رژیم غذایی مناسب همراه در ماه پنجم بارداری

پارسینه: بیشتر خانم‌ها در زندگی خود لحظه‌ای به نام مادر شدن را تجربه می‌کنند که به گفته بسیاری از مادران لحظه‌ای بسیار شعف برانگیزی است. حس مادر شدن از سه ماهه دوم بارداری خود را نشان می‌دهد و ماه‌به‌ماه این حس در مادر بیشتر و بیشتر می‌شود.

تغییرات مهم جنین در ماه پنجم بارداری
در ماه پنجم بارداری تقریباً تمامی اندام‌های جنین ازجمله مغز، کلیه‌ها، قلب و انگشتان و ... باوجود این‌که ظاهر اولیه خود را پیداکرده‌اند اما در حال تکامل بیشتری می‌باشند. در این ماه حرکات جنین در رحم مادر بیشتر از قبل می‌شود و همین امر باعث می‌شود که مادر لذت داشتن یک موجود زنده در بدن خود را احساس نماید
مشخصه مهم ماه پنجم بارداری برای مادر باردار
در این ماه، حس تمایل مادر به خوردن غذا بیشتر از قبل می‌شود که از دلایل آن می‌توان به تغییرات هورمونی در بدن او برای تسریع در رشد و تکامل جنین اشاره نمود. درنتیجه در این ماه خوردن برخی مواد غذایی از اهمیت بالایی برخوردار می‌باشند، درحالی‌که برخی مواد غذایی تیز در این ماه نباید مصرف شوند.
مواد غذایی که در ماه پنجم بارداری حتماً باید استفاده شوند
1-مصرف فراوان آب
در ماه پنجم بارداری، مادر باردار باید به خوبی آب بنوشد، این امر مانع از بروز یبوست در او می‌شود. علاوه بر نوشیدن فراوان آب، ضروری است که روزانه حداقل دو لیوان شیر مصرف نماید تا کلسیم و ریزمغذی‌های لازم برای تشکیل استخوان‌های سالم در جنین تأمین گردد.
2-خوردن غذاهای غنی از پروتئین
در این ماه، حس تمایل مادر به خوردن غذا بیشتر از قبل می‌شود که از دلایل آن می‌توان به تغییرات هورمونی در بدن او برای تسریع در رشد و تکامل جنین اشاره نمود. درنتیجه در این ماه خوردن برخی مواد غذایی از اهمیت بالایی برخوردار می‌باشند، درحالی‌که برخی مواد غذایی تیز در این ماه نباید مصرف شوند.
مصرف منابع غذایی غنی از پروتئین مانند گوشت قرمز کم‌چرب، گوشت ماکیان، تخم‌مرغ، خشکبار و غلات، سویا، نخود پخته، پنیر گوسفندی و توفو توصیه می‌گردند.
3-مصرف بیشتر سالاد
سالادهای تهیه‌شده از سبزیجاتی تازه مانند کلم، هویج، گوجه‌فرنگی تازه، برگ‌های کاهو، چغندر منبع عالی از املاح و فیبر موردنیاز در رژیم غذایی می‌باشند. البته به دلیل این‌که انواع سس‌های سالاد و انواع ادویه‌های سالاد حاوی سدیم بالایی هستند، باید در ماه پنجم بارداری مصرفشان محدود شود. در کل یک خانم باردار در ماه پنجم بارداری باید معادل با 30 گزم فیبر در روزدریافت نماید که این میزان را می‌تواند با مصرف انواع سالاد سبزیجات تازه دریافت نماید. البته مصرف بیش از 30 گرم مواد فیبری برای خانم باردار توصیه نمی‌شود، چون باعث بروز مشکلاتی مانند بواسیر می‌گردد.
4-خوردن میوه
میوه‌ها حاوی ویتامین‌ها و املاح بالایی می‌باشند، به‌علاوه این‌که خوشمزه هم هستند. به همین دلیل خانم باردار در ماه پنجم بارداری می‌تواند روزانه از میوه‌های مانند سیب، گلابی، موز، کیوی، پرتقال، انواع انگورها استفاده نماید.
5-خوردن سبزیجات سبز
خوردن سبزیجات سبزی مانند اسفناج، شنبلیله، کلم بروکلی برای تأمین املاح موردنیاز بدن ازجمله آهن در این ماه به خانم‌های باردار توصیه می‌گردد. این سبزیجات می‌توانند تازه، پخته یا گریل شده استفاده شوند.
