گوناگون

ترامپ برای تمام کردن کار «طالبان» به ایران نیاز دارد

ترامپ برای تمام کردن کار «طالبان» به ایران نیاز دارد

پارسینه: ترامپ باید ایران یا طالبان در افغانستان انتخاب کند. هر دیدگاهی که ایران را بیرون بگذارد تنها طالبان را تقویت، دولت منتخب در کابل را تضعیف و جنگ را طولانی خواهد کرد.

ترامپ برای تمام کردن کار «طالبان» به ایران نیاز دارد

به گزارش «پارسینه» ، آدام وِینستِن، کهنه سرباز جنگ افغانستان و تحلیل گر سایت «دیپلمات» می نویسد:

دونالد ترامپ در زمان رقابت انتخاباتیش درباره همه چیز صحبت کرد، به جز جنگ افغانستان. او وعده داد که دخالت نظامی امریکا در خارج را کاهش دهد، به دولت سازی پایان دهد و توافق هسته ای با ایران را پاره کند. با این وجود، این سیاست ها نامتناسب هستند، چرا که آمریکا نمی تواند بدون کمک ایران، افغانستان را به عنوان یک دولت کارآمد ترک کند. نپذیرفتن این واقعیت یکی از دلایلی است که نبرد با طالبان 15 سال طول کشده و افغانستان بین کابل و این گروه تروریستی تقسیم شده باقی مانده است.

در حالی که افغانستان شش همسایه دارد، مهمترین مرزهایش با پاکستان و ایران مشترک است. هر دو مرز نفوذ پذیر و برای طلابان مفید هستند. تسلیحات و شبه نظامیان از مرز پاکستان تردد می کنند و تریاک از مرز ایران می گذرد. قطع تجارت تریاک و بنابراین جریان نقدینگی طالبان یکی از برنامه های کلیدی باراک اوباما در افغانستان بود.

علی رغم دشمنی تاریخی بین ایران و ایالات متحده، آنها متحدانی طبیعی در افغانستان هستند. پس از حادثه 11 سپتامبر، رهبر ایران آن حملات را محکوم کرد و بر خلاف برخی شهرهای خاورمیانه که این حادثه را جشن گرفتندف تهران آشکارا عزادار حملات بود. در سال 1998 طالبان 11 دیپلمات ایرانی را در مزار شریف کشت و در آستانه 11 سپتامبر، ایران با پشتیبانی مادی از اتحاد شمالی، جنگی نیابتی را علیه طالبان تدارک دیده بود.ایران دارای اشتراکات فرهنگی و زبانی بسیاری با گروه های قومی افغانستان است و بر خلاف پاکستان، خانه جمعیت پشتون که با طالبان همدل بودند، نیست.علاوه بر این، ایران بر خلاف پاکستان دلایل محکمی برای تمایل به یک افغانستان با ثبات و موفق بدون طالبان دارد.

دولت بوش به جای استقبال از اتحاد استراتژیک با ایران، پاکستان را به عنوان رابطش در افغانستان انتخاب کرد و تهران را بخشی از «محور شرارت» خواند. البته این لفاظی ها یک طرفه نبود و ایران هم آمریکا را به عنوان عامل برانگیزنده شورش در زاهدان و جاهای دیگر می دانست. علاوه بر این، این مسئله که سرویس اطلاعاتی پاکستان برای اسکان دادن افراطگرایان در داخل کشور کمک می کند، تا حد زیادی پذیرفته شده است.

اکنون، رییس جمهور منتخب ایالات متحده این فرصت را دارد که اشتباهات گذشته را جبران کرده و افغانستان را به سمت کشوری با ثبات خود محور هدایت کند. اما ثابت خواهد شد که اگر منطقه جنوب غربی غیرقابل کنترل بماند، این مسئله غیرممکن خواهد بود. ایجاد ثبات در این منطقه دست کم با همکاری محدود با ایران جهت قطع کردن تجارت مواد مخدر ممکن خواهد بود. از آنجا که ایران با شیوع مصرف مواد مخدر و رشد نرخ ابتلا به ایدز رو به رو است، کاهش صادرات مواد مخدر جزو منافع ایران هم هست. فارغ از هماهنگی نظامی، ایالات متحده باید درک کند که کشور محصور در خشکی افغانستان نمی تواند بدون روابط تجاری قوی با همسایگانش، به استقلال اقتصادی دست پیدا کند.

اشرف غنی از زمان به قدرت رسیدن در سال 2014 تا کنون دو بار به تهران سفر کرده است تا روابط دوجانبه را گسترش دهد. افغانستان مایل است که از بندر چابهار برای صدور محصولاتش استفاده کند. بنابراین، هیچ تشکیکی از سوی دولت تازه ایالات متحده نمی تواند مانع روابط اقتصادی رو به گسترش ایران و افغانستان شود. اکنون، ترامپ باید ایران یا طالبان در افغانستان انتخاب کند. هر دیدگاهی که ایران را بیرون بگذارد تنها طالبان را تقویت، دولت منتخب در کابل را تضعیف و جنگ را طولانی خواهد کرد.


ارسال نظر

  • ناشناس

    تا وقتی پاکستان و عربستان و قطر وجود دارند٫ طالبان هم وجود دارد.

  • ناشناس

    ترامپ هيچ نيازي براي از بين بردن طالبان به ايران ندارد ايران براي مبارزه با ترامپ نياز به طالبان دارد

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان

    نمای روز

    اخبار از پلیکان

    داغ

    حواشی پلاس

    صفحه خبر - وب گردی

    آخرین اخبار