گوناگون

مرگ و تعطیلی، هدیه بی تدبیری سیاستگذاران به مردم

مرگ و تعطیلی، هدیه بی تدبیری سیاستگذاران به مردم

پارسینه: سالهاست که مردم ایران در کلان شهرها از مشکلات و معضلات زیست محیطی حاصل از تردد خودروهای فرسوده و وسایل نقلیه عمومی دودزا رنج می برند و تنها چیزی که در این رابطه از متولیان نقداً دستگیرشان می شود، آب پاشی در آسمان شهر تا تعطیلی مدارس و مشتی وعده بی ارزش بوده که هیچیک دردی از این مصیبت دوا نکرده است.

تعطیلی و بیماری، هدیه سیاستگذاران بیسواد و مافیای قدرتمند به مردم

علی علیزاده- تحریریه پارسینه | بارها و بارها این «مثال نو» را که : «زمان ما از شدت سرما و بارش برف مدارسمان تعطیل می شد و الان بخاطر آلودگی هوا ! » شنیده ایم و راوی این ماجرا، نه پدر و مادر بزرگها بلکه والدین جوانی هستند که در سالهای نچندان دور، در مقاطع مختلف تحصیلی، مشغول به تحصیل بوده اند. این روایت نشان از عمق فاجعه ای می دهد که توسط افرادی بی کفایت به مردم و شهروندان تحمیل شده است.

موضوع بسیار مهم این روزهای تغییرات اقلیمی و گرم شدن زمین، ممکن است برای بسیاری از مردم کشورمان از اهمیت چندانی برخوردار نباشد، چرا که اطلاع رسانی از این حادثه تلخ به دلیل تعدد و علاقه به اخبار زرد و سیاه و مسائل مختلف پیرامون این روزهای ایرانیان، از درجه اضطرار به خبری عادی و نچندان مهم تبدیل شده و شاید همان تعطیلی مدارس و محدودیتهای ترافیکی هر از چند گاهی ملت را متوجه عمق فاجعه ای کند که در پیرامون آنها در حال وقوع است.

اما آلودگی هوا در کلان شهرها، آثار زیان بار و مهلک آن بر سلامت شهروندان، موضوع تکاندهنده ای است که مسئولان و متولیان امر، در توجیه و اقدامی فوری، تنها در حد تعطیلی مدارس و وعده های توخالی، سالهاست مردم را به بازی گرفته اند و هیچکس هم نیست که این مطالبه به حق را از مسیری درست و منطقی، با قدرت و دقت پیگیری کرده و شر این وضعیت را از سر میلیونها نفر کم کند. اگر هم قدمی برداشته اند که احتمال آنهم دور از ذهن نیست، مانند مصوبه و فوریتهایی که تاریخ مصرف کوتاهی داشته اند، اثرات و برکاتش آنقدر خفیف بوده که به چشم نمی آید!

خلاصه در پی ورود به این مسئله، بودجه ای تزریق و مصرف شده و چند نماینده و مسئول هم فریادی پشت تریبونها زده اند و گاهی هم انشا و مقاله ای در این باره اگر نگوییم به روش پوپولیستی، بالاخره در حد وجدان انسانی به رشته تحریر درآورده اند که اندک سودی هم نداشته است.

سیاست گذاری غلط در حمایت از تولید داخل (خودروهای ساخت داخل) با شعارهای مردم فریب، تنها نتیجه ای که داشته، فربه کردن خودروسازان و قطعه سازان داخلی بوده که در سالهای پس از انقلاب، ثروتی رویایی نصیب این مافیای کثیف کرده و جز بدبختی های زیست محیطی و اقتصادی و حوادث مهلک برای شهروندان، عایدی دیگری نداشته است .

صد البته روی سخن ما سیاه نمایی و هدف قرار دادن اشتغال صدها هزار نفر در این صنعت نیست و هدف، تنها بازگویی مشکلات مردم حاصل از نقص عجیب و فاجعه بار قانونگذاری و سیاستگذاری صحیح در خصوص تعیین تکلیف ارتقا کیفیت محصولات خودروسازان داخلی، بهبود وضعیت حمل و نقل شهری، اسقاط خودروهای فرسوده، واردات خودروهایی با کیفیت جهانی و از این قبیل موضوعات است که خدا را شکر، هیچ مرجع و شخص و نهاد و سازمان پاسخگویی در این زمینه پیدا نمی شود و شرایط به همین منوال و بدتر از این هم پیش خواهد رفت.

در هر سن و سالی و با داشتن کمی بینش و سواد با یک جستجوی ساده در اینترنت به راحتی می توانید جنگ زرگری مسئولان و افراد بی کفایتی که می توانند کیفیت را به زندگی مردم هدیه دهند مشاهده خواهید کرد که نتیجه تدبیر غلط و کم کاری آنان عاقبتی جز خلق این شرایط بحرانی هوای آلوده کلان شهرها در ایران به همراه نداشته است.

تعطیلی و بیماری، هدیه سیاستگذاران بیسواد و مافیای قدرتمند به مردم

نمونه پاسکاریها و خودزنی هایی که بی ربط به ماجرای آلودگی هوای سالهای اخیر و شرایط وخیم زیست محیطی کلان شهرها نیست ببینید:
روز گذشته خبرگزاری ایسنا خبری منتشر کرد که : سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس با انتقاد از اصلاحات کمیسیون صنایع مجلس در طرح ساماندهی بازار خودرو گفت که کمیسیون صنایع و خودروسازان مجلس و مردم را مضحکه خود کردند. بهرام پارسایی گفته: طرح ساماندهی بازار خودرو به شورای نگهبان رفته و کمیسیون صنایع نیز براساس ایرادات شورای نگهبان اصلاحاتی را در این طرح اعمال کرده است، اما پیش از ارجاع این طرح به مجمع تشخیص مصلحت نظام، مجمع درباره این طرح به شورای نگهبان اعلام نظر کرده که این خلاف قانون است. نماینده مردم شیراز در مجلس با اشاره به تعطیلی‌های مکرر در مدارس در پایتخت به دلیل آلودگی هوا خاطرنشان کرد: در قانون هوای پاک استفاده از خودرو‌های هیبریدی و کم‌مصرف پیش‌بینی شده و ما در طرح ساماندهی بازار خودرو این خودرو‌ها را معاف از حقوق ورودی تعریف کردیم، اما مجمع تشخیص مصلحت نظام این امر را مخالف سیاست‌های کلی تولید ملی عنوان کرده است و در این مورد با شورای نگهبان مکاتبه کرده و کمیسیون صنایع نیز در تامین نظر نظر مجمع تشخیص تعرفه را از صفر به ۵۰ درصد افزایش داده و مصوبه را اصلاح کرده است. وی خاطرنشان کرد: ضمن احترام به همکارانی که در کمیسیون صنایع از حقوق مصرف‌کنندگان حمایت می‌کنند باید بگویم که کمیسیون صنایع تبدیل به کمیسیون سایپا و ایران‌خودرو شده است. سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی با تاکید بر این‌که «علت مصرف بالای بنزین در کشور نه ارزان بودن سوخت بلکه خودرو‌های پرمصرف است»، گفت: هر چه پیش می‌رویم اژد‌های هفت سر خودروسازی همه جا نفوذ دارد و با گزارش‌های نادرست، لابی، رشوه و پارتی کارش را به نحو احسن پیش می‌برد.

