گوناگون

اجاره بها، دامن مدارس را هم گرفت

اجاره بها، دامن مدارس را هم گرفت

پارسینه: بسیاری از شهر‌های ایران زمین به کمبود فضای آموزشی دچارند. تهران نیز به عنوان پایتخت کشور و مهاجرپذیرترین شهر ایران، بیش از سایر شهر‌ها با مشکل کمبود فضای آموزشی رو به روست. باوجوداین، روز گذشته با حکم قضایی دو مدرسه قدیمی در این شهر نیز پلمب شد.


روزنامه صبح نو در گزارشی آورده است: دیروز خبری منتشر شد مبنی بر اینکه یکی از مدارس شاهد دوره دوم ابتدایی منطقه ۲ تهران، با حکم قضایی پلمب شده است. ساعاتی بعد نیز خبر پلمب مدرسه هنرستان دولتی شهدای هسته‌ای واقع در منطقه ۳ تهران رسانه‌ای شد. در رسانه‌ها عنوان شد مالک این مدارس یکی از نهادهاست و قرار بوده وزارت آموزش و پرورش این دو ساختمان و ۹ مدرسه دیگر را بخرد که در اختیار این نهاد است؛ اما این خرید و فروش به تعویق افتاده و اکنون مالک ساختمان‌ها حکم پلمب مدارس را گرفته است.

از آنجا که رسیدگی و مدیریت مدارس هر استانی برعهده اداره‌های کل آموزش و پرورش در هر استانی است، برای بررسی جزئیات بیشتر با مشاور مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران تماس می‌گیریم. آقای مسعود ثقفی، مشاور مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران، درباره اتفاقات اخیر به «صبح نو» می‌گوید: از سال‌ها پیش تاکنون، آموزش و پرورش با برخی نهاد‌ها همکاری کرده و کلاس‌های درسی در ساختمان‌هایی برگزار می‌شد که به نام این مجموعه‌ها بوده است. یکی از این نهاد‌ها بنیادشهید است که مالکیت حقوقی ۱۱ مدرسه تهران را دارد و این دو مدرسه‌ای هم که پلمب شد، متعلق به همین مجموعه است.

ثقفی تصریح می‌کند: روز گذشته، دو مدرسه پلمب شد و اگر این روند بنیادشهید درباره ۹ مدرسه دیگر هم ادامه پیدا کند، دو ماه دیگر و با شروع ثبت‌نام مدارس، هشت هزار دانش‌آموز این مدارس سرگردان می‌شوند. مشاور مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران با بیان این واقعیت که شهر تهران به لحاظ فضای آموزشی جزو فقیرترین شهر‌های کشور محسوب می‌شود، می‌گوید: پلمب هریک از مدارس، ما و خانواده‌های دانش‌آموزان را با مشکلات عدیده‌ای برای سامان دادن به تحصیل دانش آموزان رو به رو خواهد کرد. او تصریح می‌کند: مدرسه‌ای که دیروز در منطقه ۲ تهران پلمب شد، حدود نیم قرن است که کاربری مدرسه دارد. مالک اولیه این ملک حدود ۵۰ سال قبل این مدرسه را دراختیار امور آموزشی و پرورشی قرار داده بود؛ اما پس از انقلاب، به دلیل آنکه اسناد وقفی آن موجود نبود، دراختیار بنیادشهید قرار گرفت. در طول این ۴۰ سال نیز، تا امروز ساختمان با مشارکت بنیادشهید و آموزش و پرورش به عنوان یکی از مدارس شاهد ابتدایی به فعالیت خود ادامه داده بود. مسأله این است که مدرسه یادشده اکنون حدود ۴۵۰ دانش‌آموز دارد و درصورت قلع و قمع شدن مدرسه، در اطراف آن تا شعاع طولانی هیچ مدرسه جایگزینی برای دانش‌آموزان وجود ندارد.

