گوناگون

امکان بهسازی پالایشگاه‌ها وجود ندارد

امکان بهسازی پالایشگاه‌ها وجود ندارد

پارسینه: وزیر نفت گفت: بهینه‌سازی پالایشگاه‌ها، راه حلی است تا میزان «سولفور» در نفت کوره کاهش یابد؛ این اقدام به ۱۰هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری نیاز دارد که دسترسی به این منابع ساده نیست.

در ادامه جلسه علنی روز دوشنبه مجلس شورای اسلامی بررسی سؤال علی‌اکبر کریمی نماینده مردم اراک از وزیر نفت در مورد «علت کوتاهی وزارت نفت در برنامه‌ریزی لازم جهت تولید سوخت کم ‌سولفور برای شناورها در کشور» در دستور کار قرار گرفت.

کریمی در این خصوص، گفت: کنوانسیون IMO در مورد جلوگیری از استفاده کشتی‌ها از سوخت کم سولفور در دوران آقای زنگنه به تصویب رسید و در شرایط کنونی امکان مذاکره برای به تعویق افتادن این مقررات ضعیف است؛ حتی در اجلاس اخیر، درخواست جمهوری اسلامی برای به تعویق افتادن اجرای این مقررات مورد پذیرش قرار نگرفته است.

وی افزود: مصرف سوخت توسط ناوگان دریایی در سال ۲۰۱۸ حدود چهار درصد از تقاضای سوخت است که از این میزان ۲.۹ میلیون بشکه مربوط به سوخت نفت کوره با سولفور بالای ۳.۵ درصد است بنابراین با اجرای این مقررات، تقاضای جهانی برای نفت پُر گوگرد به میزان ۲.۵ میلیون بشکه در روز کاهش می‌یابد که این امر تجارت دریایی و صنعت کشتیرانی را به شدت تحت تأثیر قرار می‌دهد.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه برتری صنعت کشتیرانی ما، سوخت ارزان است، گفت: یکی از راه‌حل‌های این مشکل، مخلوط‌ کردن گازوئیل یا سایر سوخت‌ها با نفت کوره برای کاهش گوگرد است که به دلیل بالا بودن هزینه گازوئیل، این روش مورد استقبال نیست. اجرای مقررات الزامی IMO، تأثیر زیادی بر قیمت تمام شده کالاها، بانکرینگ و هزینه‌های پالایشگاه‌ها خواهد داشت.

کریمی تاکید کرد: ایران بزرگترین تولیدکننده نفت کوره است و روزانه ۶۷ میلیون لیتر نفت کوره تولید می‌کند که ۵ میلیون لیتر آن به صورت بانکرینگ و ۵۲ میلیون لیتر به صورت صادرات به فروش می‌رسد.

وی با بیان اینکه با اجرای کنوانسیون IMO، صنعت بانکرینگ با چالش جدی روبرو شده و کشور برای تأمین سوخت کشتی‌ها، با مشکلات متعددی روبرو خواهد شد، اظهار داشت: از مجموع ۱۷ سالی که از پیوستن ایران به این کنوانسیون می‌گذرد، ۱۵ سال در دوران وزارت آقای زنگنه بوده است، چرا در انجام این وظیفه قانونی کوتاهی کرده‌اید و کشور را در شرایط بحرانی قرار داده‌اید؟

زنگنه: امکان بهسازی پالایشگاه‌ها وجود ندارد/اختلالی در کشتیرانی نفتکش‌ها ایجاد نمی‌شود

در ادامه جلسه، بیژن زنگنه وزیر نفت گفت: دو سوم نفت کوره تولید جهان که به عنوان سوخت کشتی‌ها استفاده می‌شود، دارای گوگرد بالا می‌باشد. در شرایط فعلی، قیمت نفت کوره با سولفور بالا، نصف شده و قیمت نفت کوره با سولفور کم، نزدیک به قیمت گازوئیل است. در کشور ما ۴۰هزار تن نفت کوره تولید می‌شود که ۱۳هزار تن توسط پالایشگاه آبادان است.

وی در خصوص راه‌حل این مشکل، اظهار داشت: بهینه‌سازی پالایشگاه‌ها، راه‌حل این مشکل است تا میزان سولفور در نفت کوره کاهش یابد؛ چنین اقدامی به ۱۰هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری نیاز دارد که در شرایط فعلی، دسترسی به این منابع ساده نیست.

وزیر نفت درباره راه‌حل‌های این مشکل، گفت: در تماسی که با وزیر راه داشتم، اعلام کردم که «با استناد به بند ۲ پیوست کنوانسیون IMO می‌توانید این مشکل را حل کنید. بر اساس این بند، کشتی‌هایی که خوداظهاری داشته باشند که نمی‌توانند سوخت کم سولفور تأمین کنند، خواهند توانست از سوخت با سولفور بالا استفاده کنند. جمهوری اسلامی می‌تواند به دلیل شرایط اضطراری، به این موضوع استناد کند».

زنگنه بیان کرد: مجهز کردن کشتی‌ها به «اسکرابر» که ۲ تا ۷ میلیون دلار هزینه دارد، راه‌حل دیگر این مشکل است که متأسفانه تا امروز هیچ کشتی ایرانی این کار را نکرده است درحالی‌که کشتی‌ها از سال ۲۰۰۲ تا سال ۲۰۲۰ فرصت داشتند این مشکل را حل کنند و بنده نباید پاسخگوی اهمال سازمان کشتیرانی باشم. به نظر می‌رسد کشتی‌ها به دنبال این هستند که از ما سوخت ارزان بگیرند.

وی گفت: با کمک شرکت ملی نفتکش‌ها، به ترکیب سوختی دست یافتیم که برای موتورهای فعلی کشتی‌ها مناسب است؛ می‌توانیم در سال ۴۰ تا ۵۰ میلیون تن از این سوخت در پالایشگاه‌ها تولید کنیم اما قیمت آن به نرخ قیمت بین‌المللی است و تعیین نرخ این سوخت، به وزارت نفت ارتباطی ندارد.

وزیر نفت به نمایندگان اطمینان داد که این موضوعات اختلالی در صنعت کشتیرانی کشور ایجاد نمی‌کند زیرا مهمترین بخش کشتیرانی، نفتکش‌ها هستند که هیچ اختلالی در عبور و مرور آنها ایجاد نخواهد شد.

زنگنه تأکید کرد: ما می‌توانیم با دور زدن تحریم‌ها، سوخت مورد نیاز کشتی‌ها را تأمین کنیم.

وی خطاب به نمایندگان با بیان اینکه قیمت حمل و نقل جهانی کشتیرانی افزایش یافته است، گفت: فکر نمی‌کنم نمایندگان راضی باشند که رقمی معادل ۹۰۰۰ میلیارد تومان به یارانه سوخت نفتکش‌ها اختصاص دهیم.

وزیر نفت افزود: نفت کوره تولید کشور نیز روی دست ما نخواهد ماند.

اصرار «زنگنه» برخام فروشی عامل تاثیرگذاری تحریم‌ها است

در ادامه، علی‌اکبر کریمی نماینده مردم اراک گفت: وزارت نفت باید در طول ۱۵ سال گذشته برنامه‌ریزی و سیاستگذاری لازم برای سوخت مورد نیاز کشتی‌ها را انجام می‌داد، نه اینکه امروز آقای زنگنه بگوید «ما از بازارهای خارجی می‌توانیم سوخت مورد نیاز کشتی‌ها را تأمین کنیم». در شرایط تحریم، نباید منابعی را به این منظور اختصاص دهیم. در حال حاضر فقط پالایشگاه اراک می‌تواند این نوع سوخت را تأمین کند.

وی یکی از دلایل اثرگذاری تحریم‌های وضع شده را اصرار زنگنه بر خام‌فروشی و عدم تأسیس پالایشگاه‌ها خواند و گفت: این امر، شرایطی را برای دشمنان فراهم کرده که به ملت ایران فشار بیشتری بیاورند.

نماینده مردم اراک خطاب به زنگنه گفت: یک طرح پالایشگاهی را اعلام کنید که در دوره شما آغاز و به پایان رسیده باشد؟

کریمی با اشاره به خودکفایی در تولید بنزین، اظهار داشت: این خودکفایی از طریق ایجاد پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس و پالایشگاه‌ شازند ایجاد شده است که در دولت‌های نهم و دهم تأسیس شدند. پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس باید در سال ۹۴ به بهره‌برداری می‌رسید اما در سال ۹۷-۹۶ به تولید رسید.

وی گفت: هنوز مکاتبات قرارگاه خاتم برای تأسیس فاز ۴ و ۵ پالایشگاه خلیج‌فارس ادامه دارد.

پالایشگاه با مجوزهای کاغذی ساخته نمی شود

نماینده مردم اراک در مجلس شورای اسلامی خطاب به زنگنه تصریح کرد: آقای زنگنه! با مجوزهای کاغذی پالایشگاهی ساخته نمی‌شود؛ وزارت نفت باید بسترسازی کند.

کریمی بیان کرد: آقای زنگنه! شما در سال ۹۲ با طرح پروژه ستاره خلیج‌فارس مخالف بودید و به مشاور عالی خود و دانشگاه‌ها دستور دادید که این پروژه را بررسی کند که نتیجه این بررسی‌ها موافق مجموعه علمی با تأسیس این پالایشگاه بود.

وی با بیان اینکه آقای زنگنه! شما اعلام کردید که تولید بنزین در کشور اقتصادی نیست، افزود: نفت می‌فروشیم و با پول آن، بنزین می‌خریم.

این نماینده مجلس در پایان با بیان اینکه عملکرد آقای زنگنه با اقتصاد مقاومتی همخوانی ندارد، اعلام کرد که از پاسخ‌های وزیر نفت قانع نشده است.

در نهایت نمایندگان با ۱۰۶ رأی موافق، ۵۲ رأی مخالف و ۸ رأی ممتنع از مجموع ۱۹۲ نماینده حاضر در مجلس، اعلام کردند از پاسخ‌های وزیر نفت قانع شده‌اند.

ارسال نظر

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان

    نمای روز

    اخبار از پلیکان

    داغ

    حواشی پلاس

    صفحه خبر - وب گردی

    آخرین اخبار