نمیدانم این مثال در این شرایط موضوعیت دارد یا خیر که مشت نمونه خروار است! اما هر چه خود برداشت می کنید، این شرایط همان دلیل اصلی وضعیت بی سامان نهادهای تصمیم گیرنده درباره وضعیت سلامت مردم است.
سالیان سال است متولیان امر و برخی از مسئولانی که ادعای خدمت به مردم دارند، با موضع گیریهای نمایشی و البته طرح دعوای زرگری و عوام فریبانه تمایل خود و سازمان متبوعش را به اهمیت سلامت مردم و ملت ایران نشان داده و دریغ از یک قدم حرکت مثبت و قابل دفاع!
وعده های توخالی از قبیل پایان پلاک گذاری خودروهای بی کیفیت، قطع تولید خودروهای پر مصرف و بی کیفیت، اسقاط سالانه فلان تعداد خودروهای فرسوده، جلوگیری از تردد وسایل نقلیه دودزا و آلوده کننده هوا، افزایش کیفیت بنزین تولید داخل، کنترل صحیح محدوده ترافیکی و تردد خودروها در نقاط مختلف شهرها، افزایش نرخ بنزین به بهانه کاستن از سفرهای غیر ضروری، مدرن سازی حمل و نقل عمومی و کنترل دقیق سیستم احتراق و آلایندگی خودروهای دولتی و شبه دولتی از جمله مواردی بوده که در دهه های اخیر فقط ژست عملی کردن آنها توسط برخی نمایندگان مردم و مسئولان گرفته شده و اگر هم برخی از آنها به مرحله اجرا درآمده، با هزار و یک دلیل در ابتدای راه از ریل اجرایی خارج شده و حاصل آن وضعیت تاسف بار و فاجعه بار آلودگی هوا، بیماریهای مهلک، مرگ و میر غیر طبیعی، ترافیک سنگین، مصرف بی رویه بنزین و سوختهای فسیلی و فربه شدن چند گروه مافیایی و .... است.
در نهایت تنها ابزار حمایت از مردم تعطیلی مدارس و جریمه کردن خودروهای دودزاست. روش منسوخ شده در کشورهای صنعتی و پیشرفته و البته رایج در کشورهای عقب افتاده و در حال توسعه!
اینکه به مردم امر کنیم بیرون نروید تا سرطان نگیرید، این ماشین و لباس را بپوشید، بنزین گران می کنیم تا کمتر مصرف کنید، در کنار خیابان دستفروشی نکنید، فلان نقطه تجمع کنید، اینترنت قطع می کنیم تا آرامش برقرار باشد، فیلتر می کنیم تا نبینید و در پایان بگویید این ملت نجیب و با حیاست، نهایت بی انصافی در حق ملتی است که همواره در ریاضت و بحران در طول تاریخ روزگار سپری و مردانه هم از خاک میهن دفاع کرده است.
درباره همین تعطیلی مدارس و آسیبها و پیامدهای مهلک آن بر پیکره آموزش و پرورش تا توقف چرخهای اقتصاد نیمه جان کشور باید جداگانه بحث کرد. وظیفه رسانه است تا درباره اثرات وخیم این تعطیلیها بر زندگی شهروندان و در نهایت وضعیت کشور، با تکیه بر تحقیقات میدانی و نظرات کارشناسان زبده، اطلاع رسانی دقیق کند.
البته اگر گوش شنوایی باشد و قدرتی که توانایی تشخیص این شرایط فاجعه بار را داشته باشد.

ارسال نظر

  • ناشناس

    هر کسی توانش را دارد از این مملکت مهاجرت کند

  • ناشناس

    اش اونقدر شور شده که صدا پارسینه هم در وامده و تیتر زده مدیران بیسواد و مافیای قدرت
    الان سبحان و سلامی میان داد و هوار میکنند که ما دنیا رو ترکوندیم و مدیریتمون از حلقشون زده بیرون و کاخ سفید رو حسینیه میکنیم و اسرایل رو نابود میکنیم الی ماشالله خالی بندی .....

  • ناشناس

    از بس از این حرفهای درست و حسابی زده نشده است آدم شک میکند ایشان در چهار چوب خدا و پیغمبر این حرفهای اصیل را میزند یا....‌.

  • صالح

    این مسوولین به تنها چیزی که فکر نمی کنن مردم هستن...

  • ناشناس

    مردمی به این حماقت که پراید را به هر قیمتی که باشد می خرند لیاقتشان بیش از این هم نیست . خلایق هر چه لایق !

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان

    نمای روز

    اخبار از پلیکان

    داغ

    حواشی پلاس

    صفحه خبر - وب گردی

    آخرین اخبار