نهایی و قطعی بر پیکر نظام نوپای جمهوری اسلامی می‌دانست و اهمیت آن را بیش از تجاوز نظامی صدام، ارزیابی می‌کرد؛ کودتایی که در پاریس طرح‌ریزی شده بود.
ماجرای خنثی شدن حمله هوایی به بیت امام، دفتر ریاست جمهوری و مجلس +تصاویر
برای تصرف پایگاه نوژه به عنوان کلید عملیات کودتا قرار بود ۱۲ تیم مرکب از صد نفر از کلاه سبز‌های تیپ نوهد،۳۰۰ تا ۴۰۰ نفر از فریب خوردگان ایل بختیاری و ۱۲ نفر راهنما از داخل پایگاه به فرماندهی سرگرد کوروش آذرتاش (فرمانده تیپ ۲۳ نوهد پیش از انقلاب) جهت تصرف پایگاه نوژه وارد عمل شوند. قرار بود پرواز‌های نقشه کودتا بر مبنای طرح موسوم به «دستور عملیاتی البرز» انجام شود که طرحی دفاعی برای مقابله با حمله احتمالی عراق به ایران بود و بخشی از امورجاری و عملیاتی پایگاه محسوب می‌شد.

طبق نقشه پس از تصرف پایگاه، تیمسار محققی برای رهبری عملیات هوایی در اتاق فرماندهی مستقر می‌شد و همزمان سروان حمید نعمتی، سروان محمد ملک، سروان کیومرث آبتین و سروان فرخزاد جهانگیری که هر کدام فرمانده یک تیم بودند اولین اسکادران هوایی را به پرواز در می‌آوردند.

این اسکاداران شامل ۱۶ هواپیما از ۵۳ فروند هواپیمای مجهز به سلاح سنگین بود که برای عملیات در نظر گرفته شده بود. در طرح کودتا، عملیات هوایی نقش محوری داشت بنابراین هواپیما‌ها باید مسلح به سلاح سنگین و آماده پرواز می‌شدند.
ماجرای خنثی شدن حمله هوایی به بیت امام، دفتر ریاست جمهوری و مجلس +تصاویر

خلبانی که خبر کودتا را به حضرت امام خمینی (ره) داد، در چگونگی افشای کودتا می‌گوید: "در آن زمان، من در پایگاه هوایی نوژه خدمت می‌کردم. در تهران، به منزل نعمتی رفتم؛ به من گفت که مأموریت تو بمباران بیت امام خمینی (ره) و تلویزیون است و ما می‌توانیم تا پنج میلیون نفر را بُکُشیم؛ اگر هم لازم شد در یکی از کشور‌های حوزه خلیج فارس و یا روی ناو آمریکا در خلیج فارس، فرود بیاییم.

من به وی گفتم که شما با مردم مخالفید یا با حکومت که این همه کشت و کشتار می‌خواهید بکنید؟ گفت: ما با حکومت مخالفیم؛ ولی هر کس هم که بخواهد مانع کار ما بشود، چاره‌ای نداریم جز اینکه بکشیم. این موضوع برای من خیلی ثقیل بود و، چون از مخالفت کردن با آنها، به ویژه در منزل نعمتی هراس داشتم، گفتم که من بیت امام خمینی (ره) را نمی‌توانم بزنم؛ ولی تلویزیون را می‌زنم.
ماجرای خنثی شدن حمله هوایی به بیت امام، دفتر ریاست جمهوری و مجلس +تصاویر
بعد از حدود پنج شش ساعت مشورت با مادر و برادر کوچکترم به کمیته تلفن زدم و گفتم که یک خبر خیلی مهمی دارم که باید حتماً به آقای خامنه‌ای بگویم. مرا به کمیته بردند و، چون زیاد سوال می‌کردند، گفتم که من یک خلبان هستم و موضوع براندازی در کار است. ساعت ۴:۳۰ صبح بود که رفتیم منزل آیت‌الله خامنه‌ای و جریان را به وی گفتم. "

مقام معظم رهبری در دیدار فرماندهان و کارکنان نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در مورد این کودتا فرمودند: در ماجرای کودتایی که قبل از شروع جنگ تحمیلی ترتیب داده بودند -مرکّب از عناصری از نیروی هوایی و زمینی و غیرنظامی‌ها و غیره- آن کسی که موجبِ اوّلی برای خنثی شدن این عملیّات شد، یک افسر نیروی هوایی بود؛ یک خلبان! آمد به بنده جریان را گفت، دستگاه مطّلع شد و آماده شدند؛ یک حرکت عظیمی را که در پایگاه شهید نوژه همدان بنا بود شکل بگیرد و از آنجا به تهران و جا‌های دیگر سرایت بکند، یک عنصر نیروی هوایی خنثی کرد؛ من این را یادم نمی‌رود؛ نظام این محبّت را، این کمک را، این خدمت بزرگ را فراموش نمی‌کند. ۱۳۹۵/۱۱/۱۹
ماجرای خنثی شدن حمله هوایی به بیت امام، دفتر ریاست جمهوری و مجلس +تصاویر
"مقام معظم رهبری این واقعه را در جایی دیگر جزیی تر، چنین تعریف می‌کنند: شبی حدود اذان صبح دیدم که در منزل ما را به شدت می‌زنند، من رفتم دیدم می‌گویند یک ارتشی آمده و با شما کار واجب دارد، دیدم یک نفر تکیه داده به دیوار، با حال کسل و آشفته و خسته سرش را فرو برده، گفتم: "شما با من کار دارید؟ " بلند شد و گفت: بله. گفتم: چکار دارید؟ گفت: کار واجبی دارم و فقط به خودتان می‌گویم... من به حرفش حساس شدم... احتمال این بود که سوءنیتی داشته باشد؛ اما دیدم نمی‌شود به حرفش گوش نداد... یک جایی گوشه حیاط نشستیم... آثار بی‌خوابی و خیابان‌گردی و خستگی و هیجان در او پیدا بود. خلاصه آنچه گفت: این بود که در پایگاه همدان اجتماعی تشکیل شده و تصمیمی بر کودتایی گرفته و پول‌هایی به افراد زیادی داده اند، به خود من هم پول داده اند... قرار است جماران و چند جای دیگر را بمباران کنیم! پرسیدم: "کی قرار است این کودتا انجام شود؟ " گفت: امشب. من دیدم مسأله خیلی جدی است و باید آن را پیگیری کنم، در این بین این احتمال را می‌دادم که یک سیاست باشد و بخواهند ما را سرگرم کنند، اما در عین حال اصل قضیه آنقدر مهم بود که با وجود این احتمالات، لازم بود آن را پیگیری کنیم. "

حدود ۶۰۰ نفر در رابطه با این کودتا در سراسر ایران دستگیر شدند که ۵۰۰ نفر از آن‌ها نیرو‌های نظامی بودند. پنج نفر از سران کودتا که در دادگاه انقلاب اسلامی محاکمه شده و به اعدام محکوم شدند. سپهبد خلبان «سید سجاد مهدیون»، سرتیپ خلبان «آیت محققی»، سرهنگ خلبان «داریوش جلالی»، سروان خلبان «فرخ‌زاد جهانگیری»، سروان خلبان «محمد ملک»، سروان خلبان «علی اصغر سلیمانی»، سروان خلبان «کریم افروز»، سروان خلبان «امیدعلی بویری»، سروان خلبان «ناصر زندی»، سروان فنی هوایی «بیژن ایران نژاد»، ستوان‌یکم خلبان «مهدی عظیمی فرد»، سروان خلبان «محمد بهروزفر»، سروان فنی هوایی «هرمز زمانپور»، ستوان‌یکم خلبان «نجات یحیی»، ستوان‌یکم فنی هوایی «ایوب حبیبی»، سرهمافر سوم «یوسف پوررضایی»، سرهمافر «جعفر مظاهری کاشانی»، استوار یکم فنی «خداداد رحمتی»، استوار یکم «پرویز بینایی»، ستوان‌دوم فنی «سید جلال عسگری»، ستوان دوم فنی هوایی «جعفر راستگو» و همچنین سرگرد هوایی «سیاوش بیاتی» (فرمانده گروه پدافند هوایی تبریز)، ۲۲ نفری بودند که پس از کودتای نافرجام نقاب، دستگیر، محاکمه و تیرباران شدند.
ماجرای خنثی شدن حمله هوایی به بیت امام، دفتر ریاست جمهوری و مجلس +تصاویر
این در حالی بود که به درخواست شهید سرتیپ فکوری فرمانده وقت نهاجا و بنا به تقاضای شهید فلاحی و موافقت حجت‌الاسلام محمدی ری‌شهری و با تصویب حضرت امام خمینی (ره) بسیاری از نظامیانی که به جرم کودتا در زندان بودند مورد عفو و عطوفت نظام اسلامی قرار گرفتند. خانواده‌های معدومین نهاجا نیز از کمک‌های بلاعوض برای خرید مسکن برخوردار شدند و در آن سال‌ها ماهیانه حقوقی به مبلغ ۴۵ هزار ریال (با عائله ۴ نفره) به آنان پرداخت می‌شد. در واقع کودتای نقاب توسط پرسنل خود نیروی هوایی ارتش خنثی شد و این افتخار برای نیروی هوایی ماند که خودش توانست نفوذی‌های درون خودش را شناسایی کند.
منبع: باشگاه خبرنگاران

ارسال نظر

  • یکی از هشتاد میلیون

    اجلاسیه تاریخی و معروف گوادلوپ حدود یک ماه پیش از پیروزی انقلاب اسلامی ایران صورت گرفت و در همان زمان برگزاری اجلاسیه مزبور، شاپور بختیار نخست وزیر شد. از طرفی بنا به گفته ژیسگاردستن رئیس جمهور وقت فرانسه در زمان وقوع انقلاب اسلامی ایران، کشوری که در آن اجلاسیه، قطع پشتیبانی خود از ادامۀ حکومت شاه را اعلان داشت، جیمی کارتر بود. بنا به گفته ژیسگاردستن، در همان جلسه، کارتر چنین پیش بینی میکند که در ایران حکومتی نظامی بر رأس امور قرار خواهد گرفت. با توجه باینکه همزمان با آن اجلاسیه دولت غیر نظامی شاپور بختیار در رأس دولت قرار گرفت، بنده ظن قوی دارم امریکاییها بر روی کودتای نوژه، قبل از اجلاسیه گوادلوپ برنامه ریزی کرده بودند. بعبارت دیگر مرحله به مرحله اوّل قطع پشتیبانی از حکومت شاه، دوّم سرنگونی شاه بدست مردم و سوّم انجام کودتای نظامی به دست عناصر وابسته و خود فروخته منجر به سرنگونی نظام نوپای مردمی و حاکم ساختن حکومتی نظامی و وابسته در راستای صدرصدِ منافع و نیات ایالات متحده. ولی آمریکاییان رو دست خورده و مکر و برنامه هایشان با شکست کودتای نوژه، نقش بر آب شد.

  • یکی از هشتاد میلیون

    اجلاسیه تاریخی و معروف گوادلوپ حدود یک ماه پیش از پیروزی انقلاب اسلامی ایران صورت گرفت و در همان زمان برگزاری اجلاسیه مزبور، شاپور بختیار نخست وزیر شد. از طرفی بنا به گفتۀ والری ژیسکاردستن رئیس جمهور وقت فرانسه، جیمی کارتر رئیس جمهور وقت آمریکا در آن اجلاسیه، صریحاً قطع پشتیبانی خود از حکومت شاه را اعلان داشته و روی کار آمدن حکومتی نظامی را پیش بینی میکند. با توجه باینکه همزمان با تشکیل آن اجلاسیه در گوادلوپ، شاپور بختیار که فردی غیر نظامی بود، از طرف شاه به نخست وزیری گمارده شد، احتمالاً امریکا بر روی کودتای نوژه، قبل از اجلاسیه گوادلوپ برنامه ریزی کرده بود. طرحی مرحله به مرحله، اوّل قطع پشتیبانی از حکومت شاه، دوّم جلوگیری از کودتای نظامیِ ارتشیانِ وفادارِ به شاه بر ضدِ انقلابیون و باز گذاشتن میدان برای انقلابیونِ مشتاقِ سرنگون ساختن حکومت شاه و سوّم انجام کودتایِ نظامی به دست عناصر فریب خورده یا وابسته و خود فروخته بر ضدّ نظام نوپای اسلامی و حاکم ساختن حکومتی نظامی و کاملاً همخوان و همسو با منافع و نیات امپریالیستی ایالات متحده. ولی آمریکاییان رودست خورده و مکر و برنامه هایشان با شکست کودتای نوژه، نقش بر آب شد.

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان

    نمای روز

    اخبار از پلیکان

    داغ

    حواشی پلاس

    صفحه خبر - وب گردی

    آخرین اخبار