۲۰ روز پس از حمله به فردو؛ آیا پای سلاح اتمی تاکتیکی در میان است

۲۰ روز پس از حمله به فردو؛ آیا پای سلاح اتمی تاکتیکی در میان است

در روز ۲۲ ژوئن ( یک تیر ماه ۱۴۰۴) حمله آمریکا به تأسیسات هسته ای ایران آغاز شد.

به گزارش پارسینه، ۲۰ روز از حمله غیر قانونی آمریکا به تأسیسات هسته ای ایران می گذرد؛ در این میان ابوالفضل ظهره وند، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس ایران به تازگی در مصاحبه ای با رسانه خط انرژی گفته است که آمریکا در حمله به فردو از «سلاح اتمی تاکتیکی» استفاده کرده است.

ظهره وند با اشاره به عمق تاسیسات فردو در دل کوه اظهار کرد: «ارزیابی من این است که این‌ها از سلاح اتمی تاکتیکی استفاده کرده‌اند. چون سلاحی که می تواند ۶۰ متر صخره، بتن و کوه را منهدم کند تا به هدف برسد، این سلاح متعارف نیست».

همین افشاگری کافی بود که بار دیگر بحث درباره اصل سلاحی که آمریکا از طریق آن، به سایت فردو حمله کرد، داغ شود.

سلاح اتمی تاکتیکی چیست 

سلاح‌ اتمی تاکتیکی، برخلاف سلاح‌های هسته‌ای استراتژیک، قدرت تخریب کمتری دارند و برای استفاده هدفمند در میدان نبرد طراحی شده‌اند، نه برای تخریب گسترده. اگرچه در مقیاس کوچک، ویرانگر هستند اما استفاده از آنها پیامدهای جدی منطقه‌ای و جهانی خواهد داشت.

اگرچه سلاح اتمی تاکتیکی، قدرت تخریب کمتری نسبت به سلاح های اتمی استراتژیک دارد اما همچنان بار رادیواکتیو آزاد می‌کند. شدت و میزان انتشار تشعشعات نامشخص است و به عوامل فنی متعددی بستگی دارد، اما تشعشعات وجود خواهند داشت. 

برخی کارشناسان نظامی در مورد تاثیر بمب های سنگرشکن برای سایت فردو با توجه به عمق و مکان قرار گیری آن تردید داشته اند؛ در همین رابطه رسانه آمریکایی گاردین در گزارشی ادعا کرده است که: برخی از کارشناسان نظامی در پنتاگون (وزارت دفاع آمریکا) از نظر تئوریک و فنی این امر را بررسی کرده‌اند که برای نابود کردن تأسیسات بسیار عمیق و مستحکم زیرزمینی مثل فردو، تنها یک بمب هسته‌ای تاکتیکی می‌تواند مؤثر باشد.

این رسانه در ادامه از قول دو منبع آگاه، ادعا می کند: ترامپ استفاده از سلاح هسته‌ای تاکتیکی در فردو را در نظر ندارد و این احتمال توسط پیت هگست، وزیر دفاع، و ژنرال دن کین، رئیس ستاد مشترک ارتش، در جلسات اتاق وضعیت کاخ سفید ارائه نشده است.

با این همه در روز ۲۲ ژوئن ( یک تیر ماه ۱۴۰۴) حمله آمریکا به تأسیسات هسته ای ایران آغاز شد و آمریکا از هفت بمب‌افکن رادارگریز بی-۲ اسپیریت، چهارده بمب سنگر شکن ۱۳ تنی جی‌بی‌یو-۵۷ استفاده کرد.

گفتنی است بی-۲ تنها هواپیمایی است که به حمل بمب نفوذگر و عظیم یا GBU-57 که به بمب «سنگرشکن» شهرت یافته، مجهز است؛ بمبی که قدرتمندترین بمب غیرهسته‌ای جهان به شمار می‌رود.

مطابق گزارش‌های منتشر شده در رسانه‌ها، ارتش ایالات متحده به موازات حمله بمب‌افکن‌های بی-۲ به تاسیسات فردو و نطنز، دست‌کم ۳۰ فروند موشک کروز تاماهاوک که موشک دور برد مادون سرعت صوت است را از یک زیردریایی هدایت‌شونده کلاس اوهایو علیه تاسیسات هسته‌ای ایران شلیک کرده است.

گفتنی است تاکنون هیچ موضع گیری رسمی درباره استفاده آمریکا از بمب اتمی تاکتیکی در حمله به تاسیسات هسته ای، صورت نگرفته است.

بمب سنگرشکن ( GBU-57 ) چیست

بمب سنگرشکن وزنی در حدود ۱۳٫۶ تُن (۳۰٬۰۰۰ پوند) و قطری تقریباً ۸۰ سانتی‌ متری دارد.

این بمب برای نفوذ تا ۶۰ متر زمین سخت یا ۱۸ متر بتن تقویت‌شده طراحی شده است.

این بمب با GPS و سیستم داخلی INS هدایت می شود و مجهز به فیوز هوشمند برای انفجار در عمق هدف است.

نحوه پشتیبانی و حمل بمب سنگرشکن

تنها بمب‌افکن مجهز برای حمل آن، B‑2 Spirit است. برخلاف بمب‌های قدیمی‌تر، فیوز این بمب در لحظه برخورد، بسته به عمق، انفجار را به تأخیر می‌اندازد.

سابقه و استفاده از بمب سنگرشکن

توسعه این بمب از اوایل دهه ۲۰۰۰ آغاز شد؛ اولین تدارکات رسمی در ۲۰۱۱ و تحویل به نیروی هوایی.

تا سال ۲۰۱۸ چند‌بار ارتقا یافت.

برای اولین‌بار از بمب سنگر شکن ( GBU-57 ) در عملیات علیه تاسیسات هسته ای ایران استفاده شده است.

البته در سال ۲۰۱۷ نیز از بمب سنگرشکن مدل (MOAB – GBU‑43/B) در افغانستان ( استان ننگرهار) استفاده شده بود.

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار