گوناگون

اصولگرایان به زودی به وحدت می‌رسند

پارسینه: دبیرکل جبهه پیروان خط امام و رهبری، گفت: تلاش براي همگرايي اصولگرايان با يك عقلانيت سياسي و شيب ملايم در حال انجام است و ان‌شاءالله به‌زودي نتيجه مي‌دهد و زمان كافي براي رسيدن به خرد جمعي و اجماع داريم.

مشرق: حبيب‌الله عسگراولادی، پيرمرد ۸۱ ساله سياست‌، چند ماهي است كه مواضع متفاوتي مي‌گيرد و همين اظهار نظرها او را بيش از گذشته در كانون توجه رسانه‌ها قرار داده است. مواضع او مربوط به حوادث بعد از انتخابات سال ۸۸ است و در اين ميدان، هدف انتقادات تند و تيزي قرار گرفته است و البته حاميان پر و پا قرصي هم دارد.

او در دوره‌هاي اخير انتخابات در كشور معمولاً به عنوان ريش‌سفيد براي اجماع اصولگرايان ايفاي نقش كرده‌ است و به‌خصوص در دو انتخابات اخير مجلس از اعضاي اصلي تشكيلاتي بود كه براي وحدت اصولگرايان شكل گرفته بود. اما براي انتخابات رياست‌جمهوري آينده، تشكل متبوع او يعني جبهه پيروان خط امام و رهبري، با ائتلافي جداگانه پا به عرصه انتخابات گذاشته و در كنار ائتلاف ديگر اصولگرايان يعني ائتلاف سه‌گانه قد علم كرده است.

البته عسگراولادي در گفت‌وگو با سروش مي‌گويد كه در اين دوره نيز نسبت به وحدت اصولگرايان بي‌تفاوت نيست. به گفته او تلاش براي همگرايي اصولگرايان با يك عقلانيت سياسي و شيب ملايم در حال انجام است و به زودي نتيجه مي‌دهد.



گفت‌وگوي مشروح عسگراولادي با هفته نامه سروش را که به روال مرسوم اغلب گفت‌وگوهایش به صورت مکتوب انجام شده است، پیش رو دارید؛

- توفیق یا عدم توفیق مؤتلفه در عرصه سیاست در سال‌های اخیر (در انتخابات آخر مجلس شورای اسلامی، دبیرکل و قائم‌مقام موفق به کسب آرای مردم تهران نشدند) را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

جمعیت مؤتلفه اسلامی در آغاز نهضت اسلامی امام خمینی (ره) با سرانگشت هدایت بنیانگذار جمهوری اسلامی پدید آمد. این جمعیت یک جمعیت تکلیف‌گرا بوده و هست؛ توفیق و عدم توفیق آن در گرو ادای تکلیف است. هر جا به تکلیف عمل کردیم، توفیق داشتیم و هر جا که موفق به انجام تکلیف نشدیم، مشکل پیدا کردیم. البته همه اذعان داریم که شرط شرکت در انتخابات رقابتی رأی آوردن نبوده و اساساً باید به رأی مردم احترام گذاشت.

- هیئت مؤتلفه چگونه به جمعیت مؤتلفه تبدیل شد و چرا؟

حزب ما در آغاز پدیداری از چند هیئت که در مساجد تهران فعال بودند تشکیل شده بود. اگر ما همان سازماندهی هیئت‌ها را دنبال می‌کردیم شاید توفیق بیشتری داشتیم اما شرایط طوری شد که هیئت را به جمعیت و جمعیت را به حزب تبدیل کردیم. حزب یک پدیده پیچیده و مدرن است؛ حتی ممکن است ما را از متن مردم دور کند. متن مردم همان است که در کوچه و بازار و مسجد هستند. ما باید راهی برای قرار گرفتن در متن مردم پیدا کنیم.

- حرف ‌و حدیث‌های بسیاری در خصوص موضع‌گیری اخیر شما درباره فتنه به وجود آمد که حتماً از آن اطلاع دارید؛ آیا آن‌طور که بعضی از سیاسیون مطرح کردند، باعث شادی دشمنان شده‌اید؟

داوری در مورد مواضع اخیر بنده خیلی مشکل نیست؛ با رجوع به کل مصاحبه‌ها، سخنرانی‌ها و نامه‌نگاری‌ها و تحلیل محتوای آنها خواهید دید که دشمن از این موضع‌گیری‌ها خوشحال نیست. ما باید دوستانی را که غافلانه از خیمه انقلاب به هر دلیل بیرون رفتند، گرد آوریم؛ اگر این هنر را نداشته باشیم، سیاستمدار ایام فتح خواهیم بود. ما باید سیاست اعلام‌شده از سوی مقام معظم رهبری مبنی بر جذب حداکثری و دفع حداقلی را عملیاتی کنیم.

- به‌جز برخي انتقاداتي كه از سوي عده‌اي از اصولگرايان در اخبار و سخنراني‌ها نسبت به مواضع اخير شما مطرح شد، آيا هيچ يك از شخصيت‌ها و مسئولان در اين زمينه، توصيه و يا انتقادي به صورت غيرعلني و از طريق نامه به شما داشته‌اند؟

شخصيت‌هاي سياسي و مذهبي زيادي با بنده به صورت حضوري و يا شفاهي و يا كتبي تماس گرفتند و هر كدام، تشويق‌ها و يا نقدهاي مشفقانه‌ داشتند. آنها وقتي توضيح مرا مي‌شنيدند اغلب قانع مي‌شدند. فكر مي‌كنم ذكر نام آنها ضرورت نداشته باشد و اعتراف می‌کنم كه نقدها برایم سودمند هم بود.

- آيا تلاش كرده‌ايد نگاه رهبري را نسبت به مواضع اخير خود مطلع شويد؟

تلاشي‌ در اين مورد نکرده‌ام اما به شکل غيرمستقيم از نظرات حضرت ايشان نسبت به موضع‌گيري‌هايم به طور نسبي مطلع شده‌ام.

- در عالم سياست، مؤلفه‌اي با عنوان - مصلحت- وجود دارد و در بسياري موارد ممكن است برخي واقعيت‌ها در پرده مصلحت، پوشيده بماند. شما چه جايگاهي براي مصلحت در عالم سياست قائل‌ايد و خط قرمزتان در مصلحت‌سنجي كجاست؟

خط قرمز در مصلحت‌سنجي‌ها حفظ نظام و حفظ احكام نوراني ‌اسلام است. جايگاه مصلحت در انديشه سياسي امام، جايگاه مشخصي است كه در نهايت در تجديد نظر در قانون اساسي، نهادي به همين نام در اركان نظام شكل گرفت که منشأ خدمات زيادي براي كشور و انقلاب بوده و هست.

- چندي پيش نامه‌نگاری‌هایی با رقبای سیاسی داشتید؛ انگیزه‌تان چه بود و دوستانتان در مؤتلفه چه نگاهی به این نامه‌نگاری‌ها دارند؟

نامه‌نگاری‌ها در تاریخ اسلام و تاریخ معاصر بین افراد سابقه داشته است. البته بنده با تأسی از سیره پیامبر عظیم‌الشأن اسلام که به سران قدرت‌های آن روز نامه‌هایی ارسال فرمودند و حضرت علی علیه‌السلام که ایشان نیز به معاویه نامه‌هایی نوشته‌اند و همچنین نامه‌های آیت‌الله کاشانی به دکتر مصدق و... دست به این اقدام زدم؛ اینها چیز تازه‌ای نیست. بنده در دوران اصلاحات باب گفت‌و‌گو با حزب مشارکت را از طریق نامه گشودم ولی آنها به هر دلیل آن را بستند. در همین دوره با روزنامه‌ ایران یک دوره نامه‌نگاری کردیم که آنها استقبال کردند اما همان‌ها سومین پاسخ بنده را درج نکردند و باب گفت‌و‌گو را بستند. هدف از این نامه‌نگاری‌ها ادای تکلیف، روشنگری و اتمام حجت است.

- تحزب و سیاست‌ورزی مبتنی بر تحزب، رابطه دوسویه‌ای با شفافیت دارد. به عنوان یک سیاستمدار باسابقه چقدر فعالیت‌ها و زندگی اقتصادی و اجتماعی‌تان شفاف است؟ اصولاً معتقد به شفافیت فعالیت‌های اقتصادی سیاسیون هستید؟

زندگی اقتصادی و اجتماعی و سیاسی بنده شفاف است و هیچ ابهامی در آن نیست. بنده هیچ‌ گونه فعالیت اقتصادی ندارم. بعد از آزادی از زندان ستمشاهی و آغاز دور دوم نهضت امام خمینی (ره)، فرصتی برای این کار نداشتم؛ پس از پیروزی انقلاب اسلامی هم در کمیته امداد امام خمینی و سایر مسئولیت‌های نظام کارمند امام، رهبری و جمهوری اسلامی بوده و هستم. البته اگر گفته شود؛ کسانی که در حوزه سیاست فعال هستند باید فعالیت اقتصادی شفافی داشته باشند، اين حرف درستي است.

- در دوره‌هاي اخير انتخابات مجلس، تلاش زيادي براي ائتلاف اصولگرايان كرديد؛ چرا براي ائتلاف اصولگرايان در انتخابات آتي رياست‌جمهوري پيشقدم نشده‌ايد؟

تلاش براي همگرايي اصولگرايان با يك عقلانيت سياسي و شيب ملايم در حال انجام است و ان‌شاءالله به‌زودي نتيجه مي‌دهد. ما عجله‌اي براي آن نداريم چون وقت كافي براي رسيدن به خرد جمعي و اجماع داريم.

- تا چه حد وحدت ميان دو ائتلاف شكل‌گرفته در ميان اصولگرايان را محتمل مي‌دانيد؟

گفت‌وگوهاي زيادي تاكنون صورت گرفته و پيشرفت‌هايي هم حاصل شده است كه ان‌شاءالله در وقت آن اعلام مي‌شود.

- آيا به نظرسنجي‌هايي كه در آستانه انتخابات از سوي نهادهاي مختلف اجرا مي‌شود، اعتقاد داريد؛ تا چه حد نتايج اين نظرسنجي‌ها را مبناي تصميم‌گيري‌هاي خود قرار مي‌دهيد؟

مسئله نظرسنجي‌ها مهم است و ما بايد به موضوع مقبوليت، بها دهيم. مردم اغلب در انتخاب خود اشتباه نمي‌كنند؛ اگر اشتباهي وجود داشته باشد از سوي منتخبان و طرفدارانشان صورت مي‌گيرد كه به تعهدات و وعده‌هاي خود عمل نمي‌كنند. نتايج نظرسنجي‌ها يكي از مؤلفه‌هاي مهم براي تصميم‌سازي و تصميم‌گيري‌هاست. ما به اين نكته اعتناي ويژه‌اي داريم و بايد هم داشته باشيم.

- در انتخابات آتی رقابت اصلی بین چه جریان‌هایی خواهد بود؟

ما یک رقابت چندضلعی را در پیش داریم. اصولگرایان و اصلاح‌طلبان هر کدام با چند رجل سیاسی و مذهبی پا به رقابت‌ها خواهند گذاشت. احتمالاً مدل سال ۸۴ تکرار خواهد شد و ان‌شاءالله شاهد انتخاباتی باشکوه خواهیم بود.

- اگر در انتخابات رقابت اصلی بین یکی از نزدیکان رئیس‌جمهور و یک اصلاح‌طلب تندرو باشد، کدام را انتخاب می‌کنید؟

نامزدهایی که از سوی شورای نگهبان تأیید صلاحیت می‌شوند همه صالح هستند، باید از بین آنها اصلح را انتخاب کرد.

- در مورد افرادی که نام می‌برم اگر بخواهید در یک جمله نظر دهید، چه می‌گویید..؟ ..

چون اظهار نظر در مورد اشخاص متضمن مدح یا ذم آنهاست، از این کار پرهیز دارم.

- مهم‌ترین درس یا تجربه در زندگی سیاسی شما چه بوده است؟

خوب است انسان بنا به توصیه معصوم علیه‌السلام که فرمود » هلک من لیس له معلم یرشده» یا «هلک من لیس له حکیم یرشده» یک «معلم و یا حکیمی» داشته باشد و دامن او را بگیرد و زانوی ادب در برابر او بزند، معارف الهی را از او بیاموزد و در سیاست دنبال ممشای او باشد. انسان همچنین در سیر و سلوک اخلاقی حتماً به یک راهنمای حکیم نیاز دارد. در حوزه سیاست این نیاز صدچندان است. اگر دنبال حکیم نرود، به در و دیوار می‌زند، خراب می‌کند، اغتشاش درست می‌کند. این معلم حکیم در فرهنگ تشیع همان تولی به ولایت فقیه است. تجربه بنده نشان می‌دهد اگر انسان پیرو ولایت فقیه باشد هیچ‌گاه به بیراهه نمی‌رود. بنده نیز بحمدالله از سال ۱۳۴۲ تا به حال چون تولی به ولایت ولی فقیه امام راحل و سپس مقام معظم رهبری داشتم، از مسیر منحرف نشدم.

اصول اخلاق سیاسی از نظر شما چیست؟

اخلاق سیاسی حکم می‌کند انسان به رقیب و حریف به دیده احترام و حسن ظن بنگرد؛ مگر اینکه عکس آن ثابت شود. یک رقابت اخلاقی باید در چارچوب اصول پذیرفته‌شده و مکانیزم‌های قانونی باشد. خروج از این اصول و چارچوب، انسان را به مرز بغی و طغیان و معصیت می‌کشاند.

سفارش اکید مقام معظم رهبری مدظله‌العالی تقوا، تقوا، تقواست، صبر را باید لازم‌الرعایه بدانیم و همچنین متانت، سعه صدر، عدالت، ادب و انصاف به انسان کمک می‌کند از چارچوب‌های الهی، انسانی و اخلاقی خارج نشود. البته نمونه‌هایی از سفارش مقام معظم رهبری مدظله‌العالی را در قرآن کریم داریم، از آن جمله در سوره مبارکه یوسف آیه ۹۰ که حضرت یوسف به برادران خود اعلام می‌کند «گفت آری من یوسف هستم و این برادرم (بنیامین) خداوند بر ما منت نهاد (بر اساس تقوا و صبر) هر کس لباس تقوا را بپوشد و صبر خدایی پیشه کند، خداوند اجر محسنان را ضایع نخواهد فرمود (قال انا یوسف و هدا اخی قد من الله علینا انه من یتق و یصبر فان الله لا یضیع اجر المحسنین.)

ارسال نظر

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان

    نمای روز

    اخبار از پلیکان

    داغ

    حواشی پلاس

    صفحه خبر - وب گردی

    آخرین اخبار