گوناگون

انگلیس، فرانسه و آلمان مکانیزم ماشه برجام را فعال کردند/ بازگشت تحریم‌های سازمان ملل در برنامه نیست

انگلیس، فرانسه و آلمان مکانیزم ماشه برجام را فعال کردند/ بازگشت تحریم‌های سازمان ملل در برنامه نیست

پارسینه: کشور‌های اروپایی طرف برجام گفته اند سازوکار حل اختلاف در برجام را فعال می‌کنند، اما هدفشان بازگرداندن تحریم‌های سازمان ملل متحد نیست.

انگلیس، فرانسه و آلمان سازوکار حل اختلاف برجام را فعال می‌کنند

به گزارش «پارسینه»، بنا بر بیانیه صادر شده از سوی سه کشور اروپایی عضو توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ با ایران، این دولت‌ها در هماهنگی با سرویس روابط خارجی اتحادیه اروپا این تصمیم را گرفتند.

فرانسه، انگلیس و آلمان در یک بیانیه مشترک مکانیسم حل اختلاف در برجام، موسوم به ماشه را به دلیل آنچه «نقض توافق از سوی ایران"» خواندند، فعال کرده‌اند.

سه کشور اروپایی در ادامه بیانیه خود تاکید کرده‌اند که به کارزار فشار حداکثری دولت آمریکا علیه ایران نمی‌پیوندند.

بنا بر بیانیه صادر شده از سوی سه کشور اروپایی عضو توافق هسته‌ای، این دولت‌ها در هماهنگی با سرویس روابط خارجی اتحادیه اروپا این تصمیم را گرفتند.

ژوزپ بورل، نماینده سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم بیانیه ای در واکنش به تصمیم سه کشور عضو اتحادیه اروپا و امضاکننده برجام منتشر کرد که در آن آمده است: «امروز نامه ای از وزرای امور خارجه فرانسه ، آلمان و بریتانیا دریافت کرده ام که درمورد موضوع مربوط به اجرای تعهدات ایران تحت برنامه جامع اقدام مشترک (JCPOA) به کمیسیون مشترک برای حل و فصل از طریق مکانیزم حل اختلاف مندرج در بند ۳۶ توافق نامه است. من به عنوان هماهنگ کننده کمیسیون مشترک، بر روند مکانیزم حل اختلاف نظارت خواهم کرد.»

او اضافه کرد: «هدف این سازوکار حل مسائل مربوط به اجرای توافق نامه در چارچوب کمیسیون مشترک است. در این راستا ، من به هدف وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا برای حفظ برجام به امیدی که صمیمانه بتوانیم راهی برای پیشبرد بن بست امروز از طریق گفتگوی دیپلماتیک سازنده بیابیم، اعتقاد دارم. مکانیسم حل و فصل اختلافات از طرف همه به تلاش های جدی نیاز دارد.برجام موفقیت چشم گیر دیپلماسی چند جانبه پایدار پس از سال ها مذاکره است. با توجه به تشدید تنش های خطرناک در خاورمیانه اعتقاد دارم حفظ برجام حیاتی تر از همیشه است.»

پیش از این خبرگزاری رویترز به نقل از دو دیپلمات اروپایی نوشته بود که کشور‌های فرانسه، انگلیس و آلمان روز سه شنبه به اطلاع اتحادیه اروپا رسانده‌اند که به دنبال «نقض مجدد» برجام از سوی ایران، بسازوکار حل اختلاف را کلید زده‌اند.

دیپلمات‌ها گفته اند هدف این تصمیم حفظ برجام به وسیله مذاکره با ایران برای برگرداندن اقداماتی است که در گام‌های کاهش تعهدات هسته‌ای انجام داده است. این دیلپمات‌ها تاکید کرده اند که هدفشان تحمیل دوباره تحریم‌های سازمان ملل متحد نیست.

پیش از این دومینیک راب، وزیر خارجه انگلیس، در یادداشتی برای «دیلی تلگراف» با متهم کردن ایران به داشتن «آمال مخفی» هسته‌ای و تبدیل کردن برجام به یک «پوسته خالی»، نوشته بود: «سه کشور اروپایی عضو برجام (انگلستان، آلمان و فرانسه) به صراحت اعلام کرده‌اند که اکنون در حال بررسی کلید زدن ساز و کار حل اختلاف [در برجام] هستند. هدف ما حفظ دیپلماسی و زنده نگه داشتن توافق هسته‌ای است، نه از بین بردن آن. نهایتا، اگر عدم پایبندی ایران اصلاح نشود، کلید زدن ساز و کار حل اختلاف، می‌تواند به ارجاع موضوع به شورای امنیت سازمان ملل متحد منجر شود.»

روز یکشنبه «آنگلا مرکل»، صدر اعظم آلمان، «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه و «بوریس جانسون» نخست وزیر انگلیس در بیانیه‌ای خواستار پایبندی کامل ایران به توافق هسته‌ای شدند.

در این بیانیه که توسط دفتر رئیس جمهور فرانسه منتشر شده، آمده است: «ما از ایران می‌خواهیم تا تمامی اقدامات ناسازگار با توافق را بازگردانده و به پایبندی کامل (به برجام) بازگردد.»

در ادامه این بیانیه آمده است: «ما از ایران می‌خواهیم تا از اقدام خشونت‌آمیز یا اشاعه خودداری کرده و آماده تعامل با ایران درباره این دستورالعمل بوده تا ثبات در منطقه حفظ شود.»

سازوکار یا مکانیزم ماشه چیست؟

سازوکار حل اختلاف پیش بینی شده در برجام اینگونه است که اگر یکی از طرف‌های برجام به این جمع‌بندی برسد که طرف دیگر به تعهدات ذکر شده در این توافق پایبند نیست، می‌تواند به کمیسیون مشترک شکایت کند. این کمیسیون، در چارچوب برجام و برای نظارت بر اجرای این توافق تاسیس شده است. اگر ظرف ۳۵ روز، شکایت آنگونه که شاکی می‌خواهد حل نشود، شاکی می‌تواند موضوع حل نشده را به عنوان دلیلی برای توقف اجرای تعهدات برجام در نظر بگیرد و به شورای امنیت سازمان ملل اطلاع دهد که موضوع حل نشده، متضمن عدم اجرای چشمگیر است. پس از آن، شورای امنیت ۳۰ روز وقت دارد تا درباره استمرار تعلیق تحریم‌ها یا بازگرداندن آن‌ها قطعنامه صادر کند.

اگر در این مدت، شورای امنیت نتواند در این خصوص قطعنامه صادر کند، تمام تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل که قبل از برجام برقرار شده بودند، به طور اتوماتیک بازمی‌گردند. به این سازوکار، سازوکار ماشه (Snapback) یا بازگشت سریع تحریم‌ها هم می‌گویند. نکته مهم این سازوکار این است که بازگشت تحریم‌ها، قابل وتو نیست.

ارسال نظر

  • سبحان شاهمرادی اصولگرا

    ایران اسلامی
    جلوی زورگویی های اروپای وحشی ایستاده است

  • ناشناس

    عجب بازی پر هزینه ای برای مردم ! ننگ و نفرین بر باعث و بانی این سیه روزی !

  • عماد

    مکانیزم ماشه و تحریم و ..... برای به زانو در آوردن ملت ایران می باشه . ملت ایران بارها ثابت کرده که از عزت و شرف بدست آورده اش کوتاه نمی آید . دشمن وحشی به خوش رقصی بعضی از عوامل ضعیف و وابسته داخلی دلخوش کرده . اما هیهات که ملت اجازه بازگشت به دوره خفت قبل رو به آنها بدهند .

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان

    نمای روز

    اخبار از پلیکان

    داغ

    حواشی پلاس

    صفحه خبر - وب گردی

    آخرین اخبار