گوناگون

آغاز شمارش معکوس برای اخذ مالیات از خانه های خالی

آغاز شمارش معکوس برای اخذ مالیات از خانه های خالی

پارسینه: نسخه اولیه سامانه شناسایی خانه های خالی از سکنه در حالی کلید می خورد که هنوز زیر ساخت های این طرح از جمله اطلاعات لازم و کافی در دست وزارت راه و شهرسازی قرار نگرفته است.

تحریریه پارسینه: تابستان سال گذشته بود که تاکید بر روی مالیات خانه های خالی از سکنه مطرح شد و ۲۹ مرداد ماه همان سال قانون اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم از طرف رئیس جمهور به وزارت امور اقتصادی و دارایی ابلاغ شد. البته قانون مالیات بر خانه‌های خالی، پیش‌تر و قبل از سال ۱۳۸۰ نیز وجود داشت. اما از آنجاکه از یک سو از کارآمدی لازم برخوردار نبود و از سوی دیگر خانه‌های خالی نیز با شفافیت قابل شناسایی نبودند، در اصلاحیه قانون و در اسفندماه ۱۳۸۰ حذف شد. تا اینکه دیگر بار در اصلاحیه سال ۱۳۹۴ این ماده قانونی با ترتیبات جدید احیا گردید.

براساس ماده ۵۴ مکرر این قانون، واحدهای مسکونی واقع در شهرهای با جمعیت بیش از ۱۰۰ هزار نفر که به استناد سامانه ملی املاک و اسکان کشور به عنوان واحد خالی شناسایی می شود، از سال دوم به بعد مشمول مالیات معادل مالیات بر اجاره به این شرح خواهد بود: سال دوم : معادل یک دوم مالیات متعلقه،سال سوم : معادل مالیات متعلقه،سال چهارم و به بعد: معادل یک ونیم برابر مالیات متعلقه.

بنابراین قانون مالیات بر خانه‌های‌خالی به مدت ۱۵ سال در کشور اجرا نمی‌شد اما با وضع دوباره قانون مالیات بر خانه‌های خالی، این قانون دوباره قابلیت اجرا پیدا کرده است. امسال نیز مسئولان به تکاپو افتادند تا سامانه ای را طراحی کنند تا پیگیری این موضوع سریعتر اتفاق بیفتد.

قرار بود از ابتدای سال ۱۳۹۵ بر اساس "اصلاحیه طرح مالیات‌های مستقیم" خانه‌های خالی مشمول مالیات شوند اما سامانه آن راه‌اندازی نشد.

در این میان انبوه‌سازان معتقدند در تمام دنیا زمانیکه یک بخش اقتصادی با رکود مواجه می‌شود دولت‌ها با ارایه مشوق عوارض و ارایه تسهیلات ارزان قیمت آن بخش را از رکود درمی‌آورند؛ اما در حالی که بخش مسکن از سال ۱۳۹۱ تا کنون با سنگین‌ترین رکود سه دهه اخیر مواجه شده، دولت قصد دارد خانه‌های خالی که فروش نرفته و با خواب سرمایه مواجه شده‌اند مشمول مالیات کند. اما آیا این طرح چقدر می توانند به کمک دولت بیاید و بخشی از خسارات را جبران کند؟

برخی کارشناسان بیان می کنند برای مالکانی که قصد فروش یا اجاره ملک خود را ندارند فرار از مالیات کار چندان سختی نیست و می‌توان با کشیدن پرده، چیدن اثاث و روشن نگه داشتن چراغ خانه برای چرخش کنتور، اداره مالیات را گول زد. در عین حال این گروه معتقدند بخش ساخت و ساز هم اکنون شرایط تحمل فشار مالیاتی را ندارد.

از سوی دیگر مرداد ماه سال جاری در گفتگوی پارسینه با افشین پروین پور عضو سابق شورای عالی مسکن عنوان شد که افزایش قیمت مسکن به خاطر سوداگری حاکم بر بازار است. پروین پور در این باره گفت: این سوداگری اجازه نمی دهد که قیمت‌ها از حالت فعلی خارج شود. پروین پور با شرح مثالی اینگونه توضیح داد: در ایران افرادی هستند که دست به احتکار مسکن می‌زنند و مالک۱۰۰۰ واحد هستند. آنها این املاک را خالی نگاه داشتند که گران شود تا با فروش آن به سود کلانی دست پیدا کنند. آمار رسمی نشان داد که تهران دارای ۴۰۰ هزار واحد مسکن، احتکار شده است. این مسکن‌ها وارد چرخه بازار نمی شود و با وجود تقاضا عرضه ای وجود ندارد و این اتفاق موجب افزایش قیمت‌ها می‌شود.
عضو سابق شورای عالی مسکن همچنین افزود: در کشورهای دیگر به شدت با سودا‌گری زمین و مسکن مبارزه می‌شود. در این کشورها برای خانه‌های خالی مالیات گرفته می‌شود. آنها معتقدند که منابع زمین محدود است. زمین برای همه مردم است و کسی حق ندارد آن را احتکار کند. حتی در کشورهای اروپایی از خانه های خالی از سکنه نیز به صورت روزانه مالیات اخذ می شود.
او با ابراز تاسف ادامه داد: در ایران نظارتی وجود ندارد اما در کشورهای دیگر نظارت به صورت صد در صد وجود دارد. آنها اجازه نمی دهند فردی خانه خود را خالی از سکنه نگاه دارد، همچنین اجازه نمی دهند یک شخص بیش از دو مسکن داشته باشد، بنابراین مسکن به بازار عرضه می شود.

ماه گذشته نیز معاون وزیر راه و شهرسازی نیز با رونمایی از "سامانه شناسایی خانه های خالی" گفت: در سال ۱۳۹۶ این خانه‌ها مشمول مالیات می شوند. براساس اظهارات حامد مظاهریان روند ایجاد سامانه شناسایی خانه های خالی به خوبی در حال بررسی است و هفته قبل در نهاد ریاست جمهوری مطرح شد.

این طرح با توجه به رکودی که این روزها بازار مسکن را در برگرفته می تواند بهبود شرایط فعلی را رقم بزند. چراکه مسئله مهمی که بازار مسکن را دچار رکود کرده است وجود خانه های خالی بسیاری است که عده ای سود جو برای روز مبادا نگه داشتند روزی که قیمت خانه ها به اندازه زیادی بالا برود.

حالا قرار است نسخه اولیه این سامانه راه اندازی شود بر اساس این موضوع علی چگنی مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی و اقتصاد مسکن از احتمال تولید و ارائه نسخه اولیه سامانه ملی املاک و اسکان تا پایان سال خبر داد و گفت: در اصلاحیه قانون مالیات‌های مستقیم، مالیات بر خانه‌های‌خالی نیز گنجانده شده و قانون شامل مالیات بر اجاره و مالیات بر خانه‌های خالی است. چگنی گفت: امیدوارم تا پایان سال به جمع‌بندی برسیم و نسخه اولیه را ارائه نماییم. همچنین براساس پیش‌بینی‌ها انتظار می‌رود که توافقات اولیه در سمت و سویی قرار گیرد که بتوان اطلاعات لازم را از آن استخراج کرد.

راه‌اندازی سامانه شناسایی خانه‌های خالی فعالیتی فرا وزارتخانه‌ای و خارج از حیطه فعالیت‌ها و اختیارات یک وزارتخانه است. به همین دلیل نیز، انتظار می‌رود همه دستگاه‌ها، به ویژه سازمان های ثبت اسناد و املاک کشور و همچنین ثبت احوال کشور در راه‌اندازی سامانه، نهایت همکاری را داشته باشند.

اطلاعات تکمیلی در اختیار وزارت راه و شهرسازی نیست!

چگنی همچنین با تاکید بر آنکه اطلاعات زیادی در حال حاضر در اختیار وزارت راه و شهرسازی برای تکمیل سامانه وجود ندارد، گفت: اطلاعات فراوانی در اختیار دستگاه‌های مختلف دولتی و غیردولتی مختلف است که وزارت راه و شهرسازی به آن دسترسی ندارد. مهمترین این اطلاعات در سازمان ثبت و اسناد کشور و بخش کاداستر قرار دارد که در حال انجام هماهنگی‌های لازم برای استفاده از آن در سامانه هستیم. لازم به توضیح است که به نتیجه رسیدن اینکار فقط اطلاعات خانه‌های‌خالی را ارائه نمی‌نماید، بلکه اطلاعات جامع دیگری را در حوزه مسکن در اختیار قرار می‌دهد که می‌توان برای برنامه‌ریزی‌های مختلف حوزه مسکن از آن بهره گرفت.

چگنی ادامه داد: بخشی از این اطلاعات مربوط به نوع مالکیت‌ها و سکونت‌ها است. به عنوان مثال چنانچه، فردی مالک بوده اما به هر دلیل در جای دیگری ساکن است، هر دو نقش موجر و مستاجری وی قابل حصول است. اگر بتوانیم ارتباطات لازم بین دستگاه‌ها را برقرار کنیم، همه این اطلاعات از طریق راه‌اندازی این سامانه قابل دریافت است. ضمن آنکه اطلاعات خانه‌های خالی نیز از آن استخراج می‌شود.

در حال حاضر که بخش مسکن در رکود به سر می برد شاید این طرح بتواند کمکی باشد تا با دریافت مالیات از خانه های خالی مردان چند هزار مسکنه نیز دچار زیان شده و تا اندازه قابل توجهی زمستان بازار مسکن را گرما ببخشد. با توجه به اینکه طرح دریافت مالیات از صاحبان خانه های خالی می‌تواند دولت یازدهم را از ناکامی در بخش مسکن و ضعف این دولت در این امر نجات دهد.

ارسال نظر

  • ناشناس

    بساز وبفروش ها تا حالا خوب درامدی داشتن حالا باید پس بدن البته اگر اجرایی شود

  • ناشناس

    بساز وبفروش ها تا حالا خوب درامدی داشتن حالا باید پس بدن البته اگر اجرایی شود

  • ناشناس

    مالیات بر خانه های خالی در اروپا دارای قوانین مشخصی است ..متاسفانه ما فقط با قمپز در کردن و 4 تا کلمه قلمبه سلمبه انگلیسی با لفظ غلط فقط ادعا داریم..هر شخص میتواند در اروپا صاحب یک دستگاه حانه و یا اپارتمان باشد که اگر بنا به مصلحت در ان سکونت نیز نداشته باشد مالیاتی به ان تعلق نخواهد گرفت...مثلا شخصی دارای والدین پیر است و خودش در یک شهر دیگر خانه ای دارد ولی برای نگهداری از والدین خود چند سال نیاز است در کنار والدین خود در شهر دیگری زندگی کند و تمایل هم به اجاره خانه خود ندارد...کسی وی را مجبور به فروش و یا اجاره خانه و یا پرداخت مالیات نخواهد کرد...

  • ناشناس

    وقتی به مجردها اجازه نمیدن ساکن شوند خانه های خالی هم زیاد می شوند

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان

    نمای روز

    اخبار از پلیکان

    داغ

    حواشی پلاس

    صفحه خبر - وب گردی

    آخرین اخبار