خطرناکترین بیماریهای مشترک انسان و حیوان

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، تب مالت، تب خونریزی دهنده کریمه کنگو و هاری را از مهمترین بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان عنوان کرد.
به گزارش پارسینه به نقل از ایسنا دکتر فریبرز ایمانی به مناسبت هفته ملی اطلاعرسانی درباره بیماریهای مشترک انسان و حیوان(۱۵ تا ۲۲ تیر) با بیان اینکه بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان سهم قابل توجهی از بیماریها را به خود اختصاص میدهد و از همین رو اطلاعرسانی در این خصوص اهمیت بسزایی دارد، گفت: بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی، ۴۷ درصد عوامل بیماریزا به صورت مستقیم و یا غیرمستقیم با حیوانات مرتبط است.
وی اظهار کرد: ارتقا آگاهی عمومی و داشتن شناخت کافی نسبت به این بیماریها و نحوه پیشگیری و درمان آنها نقش قابل توجهی در ارتقای سلامت عمومی جامعه دارد.
رئیس مرکز بهداشت استان کرمانشاه، هاری، تب مالت، تب خونریزی دهنده کریمه کنگو، کیست هیداتید، سالک، آبله میمونی و ... را از مهمترین بیماریهای مشترک بین انسان و دام برشمرد که برخی از آنها از جمله تب مالت، تب خونریزی دهنده کریمه کنگو و هاری در کشور ما بیش از سایر بیماریها اهمیت دارد.
ایمانی اشارهای به تب خونریزی دهنده کریمه کنگو به عنوان یکی از مهمترین بیماریهای مشترک بین انسان و دام داشت و افزود: در سنوات گذشته مواردی از این بیماری را در منطقه اورامانات کرمانشاه داشتیم، اما با توجه به هوشیاری نظام بهداشتی در سطح استان، خوشبختانه گزارشی از مرگ بر اثر این بیماری در سالهای اخیر در کرمانشاه به ثبت نرسیده است.
وی ذبح دام آلوده و همچنین تماس با کنه آلوده به ویروس این بیماری را راههای اصلی انتقال تب خونریزی دهنده کریمه کنگو به انسان اعلام کرد و یادآور شد: این بیماری به راحتی میتواند از طریق تماس با دام آلوده به دامداران منتقل شود، از همین رو دامداران باید از تجهیزات حفاظتی برای ذبح دام استفاده کنند. به علاوه توصیه میشود اگر دامداران بر روی بدن دام و یا در محیط نگهداری آن با کنه مواجه شدند، از دست زدن به کنه خودداری کنند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه یکی دیگر از راههای مهم انتقال بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو به انسان را استفاده از گوشت کشتار غیرمجاز و خیابانی عنوان کرد و ادامه داد: دامی که مبتلا به تب خونریزی دهنده کریمه کنگو باشد هیچ علامت ظاهری ندارد و مصرف گوشت آلوده دام میتواند باعث انتقال بیماری به افراد شود.
ایمانی توصیه کرد افراد از خرید گوشت حاصل از کشتارهای غیرمجاز خودداری کنند و اضافه کرد: گوشت تازه باید به مدت ۲۴ ساعت در یخچال نگهداری شود. این زمان برای جگر و سایر امعاء و احشاء دام ۴۸ ساعت است.
وی خاطرنشان کرد: در صورتیکه فرد هرگونه علائمی از بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو را مشاهده کرد باید هرچه سریعتر برای درمان به پزشک مراجعه کند زیرا تاخیر در درمان این بیماری خصوصا اگر فرد به مرحله خونریزی برسد میتواند کُشنده باشد.
تب مالت، بیماری هزار چهره
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه از تب مالت نیز به عنوان یکی دیگر از بیماریهای مشترک بین انسان و دام یاد کرد و گفت: اگرچه تب مالت یک بیماری به ظاهر باکتریایی بوده و برای درمان آن آنتی بیوتیک تجویز میشود، اما این بیماری درمان طولانی و دشواری داشته و عوارض جدی بر روی ارگانهای مختلف بدن از جمله مغز، قلب، کلیه و کبد بر جای میگذارد، از همین رو از تب مالت به عنوان بیماری هزار چهره یاد میشود.
ایمانی با اشاره به راههای انتقال بیماری تب مالت به انسان، اظهار کرد: راه اصلی انتقال در مناطق روستایی از طریق تماس با دام آلوده است، اما در مناطق شهری استفاده از لبنیات سنتی غیرپاستوریزه مهمترین راه انتقال محسوب میشود و از همین رو توصیه اکید میشود افراد از خرید و مصرف لبنیات سنتی از مراکزی که مجوز ندارند و اطمینانی به سلامت آن نیست خودداری کنند. به علاوه چنانچه افراد شیرخام غیرپاستوریزه میخرند حتما لازم است آن را کامل بجوشانند و حداقل پنج دقیقه در دمای جوش باقی بماند.
وی تاکید کرد: درصد کمی هم امکان انتقال این بیماری از طریق تنفس بین انسان و دام وجود دارد.
رئیس مرکز بهداشت کرمانشاه استفاده از تجهیزات حفاظتی برای تماس با دام را یکی از راههای اصلی پیشگیری از تب مالت برشمرد و اظهار کرد: بسیار مهم است که واکسیناسیون دام علیه تب مالت صورت بگیرد.
هاری، مساوی با مرگ
ایمانی از هاری نیز به عنوان یکی دیگر از بیماریهای مهم مشترک بین انسان و حیوان یاد کرد و گفت: این بیماری ۱۰۰ درصد کُشنده است و هر فردی که مبتلا به هاری شود از بین خواهد رفت، بگونهای که سالانه ۵۵ هزار نفر در دنیا به دلیل ابتلا به هاری از بین میروند و ۱۰ میلیون نفر نیز تحت پوشش واکسن هاری قرار میگیرند.
وی اظهار کرد: هر فردی که به هر نحوی مورد گزش حیوانات قرار گیرد باید در کوتاهترین زمان به مراکز درمانی مراجعه و واکسن و سرم مربوطه را دریافت کند. در استان کرمانشاه ۳۲ مرکز به صورت ۲۴ ساعته این خدمات را ارائه میدهند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی با بیان اینکه واکسن هاری یکی از گرانترین و باارزشترین انواع واکسن است، خاطرنشان کرد: برای هر فردی که مورد گزش قرار میگیرد و سپس برای واکسیناسیون مراجعه میکند، چیزی حدود ۱۳ میلیون تومان هزینه میشود.
ایمانی پیشگیری را بهترین راهکار برای مقابله با هاری دانست و عنوان کرد: افراد باید از مواجهه با حیواناتی که منجر به گزش میشوند، خودداری کنند.
وی با بیان اینکه بخشی از موارد گزش از طریق حیوانات خانگی صورت میگیرد، به افراد توصیه کرد از نگهداری حیوانات در محیط زندگی خود پرهیز کنند.
به گفته ایمانی، چنانچه فردی مورد گزش قرار گرفت، تا قبل از مراجعه به مرکز درمانی باید محل گزش را به مدت ۲۰ دقیقه با آب و صابون شست و شو دهد.
ارسال نظر