تهران، فقیرترین شهر به‌لحاظ فضای آموزشی است
ثقفی با بیان این واقعیت تلخ که تهران در بسیاری از مناطق زمین خالی و ظرفیت مکانی مناسب برای ساخت مدرسه را ندارد، تأکید کرد: اگر بخواهیم در این محله مدرسه‌ای برای ساکنان بسازیم، زمین مناسب وجود ندارد. متأسفانه شهر تهران به لحاظ فضای آموزشی جزو فقیرترین شهر‌های کشور محسوب می‌شود. عده‌ای گمان می‌کنند ساخت مدرسه فقط نیازمند پول است؛ اما یافتن مکان مناسب یکی از دغدغه‌های اصلی وزارت آموزش و پرورش در تهران و برخی شهر‌های بزرگ و پرجمعیت است. درضمن، فرایند ساخت نیز بسیار زمانبر است و تا ساخته شدن مدرسه در هر محله، والدین ناچار خواهند بود کودکان و نوجوانان خود را با طی مسافت طولانی به مدرسه برسانند که هزینه و مخاطرات گوناگونی به آن‌ها تحمیل می‌کند.

مشاور مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران می‌گوید: در تهران، بیش از چهارهزار مدرسه فعال است که از این تعداد حدود ۷۰ مدرسه مشکلاتی مانند مدارس پلمب‌شده دیروز را دارند و استیجاری هستند. همچنین، ۴۷ مدرسه مالک حقیقی و ۲۳ مدرسه نیز مالک حقوقی دارند و هرلحظه ممکن است درمعرض تعطیلی، تخریب یا پلمب یا قلع و قمع قرار بگیرند. درصورت اجرای احکام این مدارس نیز تعداد زیادی از دانش‌آموزان تهرانی سرگردان می‌شوند.

۷۰۰ میلیارد اعتبار برای خرید مدارس استیجاری لازم است
مشاور مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران می‌افزاید: برای خرید این مدارس استیجاری نیازمند ۷۰۰ میلیارد تومان اعتبار هستیم و سال به سال هم بر قیمت مسکن افزوده می‌شود. افزون بر این، همان طور که پیش‌تر گفتم، درصورت تخلیه برخی از این مدارس به‌دلیل نبود فضای مناسب در آن محله‌ها، نمی‌توانیم مدرسه دیگر بسازیم؛ به همین دلیل، در حال رایزنی با مالکان این مدارس هستیم و امیدواریم بتوانیم با توافق اجاره و تهاتر با ملک معوض، موافقت این مالکان را به‌دست آوریم تا دانش‌آموزان در همان مدرسه به تحصیل خود ادامه دهند.

به گفته ثقفی، افزایش نرخ اجاره و فروش املاک موجب شده فشار برخی مالکان حقیقی مدارس به آموزش و پرورش بیش از گذشته شود؛ اما در این میان شاهدیم که در نهایت تأسف، حتی مالکان حقوقی نیز به دنبال تغییر کاربری ملک آموزشی هستند تا ارزش ملک آن‌ها چندبرابر شود. برای مثال، در پرونده این مدارس شاهد، از بنیادشهید درخواست کردیم مدارس را براساس قیمت گذاری ملک آموزشی به آموزش و پرورش بفروشند؛ اما آن‌ها اصرار دارند ساختمان‌ها را به نرخ مسکونی بفروشند و اگر این فشار‌ها ادامه پیدا کند، چاره‌ای نداریم جز اینکه این ۱۱ مدرسه شاهد استیجاری را منحل کنیم.

سوال‌هایی که باید پاسخ داده شوند
به نظر می‌رسد اتفاقی که روز گذشته رخ داد، از چندین منظر پیگیری‌کردنی باشد. توافق ضمنی که حدود ۴۰ سال میان دو نهاد ارزشمند در کشور پابرجا بوده، به یکباره فسخ می‌شود؛ توافقی که حاصل آن آموزش هزاران دانش‌آموز بوده و تنها مرجع رسیدگی حکم قضایی قوه قضاییه برای پلمب است؛ در حالی که رسالت هر دو نهاد اعتلای فرهنگ کشور است. اگر این اتفاق درباره املاک استیجاری از سوی اشخاص حقوقی بود، شاید آنقدر عجیب به نظر نمی‌رسید؛ اما اینکه این اتفاق از سوی یکی از نهاد‌ها روی داده، جای سوال دارد. سوال مهم‌تر آنکه باتوجه‌به اینکه تنها در شهر تهران، ۷۰ مدرسه استیجاری وجود دارد، در کل کشور چند مدرسه استیجاری وجود دارد و این مدارس اکنون با چه مشکلاتی دست و پنجه نرم می‌کنند؟
منبع: خبرگزاری ایرنا

ارسال نظر

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان

    نمای روز

    اخبار از پلیکان

    داغ

    حواشی پلاس

    صفحه خبر - وب گردی

    آخرین اخبار