گوناگون

خروج قطر از اوپک؛ آیا کارتل نفتی بی‌خاصیت شده است؟

خروج قطر از اوپک؛ آیا کارتل نفتی بی‌خاصیت شده است؟

پارسینه: هدایت ضمنی اوپک توسط عربستان و رجحان منافع روسیه و آمریکا بر اعضای این سازمان موجب شده است تا کشور‌های کوچک‌تر سوالات بیشتری درباره منافع عضویت برایشان ایجاد شود.

خروج قطر از اوپک؛ آیا کارتل نفتی بی‌خاصیت شده است؟
به گزارش خبرنگار «پارسینه»، اعلام خروج قطر از سازمان کشور‌های صادرکننده نفت (اوپک) را می‌توان تلاش دیگری از این کشور کوچک برای رنجاندن عربستان ارزیابی کرد.

رویترز در این باره می‌نویسد: قطر دلایل خوبی برای چنین اقدامی دارد. یک دلیل این که می‌تواند از عهده آن برآید. در اکتبر دوحه تنها ۶۰۰ هزار بشکه نفت از تولید روزانه ۳۳ میلیون بشکه‌ای اوپک را تامین کرده بود، در حالی که این رقم برای عربستان سعودی ۱۰.۷ میلیون بشکه بوده است. توسعه منابع گازی عظیم این کشور می‌تواند تولید روزانه گاز طبیعی معادل ۴.۸ میلیون بشکه نفت را در یک دهه آینده به ۶.۵ میلیون بشکه برساند. ضمن این که عضویت در اوپک مانع قطع روابط اقتصادی عربستان و امارات نشد.

از زمان شکل گیری اوپک در ۱۹۶۰ تا کنون، کشور‌های اندونزی، گابون و اکوادور هم عضویت خود را تعلیق کرده اند، اما جدایی قطر که از سال ۱۹۶۱ عضو این سازمان بوده، در زمانی مطرح می‌شود که دلایل بیشتر و بیشتری برای اعضای کوچک‌تر مطرح می‌شود تا منافعشان در این سازمان را مورد پرسش قرار دهند. آن‌ها در هر حالتی یک توافق ثابت دارند، چرا که ظرفیت تولید اضافی بیشتر در اختیار عربستان سعودی است. برای مثال در تابستان گذشته تصمیم اوپک به افزایش تولید نفت به ریاض اجازه داد تا هم سهم بازار و هم سود فراوانی به دست آورد.

رخداد‌های این هفته حتی ممکن است آزاردهنده‌تر هم باشند. در نشست جی ۲۰ آرژانتین، ولادیمیر پوتین و محمد بن سلمان برای گسترش بسته همکاری اوپک و غیراوپک که سال ۲۰۱۶ به کاهش تولید منجر شد، توافق کردند که قرار است جزئیات آن در نشست روز پنجشنبه اوپک مطرح شود. این یک نشانه قدرتمند دیگر بود مبنی بر این که عضویت در اوپک تضمین کننده ایفای نقش درتصمیم‌ها نیست.

تصمیم قطر برای کنار گذاشتن صندلی اوپک نشان می‌دهد که منافع عضویت در اوپک به شکل فزاینده‌ای تار می‌شود. کاهش هزینه انرژی‌های تجدیدپذیر و رشد فزاینده تولید نفت آمریکا به ناچار از تاثیر این کارتل خواهد کاست. همزمان، نتیجه منطقی حمایت عمومی دونالد ترامپ از محمد بن سلمان پس از قتل جمال خاشقجی توسط عناصر سعودی این است که احتمال بیشتری وجود دارد تا ولیعهد به تمایل رئیس جمهور آمریکا برای کاهش قیمت نفت لبیک بگوید. وقتی منافع مسکو و واشنگتن بالاتر از منافع اعضای اوپک قرار بگیرد، خروج اعضای مستقل از این سازمان شگفت آور نخواهد بود.

ارسال نظر

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان

    نمای روز

    اخبار از پلیکان

    داغ

    حواشی پلاس

    صفحه خبر - وب گردی

    آخرین اخبار