گوناگون

بیماری هاشیموتو چیست و چه علایمی دارد؟

بیماری هاشیموتو چیست و چه علایمی دارد؟

پارسینه: تیروئیدیت هاشیموتو در خانم‌ها شایع‌تر است و بیشتر در خانم‌های میانسال یا مسن دیده می‌شود، البته گاهی در سنین کمتر نیز بروز می‌کند.

بیماری هاشیموتو چیست و چه علایمی دارد؟

تیروئیدیت هاشیموتو تنها تیروئیدیت است که موجب گواتر می‌شود، بنابراین به آن goitrous thyroiditis نیز می‌گویند.

در بررسی پاتولوژیک تیروئیدیت هاشیموتو یافته‌های زیر دیده می‌شود:

-آتروفی فولیکول‌های تیروئید و متاپلازی سلول هرتل

-انفیلتراسیون لنفوسیتی همراه با germinal center

درتیروئیدیت هاشیموتو سلول‌های فولیکول‌های تیروئید سیتوپلاسم گرانولار ائوزینوفیلیک دارند که به آن سلول‌های هرتل یا اکسی فیل (Hurthle or oxyphil cells) می‌گویند.

در مراحل پیشرفته تیروئیدیت هاشیموتو فولیکول‌ها به طور کامل از بین رفته اند و فیبروز شدیدتر و انفیلتراسیون لنفوسیتی کمتر است. به این مرحله تیروئیدیت هاشیموتو تیروئیدیت آتروفیک میگویند.

نکته: در تیروئیدیت آتروفیک برخلاف تیروئیدیت Reidel فیبروز به خارج کپسول تیروئید گسترش نمی‌یابد.)

به تیروئیدیت هاشیموتو تیروئیدیت لنفوسیتی مزمن نیز می‌گویند.

تیروئیدیت هاشیموتو در موارد زیر شیوع بیشتری دارد:

-سندرم داون

-سندرم ترنر

-سندرم روبلای مادرزادی

-دریافت زیاد ید در رژیم غذایی

-مصرف اینترفرون آلفا

تیروئیدیت هاشیموتو گاهی در همراهی با سایر بیماری‌های اتوایمیون مانند ویتیلیگو، دیابت تیپ یک، بیماری آدیسون و آنمی Pernicious دیده می‌شود.

نکته: بجز سندرم روبلای مادرزادی عوامل عفونی دیگر نقشی در ایجاد تیروئیدیت هاشیموتو ندارند و تیروئیدیت ویرال (De Quervain thyroiditis) موجب تیروئیدیت هاشیموتو نمی‌شود.

نکته: گاهی تجویز اینترفرون آلفا موجب بروز یا تشدید بیماری‌های اتوایمیون مانند تیروئیدیت هاشیموتو یا دیابت تیپ یک می‌شود.
این نوشته‌های پیشین ما را از دست ندهید

نمونه‌هایی از بسته‌بندی‌های خلاقانه و دقیق محصولات فناوری
سال ۱۹۵۶: با وجود آتش‌سوزی ساختمان مدرسه، دانش‌آموزان به فوتبال آمریکایی ادامه می‌دهند!
وب‌گرد مبتلا - قسمت سوم: از صفحه اینستاگرام راز قاب‌ها تا عکس‌های رابرت کاپا

تخریب تیروئید در تیروئیدیت هاشیموتو ناشی از ایمنی سلولی است و عبور Anti - TPO از جفت موجب تیروئیدیت هاشیموتو در جنین نمی‌شود.

تا ۲۰ درصد مبتلایان به تیروئیدیت هاشیموتو دارای آنتی بادی بلوک کننده گیرنده TSH هستند.

گاهی این آنتی بادی از جفت عبور میکند و موجب هیپوتیروئیدی (کم کاری تیروئید) گذرا در نوزاد می‌شود.

تظاهرات بالینی تیروئیدیت هاشیموتو به اشکال زیر است:

-گواتر

-هیپوتیروئیدی (کم کاری تیروئید)

-تیروتوکسیکوز

گواتر ناشی از تیروئیدیت هاشیموتو دارای قوام سفت معمولا منتشر و یکنواخت است، ولی گاهی آسیمتریک بوده و باگواتر مولتی ندوار یا نئوپلاسم اشتباه می‌شود. لوب پیرامیدال در بیشتر موارد، قابل لمس است.

-نکته: گواتر ناشی از تیروئیدیت هاشیموتو برخلاف گواتر ناشی از کمبود ید به درمان با لووتیروکسین پاسخ نمی‌دهد و در صورت طبیعی بودن TSH اندیکاسیونی برای تجویز لووتیروکسین نیست.

گاهی بیمار در ابتدا دچار هیپوتیروئیدی (کم کاری تیروئید) ساب کلینیکال می‌شود. در این موارد تجویز لووتیروکسین با دوز ۲۵ تا ۵۰ میلی گرم توصیه می‌شود.

نکته: افزایش بدون علامت TSH همراه با مثبت بودن Anti - TPO مطرح کننده هیپوتیروئیدی (کم کاری تیروئید) ساب کلینیکال ناشی از تیروئیدیت هاشیموتو و اندیکاسیون تجویز لووتیروکسین است.

تیروتوکسیکوز (ازدیاد هورمون‌های تیروئید در خون) تظاهر نادری است که گاهی در ابتدای بیماری و به دلیل آزاد شدن هورمون‌ها هنگام تخریب فولیکول‌ها ایجاد می‌شود و به آن Hashit oxicosis می‌گویند.

نکته: اسکن تیروئید به افتراق Hashit oxicosis و بیماری گریوز کمک می‌کند. در Hashit oxicosis کاهش جذب و در بیماری گریوز افزایش جذب دیده می‌شود.

توجه داشته باشید که Anti - TPO در هر دو بیماری مثبت است و افتالموپاتی گاهی در مبتلایان به تیروئیدیت هاشیموتو نیز یافت می‌شود.

در مبتلایان به تیروئیدیت هاشیموتو لنفوم تیروئید (لنفوم سلول B) شایع‌تر است، ولی سایر بدخیمی‌های تیروئیدی شایع‌تر نیستند.

ارسال نظر

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان

    نمای روز

    اخبار از پلیکان

    داغ

    حواشی پلاس

    صفحه خبر - وب گردی

    آخرین اخبار