6-غلات کامل فراموش نشوند
غلات کامل مانند گندم کامل، جوی کامل، برنج قهوه‌ای منابع غنی از ویتامین E، ویتامین‌های گروهB، آهن و منیزیم می‌باشند و مصرف منظم آنها در رژیم غذایی مادر در ماه پنجم بارداری در رشد جنین نقش بسیار مؤثری در پی دارد. ( وب سایت سلامت دکتر سوشا )
مواد غذایی که در ماه پنجم بارداری نباید استفاده شوند
1- نوشیدنی‌های شیرین کربناته
نوشیدنی‌های شیرین کربناته و گازدار حاوی کافئین، شکر و انرژی بالایی می‌باشند که مصرف آنها برای مادر باردار در سه ماهه دوم بارداری به‌هیچ‌عنوان توصیه نمی‌شود و به‌جای آن مصرف آب‌میوه‌های طبیعی و آب با طعم لیمو توصیه می‌گردد.
2-میوه‌هایی که نباید مصرف شوند
باوجود این‌که مصرف میوه‌های رنگی هر فصل برای مادران باردار منافع بسیاری در تأمین ویتامین‌ها و املاح دارد. اما ازآنجایی‌که مصرف پاپایا، انار و آناناس می‌توانند منجر به انقباضات رحمی و حتی سقط‌جنین شوند، پس مصرفشان در ماه پنجم بارداری ممنوع می‌باشد. در ضمن نباید نوشیدنی‌هایی با عصاره میوه‌های مذکور و یا آبمیوه‌های سنتتیک که حاوی آب این سه نوع میوه می‌شوند را مادر باردار در ماه پنجم بارداری بنوشد.
3-مصرف هر نوع نوشیدنی حاوی الکل ممنوع
استفاده از هر نوع نوشیدنی که به‌نوعی در خود مقداری الکل یا مشتقات آن را داشته باشد، در کل دوران بارداری و بخصوص در ماه پنجم بارداری ممنوع می‌باشد.
4-دوری از نیکوتین موجود در دخانیات
استعمال دخانیات و یا زندگی در محیطی که در آن افراد از دخانیات استفاده می‌کنند، در ماه پنجم بارداری برای مادر باردار بسیار خطرناک می‌باشد و می‌تواند منجر به اکسیژن‌رسانی پایین به جنین و بروز مشکلات تنفسی و یا کم‌خونی در نوزاد پس از تولد شود.
5-قطع مصرف مواد کافئین دار
چای، قهوه، شکلات همگی حاوی مقادیری از کافئین هستند. داده‌های علمی در مورد کافئین نشان داده که مصرف زیاد آن در ماه پنجم بارداری با بروز مشکلات کم‌خوابی و بی‌خوابی نوزاد پس از تولد در ارتباط می‌باشد. بنابراین توصیه می‌شود که در این ماه مادر باردار روزانه حداکثر دو فنجان چای و یا قهوه و حتی مقدور مقادیر کمی شکلات مصرف نماید.
6-پرهیز از مصرف غذاهای چرب
باوجود این‌که در سه ماهه دوم بارداری، افزایش وزن مادر طبیعتاً باید صورت گیرد، اما مصرف غذاهای چرب و بخصوص غذاهای آماده‌ای مانند انواع ساندویچ‌ها و پیتزاها می‌توانند باعث انباشت چربی اضافی در بدن و بالا رفتن غیرطبیعی وزن بدن مادر شوند. به همین دلیل توصیه متخصصان تغذیه آن است که مصرف غذاهای آماده در ماه پنجم بارداری به‌طور کامل ممنوع گردد.
توصیه پایانی
با توجه به این‌که در ماه پنجم بارداری شکل‌گیری بافت‌های جنین با سرعت بیشتری صورت می‌گیرد و این امر نیازهای تغذیه‌ای او را برای ساخت‌وساز بدنش افزایش می‌دهد، بنابراین ضروری است که مادر باردار برای ایجاد یک روند رشد و تکامل بهینه در جنین خود به توصیه‌های ارائه‌شده در این مقاله در مورد خوردن و یا نخوردن برخی مواد غذایی به‌دقت توجه نماید.

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار