گوناگون

مجموعه استفتائات از آیت الله مکارم شیرازی درباره امام زمان(عج)

- ملاقات با امام زمان (عج)

ظاهرا در روايت داريم که اگر کسي مدعي ملاقات حضرت حجت -عليه السلام- شد او را تکذيب کنيد. اين مساله با ملاقات برخي بزرگان منافات ندارد؟
هرگاه كسي مدعي ملاقات با حضرت وليعصر روحي و ارواح العالمين له الفداه شود و خود را حامل پيامي از ناحيه آن حضرت بداند بايد تكذيب شود ولي اگر مدعي پيامي نباشد و ادعا كننده از صالحان باشد نبايد تكذيب شود.
2- امکان تغییر قبله توسط امام زمان (علیه السلام)
آيا صحيح است كه مى گويند وقتى كه حضرت حجّت(عج) ظهور مى كند قبله را به مزار امام حسين(عليه السلام) تغيير مى دهد؟
اين روايت مخالف قرآن و روايات ثابت از طرف معصومين(عليهم السلام) است و بايد طرح و دور انداخته شود.
3- رابطه ستارالعیوب بودن خداوند با نظارت بر اعمال توسط امام زمان
۱-طبق احاديث امام زمان(عج)درآخرهفته نظاره گر اعمال مسلمين ميباشد.صفت ستارالعيوب بودن خداوند را دراين موردچگونه توجيه ميکنيد؟
نظاره گر بودن امام (ع) مثل نظاره گر بودن فرشتگان و کاتبان اعمال است که برای مردم آثار مثبتی دارد.
4- معنی قیام با شمشیر
معناى قيام با سيف (شمشير) كه در روايات مربوط به قيام حضرت مهدى(عج) وارد شده است، چيست؟
قيام با سيف ممكن است اشاره به استفاده از نيروى نظامى و قدرت بوده باشد، زيرا سيف معمولا كنايه از قدرت و قلم كنايه از علم است، ولى اين احتمال نيز وجود دارد كه سلاحهاى گرم در آن زمان از كار بيفتد و تنها جنگها با سلاح سرد صورت گيرد، زيرا سلاحهاى گرم مخصوصاً سلاحهاى سنگين و موشكها و بمبها غالباً بى گناه و باگناه را از بين مى برد.
5- اهانت به نواب اربعه امام زمان (ع)
وظيفه مسلمانان در مقابل كسانى كه به نوّاب اربعه امام زمان(عج) و علماى شيعه توهين مى كنند چيست؟
کسانی که به نواب اربعه امام زمان جسارت کنند و یا نسبت به فقهاء و علمای بزرگ شیعه اهانت روا دارند، مسلماًاز طریقه شیعه منحرفند و از ما نیستنند. چنانچه با نصیحت و ارشاد بتوان آنها را هدایت کرد باید اقدام به نصیحت وارشاد نمود و در غیر این صورت بایداز انها اجتناب کرد و جوانان شیعه باید مراقب باشند که دستهای تفرقه افکنان میان آنها تفرقه نیندازند و در مقابل دشمنان اسلام متحد و متفق باشند و اعتقادات اصیل مکتب اهلبیت را از علمای شناخته شده و کتابهای معتبر قرار گیرند تا وسوسه های منحرفان در آنها اثر نکند
6- سند مسجد مقدس جمکران
قضيه مسجد جمكران از ابتدا در خواب بوده، يا دربيدارى اتفاق افتاده و آيا سندش صحيح است؟
داستان مسجد مقدّس جمكران در بيدارى بوده و روايت آن در كتب معروف نقل شده است علماى بزرگ اهميّت خاصى براى اين مسجد قائل بوده اند.
7- سیادت نواب اربعه
آيا نوّاب اربعه از سلسله سادات بوده اند؟
از ميان اين بزرگواران، عثمان بن سعيد و محمدبن عثمان از طايفه بنى اسد و حسين بن روح از نوبختى هاست و على بن محمد سمرى نيز سيادتش ثابت نيست، بنابراين هيچ كدام ظاهراً از بنى هاشم نبوده اند.
8- مبارزه حضرت مهدی (عج) با بدعتها و تحریفها
در روايتى از حضرت امام صادق(عليه السلام) نقل شده كه ايشان فرموده اند: همين كه قائم(عليه السلام) بپاخيزد امرى جديد مى آورد همان گونه كه پيامبر(صلى الله عليه وآله) در آغاز ظهور اسلام امرى جديد آورد، با توجّه به اين كه ما مجتهدين را به عنوان كسانى كه در هر دوره زمانى دين را از تحريف حفظ مى كنند مى شناسيم و براى دستيابى به احكام درست و صحيح به آنها مراجعه مى كنيم، تفسير صحيح اين حديث را بيان كنيد؟
منظور اين است كه در دين خدا و مفاهيم دينى بدعتهايى گذارده مى شود و تحريفهايى صورت مى گيرد كه وقتى آن حضرت (عج) بيايد با آن بدعتها مبارزه مى كند، تا آن جا كه گروهى از مردم تصوّر مى كنند كه آيين تازه اى آورده است.
9- علت دست بر سر نهادن هنگام شنیدن نام امام زمان (عج)
ديده مى شود كه بعضى از متديّنين به هنگام شنيدن نام مبارك حضرت مهدى امام عصر (عجّل الله تعالى فرجه الشريف) به احترام آن حضرت دست بر سر مى گذارند، آيا اين مطلب در روايتى وارد شده است؟
در روايت معروف دعبل خزاعى شاعر اهل بيت(عليهم السلام)، آمده است كه وقتى قصيده مشهور مدارس آيات را خدمت امام على بن موسى الرضا(عليه السلام)مى خواند، هنگامى كه به اين بيت رسيد:

خروج امام لامحاله خارج *** يقوم على اسم اللّه والبركات

امام(عليه السلام) دست بر سر نهاد و به عنوان احترام برخاست و از خداوند متعال فرج حضرت ولى عصر «روحى و ارواح العالمين لتراب مقدمه الفداه» را در خواست نمود.(1)

--------------------------------------------------------------------------------

1. الغدير، جلد 2، صفحه 361 و منتهى الآمال، باب چهاردهم، فصل ششم.
10- ملاقات امام زمان (عج)
آيا در زمان غيبت كبرى مى توان به خدمت حضرت ولى عصر (روحى فداه) رسيد؟
جمعى از بزرگان كه شايستگى و سعادت آن را داشته اند به خدمت آن حضرت رسيده اند، ولى كسى نمى تواند پيامى از آن حضرت، براى ديگران نقل كند.
11- تصریح نام مبارک امام عصر (عج)
در بعضى از روايات، تصريح به نام مبارك امام عصر(عج) حرام يا مكروه شمرده شده است. بدين جهت برخى نام حضرت را جداى از هم (م ح م د) مى نويسند. آيا اين روايات شامل عصر و زمان ما نيز مى شود؟
در جاى خود گفته ايم كه آن روايات شامل زمان ما نمى شود. و ادّله آن را در آخر بحث تقيّه از كتاب قواعد الفقهيّه آورده ايم.
12- ادعای ارتباط با امام زمان
شخصى از مؤمنين ضمن ادّعاى ملاقات با امام زمان (عج) مى گويد: «امام عصر مرا مأمور بعضى كارها، مانند ساختن حسينيّه، مسجد، و مانند آن كرده است.» وى مردم را به اقتدا نكردن به بعضى از ائمّه جماعات، و نپرداختن وجوه شرعيّه به آنها، تشويق مى كند، و مدّعى است كه امام زمان(عليه السلام) چنين دستورى داده است. شخص مذكور صندوق چوبى در اختيار دارد كه چند ورقه قديمى و پارچه سبز رنگى در آن است. او ادّعا مى كند كه آنها را امام عصر (عج) به او داده است! مردم براى تبرّك جستن به اين صندوق به خانه او مى روند. به گمان اين كه واقعاً صندوق ز ناحيه آن حضرت است. بلكه برخى از مردم گمان مى كنند كه منزل اين شخص، محلّ سكونت امام عصر است! وى حتّى در نزد بعضى از علما ادّعاى مذكور را مطرح نموده، و مى گويد: «مى توانم سؤالات شما را به امام عصر (عج) برسانم!» آيا ادّعاهاى اين شخص درست است؟
شكّى نيست كه اين شخص انسان بسيار دروغگويى است، و بر همه مؤمنين لازم است او را تكذيب كنند، و هيچ يك از سخنانش را نپذيرند.
13- سلاح امام زمان (عج) هنگام ظهور
امام زمان (عج) پس از ظهور، چگونه با سلاحهاى شيميايى و بمبهاى اتمى و سلاحهاى سنگين ديگر مبارزه خواهند كرد؟
از بعضى قرائن استفاده مى شود كه آن حضرت وسائل و ابزارى ما فوق سلاحهاى آنها در اختيار دارد، كه آنها را از كار مى اندازد.
14- وظیفه منتظران ظهور
