گوناگون

سرنوشت نامعلوم دو بسته‌ حمایتی کم درآمدها

سرنوشت نامعلوم دو بسته‌ حمایتی کم درآمدها

پارسینه: طبق اظهارات مسئولان دولتی قرار بود تا پایان امسال سه بسته جبرانی به مردم پرداخت شود ولی به نظر می‌رسد دولت قصد دارد به همان یک بسته اکتفا کند و در همین راستا، اخیرا هیات وزیران مصارف جدیدی را برای مازاد منابع آن در نظر گرفت.

زمزمه توزیع بسته حمایتی از شهریور ماه سال جاری و پس از نوسانات شدید ارزی و اوج گیری قیمت کالا‌های اساسی در بازار، آغاز و پس از چند ماه بالاخره در تاریخ ۲۸ آبان ماه مصوبه هیئت وزیران در این زمینه به دستگاه‌های مسئول ابلاغ شد.

طبق این مصوبه و دو دوتا چهارتای مسئولان پیش‌بینی شد که از محل مابه التفاوت تاثیر قیمت خوراک و سوخت کارخانجات پتروشیمی، فولادی و پالایشگاه‌ها ۹ هزار میلیارد تومان درآمد به دست می‌آید تا بتوان به گروه‌های گروه‌های مشمول و کم‌درآمد جامعه بسته جبرانی و حمایت غذایی ارائه کرد.

طبق مصوبه قرار شد هر سرپرستی که کمتر از سه میلیون تومان حقوق دریافت می‌کند مشمول حمایت شود. برای کارکنان دولتی ۲۰۰ هزار تومان و برای سایر بخش‌ها اعم از مستمری بگیران و افراد تحت پوشش نهاد‌ها و سازمان تامین اجتماعی طبق بعد خانوار از ۱۵۰ تا ۳۵۰ هزار تومان پرداخت شد.

آمار‌های موجود درباره پرداخت بسته حمایتی نشان می‌دهد که اعتباری بالغ بر ۴۵۰۰ تا ۵۰۰۰ میلیارد تومان صرف توزیع بسته جبرانی شده است. در همین باره مژگان خانلو سخنگوی ستاد بودجه سازمان برنامه و بودجه کشور به فارس گفته بود پیش بینی اعتبار بسته تا پایان سال همان ۹ هزار میلیارد تومان است و تاکنون ۴۵۶۹ میلیارد تومان آن توزیع یا در دست توزیع است.

موضوع دیگر اینکه قرار بود این بسته در سه مرحله به دست خانوار‌ها برسد. بسته اول پرداخت شد و تاکنون افراد تحت پوشش نهاد‌های حمایتی مرحله دوم این بسته را نیز دریافت کرده‌اند. محمد شریعتمداری وزیر رفاه گفته بود شروع نوبت دوم توزیع بسته‌های حمایتی میان مددجویان بهزیستی و کمیته امداد به دستور رئیس‌جمهور ابلاغ شده و پرویز فتاح رئیس کمیته امداد نیز از پرداخت آن سخن گفته بود.

با این حال خبری از پرداخت بسته دوم به کارکنان دولت و کارگران مشمول سازمان تامین اجتماعی نیست. در همین باره مژگان خانلو سخنگوی ستاد بودجه سازمان برنامه و بودجه کشور گفته بود امیدواریم تا پایان سال بتوان ۳ بسته حمایتی پرداخت کرد که البته مرحله دوم به صورت غیر نقد خواهد بود.

*سه سوال مهم درباره اصلاحیه مصوبه دولت درباره پرداخت بسته جبرانی

چند نکته پیرامون مصوبه بسته جبرانی و منابع آن وجود دارد که تلاش کردیم از مسئولان پرس‌وجو کنیم که تاکنون به نتیجه نرسید.

۱- مابه التفاوت رقم ۵ هزار میلیارد تومان پرداختی برای خانوار‌های مشمول تا ۹ هزار میلیارد تومان چه سرنوشتی پیدا کرد؟ آیا این درآمد حاصل شده است؟ مسئولان وزارت رفاه برای پرداخت افراد باقی مانده‌ای که هنوز بسته اول را دریافت نکرده‌اند میگویند منتظر تامین منابع هستند.

۲- آیا بسته دیگری از محل مانده این اعتبار تا پایان امسال، پرداخت خواهد شد یا خیر؟

۳- در جلسه ۲۸ بهمن ماه هیات وزیران برای مازاد منابع ۹ هزار میلیارد تومان و مصارف آن، اصلاحیه‌ای به تصویب رسید و این اصلاحیه دیروز ۵ اسفندماه ابلاغ شد. حال این سوال مطرح است:
الف- اگر برآورد شده که منابع حاصله از محل این مصوبه بیش از ۹ هزار میلیارد تومان است چرا اعتبار افراد باقی مانده معطل است و همچنان پرداخت نشده است؟ ب- چرا مصارف بودجه‌ای در این اصلاحیه گنجانده شده است؟

طبق بند ۸ مصوبه هیات دولت (ابلاغی در تاریخ ۲۸ آبان ماه)، سازمان برنامه و بودجه کشور موظف بود مازاد اعتبار وضوع ماده (۱) را صرف حمایت از تولید، اشتغال و قرارداد‌های پیمانکاران طرح‌های تملک دارایی سرمایه‌ای نماید. در مصوبه جدید دولت، این بند از مصوبه ۲۸ آبان ماه اصلاح شده و دایره مصارف را بازتر و کلی‌تر بیان کرده تا دست مسئولان برای هزینه کرد‌ها باز باشد. در این اصلاحیه آمده است: سازمان برنامه و بودجه کشور موظف است مازاد اعتبار موضوع ماده ۱ را صرف حمایت از تولید، اشتغال، مسکن محرومان، انجام تکالیف تنظیم بازار کالا‌های اساسی و ضروری، تسویه تعهدات حمایت غذایی و قرارداد‌های پیمانکاران طرح‌های تملک دارایی‌های سرمایه‌ای نمایند.

مقایسه این دو بند قدیم و جدید نشان می‌دهد مباحثی از جمله مسکن محرومان، تنظیم بازار کالای اساسی و ضروری، تسویه تعهدات حمایت غذایی اضافه شده که عباراتی کوتاه و غیرشفاف و کلی است که تعابیر متعددی می‌توان برای آن به کار برد و برخی از آن‌ها مصارف بودجه‌ای محسوب می‌شود. در هر صورت، پیش بینی مصارف بودجه‌ای از محل منابعی که برای بسته حمایتی و جبرانی خانوار‌ها در نظر گرفته شده بود، اقدامی جالب و قابل تامل است.

ضمن اینکه همچنان مشخص نیست دولت از محل مابه تفاوت قیمت خوراک پتروشیمی‌ها، فولاد و پالایشگاه‌ها چقدر درآمد مازاد پیش بینی کرده است.
منبع: خبرگزاری فارس

ارسال نظر

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان

    نمای روز

    اخبار از پلیکان

    داغ

    حواشی پلاس

    صفحه خبر - وب گردی

    آخرین اخبار