گوناگون

روند تجاری‌سازی بافت اطراف حرم امام رضا(ع) باعث نگرانی مردم و نمایندگان

روند تجاری‌سازی بافت اطراف حرم امام رضا(ع) باعث نگرانی مردم و نمایندگان

پارسینه: شهر مشهد که از دیرباز به عنوان پایتخت معنوی ایران شناخته می شود، به وسیله تجاری سازی های صورت گرفته در اطراف حرم رضوی تهدید شده و این موضوع،باعث نگرانی مردم و نمایندگان استان خراسان رضوی شده است.

علیرضا خادمی؛ شهر مشهد که میزبان مضجع مطهر امام هشتم شیعیان است، از دیرباز به عنوان پایتخت معنوی ایرانیان شناخته می شود، متاسفانه در سال های اخیر بحث نوسازی و ساخت و سازهای اطراف حرم مطهر امام رضا(ع) باعث به وجود آمدن مشکلاتی برای مردم متدین این شهر و تغییر بافت مذهبی آن است که باعث شده بسیاری از مردم و نمایندگان این شهر نسبت به آن اعتراضاتی داشته باشند.

در فروردین ماه 1386، همزمان با حضور نوروزی رهبر انقلاب در مشهد، گزارش های مختلفی از وضعیت مداخلات در بافت اطراف حرم مطهر و شکایات و نگرانی ‏های مختلف مردمی و نخبگانی به اطلاع ایشان می‏رسید. علیرغم صراحت ابلاغ چه در آن دوره و چه در دوره‏ های بعدی، این دستور به هیچ وجه عملیاتی نگردید.

اگر چه پیش‏تر نیز تذکراتی در این باب به مسئولان داده شده بود، اما در این مقطع زمانی، دستوراتی جامع و صریح، از طریق استاندار وقت به شهردار وقت مشهد و مجموعه‏ های دست اندرکار طرح بافت پیرامونی حرم مطهر ابلاغ می‏‌شود که متأسفانه هیچ گاه بصورت جدی رسانه‏ ای نشد تا در دستور کار مطالبه جریان ‏های نخبگانی و مردمی قرار گیرد.

اما در طی سال های گذشته بیشتر مردم شهر مشهد و نخبگان و اساتید دانشگاهی نسبت به این مسئله اعتراضات خود را به گوش مسئولان شهری و استانی استان خراسان رضوی رسانده و به آنها نسبت به عواقب اقدامات غیر کارشناسانه تغییر بافت تاریخی و فرهنگی اطراف حرم امام رضا (ع) هشدار دادند، اما متاسفانه مسئولان این شهر گوش شنوایی برای شنیدن صدای مردم نداشته و به اقدامات خود در این خصوص ادامه می دهند.

با توجه به ادامه این روند در روز سه شنبه 3 تیرماه سال 99 تعداد 230 نماینده مجلس طی نامه به مقام معظم رهبری از ایشان خواستند که در این موضوع دخالت کرده و با دستورات خود در این خصوص به مشکلات به وجود آمده به دلیل نوسازی ها و ساخت و ساز هایی که باعث تغییر بافت تاریخی و فرهنگی اطراف حرم رضوی شده است، پایان داده و در نهایت کلام ایشان فصل الخطاب برای مسئولان اجرایی شهر مشهد قرار گیرد.

در این نامه خطاب به مقام معظم رهبری آمده است که اهتمام و حساسیت حضرتعالی در زمینه الگوهای توسعه و پیشرفت بر کسی پوشیده نیست و همواره بر هویت اسلامی- ایرانی و عدالت انقلابی به عنوان ویژگی های لاینفک، پیشرفت مطلوب تاکید کرده اید. در طرف مقابل بسیاری اهداف جریان نفوذ نه از طریق جاسوسی های متعارف که با قالب کردن الگوهای توسعه وارداتی و لیبرال سرمایه داری محقق می شود.

مشهد الرضا به عنوان قطب فرهنگی جهان اسلام و پایتخت معنوی ایران اسلامی یکی از کانون های چالش بین الگویی پیشرفته اسلام ایرانی و الگوهای توسعه ای منهای هویت و عدالت بوده است. اجرای دقیق و کامل دستورات صریح و مکتوب فروردین سال 86 حضرتعالی خطاب به استاندار وقت می توانست طی 13 سال گذشته از تضییع گسترده حقوق شرعی و قانونی جمعیت بزرگی از مجاوران حرم مطهر رضوی جلوگیری کند و مانع تاراج هویت معنوی بافت پیرامون حرم امام رضا (ع) و لطمه به اعتماد عمومی و سرمایه اجتماعی نظام شود.

شایان ذکر است که همین جریان خسارت ساز مصالح زیست محیطی پایتخت معنوی کشور را نیز علیرغم هشدارها و نهی صریح حضرتعالی مورد تهدید قرار داده است. متاسفانه در ماه های اخیر هم افزایی غافلانه یا متعمدانه برخی عناصر، مراکز و ایستادگی در برابر مصوبه قانونی شورای عالی شهرسازی و معماری کشور نور امیدی را که برای اصلاح برخی کج رفتاری های دو دهه گذشته روشن شده است، تهدید می کند.

ایستادگی در برابر قانوندانان قانون شکن که به دنبال خم کردن قانون و افزایش اختیارات غیرقانونی خود و تداوم انفاذ الگوهای بی هویت توسعه و صیانت از منافع عده ای قلیل به ضرر عامه مردم و نفی هویت تمدنی مشهد الرضا هستند با تصریح مجدد منویات نورانی حضرتعالی تحکیم خواهد شد.

ما نمایندگان مجلس یازدهم که اصلاح روندهای غلط و تقویت مبانی گفتمانی انقلاب اسلامی در سیاست گذاری و نظارت بر امور کشور را فلسفه وجودی این مجلس می دانیم، از حضرتعالی می خواهیم فرزندان خود را در پیگیری منویات و دغدغه هایتان در این امر و بازنگری در طرح بافت پیرامون حرم رضوی به منظور تقویت هویت اسلامی ایرانی پایتخت معنوی کشور و احقاق حقوق مجاوران و زائران ثامن الحجج و پیگیری تخلفات و جرم انگاری قانون گریزی های صورت گرفته راهنمایی و حمایت بفرمایید.

باتوجه به حساسیت امر و دغدغه هایی که نمایندگان مجلس یازدهم به ویژه نمایندگان استان خراسان و شهر مشهد دارند، طی گزارشی میدانی به گفت و گو با برخی از کسبه و اهالی اطراف حرم امام رضا پرداخته و نظرات آنها را پیرامون این موضوع جویا شدیم که طی آن به این نتیجه رسیدیم که مردم شهر مشهد علی رغم اینکه نوسازی و ساخت و ساز را امری مهم و جهت توسعه شهری می دانند اما نسبت به تغییر ماهیت و بافت تاریخی و فرهنگی آن اعتراض دارند.

محمد امامی یکی از کسبه اطراف حرم امام رضا در واکنش به ساخت و ساز ها و نوسازی اطراف حرم امام رضا(ع) به خبرنگار خبرگزاری خانه ملت گفت: مشهد به عنوان شهری زیارتی نباید تبدیل به شهری تجاری شود، زیرا اغلب ساخت و سازها تجاری بوده و خانه های قدیمی تبدیل به مکانی به کسب پول و امور تجاری شده است که با ماهیت این شهر به عنوان قطب معنوی ایران اسلامی منافات دارد و باید مسئولان امر تدابیری جدی برای تغییر این روند اتخاذ کنند.

از سوی دیگر فرشاد محبی از ساکنان اطراف حرم امام رضا با مثبت قلمداد کردن ساخت و ساز ها و نوسازی های صورت گرفته به خبرنگار خبرگزاری خانه ملت گفت: نباید با سو استفاده از این ساخت و سازها و نوسازی ها که به بهانه بالا رفتن امنیت شهری هنگام وقوع حوادث غیرمترقبه صورت گرفت، بافت تاریخی و فرهنگی آن از بین برود، زیرا معنویت حرف اول را در شهر مشهد می زند اما اقدامات صورت گرفته با روحیه فرهنگی و معنوی شهر مشهد در تعارض است.

در ادامه این موضوع با گفت و گو با برخی از نمایندگان استان خراسان رضوی از نقطه نظرات آنها پیرامون این موضوع جویا شدیم. جواد کریمی قدوسی نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس یازدهم در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت با انتقاد شدید نسبت به اقدامات مسئولان اجرایی شهر مشهد گفت: متاسفانه مسئولان شهر مشهد به دنبال تغییر ماهوی شهر مشهد از شهری مذهبی به شهری تجاری بوده و ساختمان های تازه بنا شده با بافت تاریخی، فرهنگی و مذهبی شهر مشهد در تناقض است.

وی در ادامه گفت: طی سال های اخیر اعتراضات مکرری را نسبت به روند ساخت و سازها ابراز کرده ، اما متاسفانه مسئولان اجرایی شهر مشهد گوشی برای شنیدن صدای اعتراضات ندارند. بنابراین لازم شد طلب کمک از مقام معظم رهبری در این خصوص صورت بگیرد تا ایشان با دستورات لازم، از تغییر بافت مذهبی شهر مشهد به شهری تجاری جلوگیری کنند.

اکبر احمدپور عضو مجمع نمایندگان استان خراسان رضوی و عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد در این خصوص 3 مورد را یادآوری می کند؛ وی در مورد اول به نوع ساخت و سازها و اندازه ساختمان ها ایراد وارد کرده و می گوید: نباید اندازه ساختمان ها از حرم امام رضا بالاتر رفته و حرم را به حاشیه ببرد؛ زیرا حرم مرکزیت دارد و باید از تمام نقطه شهر مشهد رویت شود اما شیوه موجود و ساخت ساختمان های چندین طبقه، حرم امام رضا (ع) را به حاشیه برده است.

نماینده مردم خواف و رشتخوار در مجلس در خصوص مورد دوم می گوید: متاسفانه ساختمان های ساخت شده کاربری تجاری دارد و به دنبال تجاری سازی شهر مشهد است، در حالیکه بافت تاریخی و فرهنگی اطراف حرم باید همواره مورد توجه مسئولان اجرایی شهر باشد و ساختمان ها رنگ و بوی فرهنگی بگیرند.

وی در خصوص مورد سوم اعتقاد دارد که نباید شهر مشهد تبدیل به شهری تجاری شده و صورت معنوی آن به حاشیه برود؛ درحالیکه ساخت و سازها و ساختمان های تازه بنا شده به صورت پاساژهای تجاری با ظرفیت های بالا بوده و با مشاهده اطراف حرم، معنویتی به انسان منتقل نشده و بیشتر انسان را مشغول امور دنیوی و تجاری ی کند.

با توجه به نظرات مردم و نمایندگان استان خراسان رضوی به ویژه شهر مشهد باید منتظر بمانیم تا رهبر معظم انقلاب تصمیم نهایی را در این خصوص اتخاذ کرده و با دادن دستورات لازم از روند تجاری سازی شهر مقدس مشهد جلوگیری شود./

ارسال نظر

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان

    نمای روز

    اخبار از پلیکان

    داغ

    حواشی پلاس

    صفحه خبر - وب گردی

    آخرین اخبار