مهمترين وظيفه منتظران چيست؟ چه بايد بكنند؟
مهمترين وظيفه منتظران حضرت مهدى (عج) انجام واجبات و ترك محرّمات و آمادگى براى يارى آن حضرت، و تقويت ايمان خود است.
15- شرط ملاقات با امام عصر
آيا شرط ملاقات با حضرت، علم و تقواست، يا مصلحت و زمان و مكان؟
شرط اصلى لياقتِ ملاقات با آن حضرت، تقوا در سطح عالى است. ولى گاه به خاطر مصلحت اسلام و مسلمين، چهره نورانى خود را به افراد غير لايق، حتّى غير شيعه و غير مسلمانان، نيز نشان مى دهد.
16- شیطان پس از ظهور امام زمان (عج)
آیا شیطان پس از ظهور حضرت قائم (علیه السلام) می میرد؟
در این مساله در میان دانشمندان اختلاف نظر وجود دارد، بعضی می گویند از بین می رود و بعضی می گویند تا آخرالزمان باقی می ماند.
17- معرفی دجال
دجال که بود و چرا تا قیامت زنده است؟
دجال به معنی شخص فریب کار و حقه باز است و در آخرالزمان ظاهرا یک دجال ظهور نمی کند بلکه دجالان متعددی ظهور می کنند و به دست حضرت به قتل می رسند.
18- معنی "صاحب الزمان"
"صاحب" به معنی رفیق و قرین آورده شده است، لطفا در تشریح معنی "صاحب الزمان" که در مورد حضرت ولی عصر (عجل الله) آمده توضیح دهید.
مفهوم آن این است که او امام زنده و حاضر در این زمان است.
19- راه کسب محبت اهل بیت
چگونه می توان محبت اهل بیت را در دل خود به وجود آوریم؟
اگر حالات آن بزرگواران را دقیقا مطالعه کنید و کلمات روح پرور آن ها را ببینید به یقین علاقه شما افزون می شود.
20- قیام های قبل از قیام امام زمان (عج)
آیا این نظر فقهی مورد قبول حضرتعالی هست که هر شخص باید به امام زمان خود اقتدا کند به اینگونه که امام حسین (علیه السلام) در زمان مولا علی و حضرت امام حسن (علیهم السلام) به این دو امام زمان خود اقتدا کرده و مردم دوره هر امام به امام زمان خود به این علت است که مقام حضرت سلمان از ابوذر بالاتر و حضرت مقداد از سلمان بالاتر زیرا به میزان اقتدا و اطاعت از امام زمان خود دارای درجه ای از ایمان می باشند بنابراین ما باید در زمان غیبت مولا صاحب الزمان به ایشان اقتدا کرده و در پس پرده غیبت سطح فکری فرهنگی مذهبی خود را بالا برده و خود و به طبع مردم و جامعه را آماده ظهور کنیم؟ اگر این نظر را قبول ندارید لطفا دلایل خود را بیان نمایید؟
با توجه به روایتی از امام صادق در مقدمه صحیفه سجادیه که هر قیامی تا قبل از قیام قائم آل محمّد بر اندوه ما و شیعیان ما می افزاید و در طوفان بلا هلاک می شود، نظریه فقهی سوال اول تعمیم داده نمی شود زیرا نمونه بارز آن انقلاب ما می باشد که بسیاری از شیعیان در جریان انقلاب و بعد از ان در 8 سال جنگ به شهادت رسیده و مسلماً قلب مولا صاحب الزّمان را به درد آورده و حال نیز به حقوق اشخاص منتقد تجاوز و به آنان برچسب بی دینی زده می شود که این عمل بدینجا رسیده که خیل عظیمی از مردم دین گریز و بعضاً منکر امام زمان شده اند و مطمئناً این نیز قلب امام زمان را به درد می آورد. آخر این انقلاب چه ثمره ایی داشت برای ما؟ لطفاً منطقاً جواب دهید؟ اگر این نظریه ها را رد می کنید پس حال که مردم به خیابانها آمده اند کار درستی است؟
ما نیز معتقدیم هر قیامی که به نام مهدی موعود قبل از قیام آن حضرت صورت گیرد محکوم به بطلان و شکست بوده و صاحب آن طاغوت است اما اگر قیامی برای خدا و برای مهیا ساختن زمینه قیام حضرت مهدی (عج) و پیاده شدن اهداف آل محمد (صلی الله علیه و آله) صورت گیرد، مورد تأیید بوده و با مسلمات فقهی و احکام امر به معروف و نهی از منکر و... سازگار است.
21- تطبیق شخصیت های آخرالزمان بر رجال دینی و سیاسی عصر حاضر
مدتیست در وبلاگ ها و وب سایت های مختلف، صحبت هایی در این باره می شود که رهبر ایران، «سید خراسانی» و رئیس جمهور، «شعیب بن صالح» می باشند. نظر معظم له در این باره چیست؟
این مطالب ثابت نیست و اعتباری ندارد.
22- اهميت مسجد جمکران
نظر معظم له در مورد اسناد مسجد مقدّس جمكران چيست؟
اوّلاً در كتابهاى معروف و معتبر نوشته شده آنچه توسط حضرت ، به حسن بن مثله جمكرانى دستور داده شده در خواب نبوده، بلكه در بيدارى بوده است. و ثانياً بزرگان علماى پيشين تا جايى كه اطّلاع داريم، مانند آيات عظام مرحوم بروجردى و حائرى مؤسس حوزه علميه قم و بسيارى ديگر، به اين مسجد اهميّت فوق‏العاده مى‏دادند (شرح بيشتر در كتاب مفاتيح نوين آمده است).
تذكّر: توجّه داشته باشيد عباداتى كه در جمكران انجام مى‏شود از اعمالى كه انجام آن در بسيارى از حرمهاى مقدسه توصيه شده، مهمتر است؛ زيرا مسجد مقدس جمكران هر چند زيارت‏نامه ندارد، ولى دو نماز دارد (نماز تحيّت و نماز امام زمان عليه‏السلام) كه در آن حقيقت توحيد (اياك نعبد واياك نستعين) يكصد مرتبه تكرار مى‏شود و يكصد مرتبه صلوات و تسبيحات حضرت زهرا (عليها السلام) نيز گفته مى‏شود، علاوه بر اين كه اين مكان مسجد نيز مى‏باشد.
23- عدم مشروعيت چاه جمکران
آيا چاه جمكران و اعمال آن مشروعيت دارد؟
اين چاه و اعمال آن صحّتى ندارد.

منبع: سایت رسمی آیت الله مکارم شیرازی

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار