کارهایی که برای دیسک کمر ضرر دارد

پارسینه: در سالهای اخیر، دیسک کمر را به عنوان یکی از رایجترین مشکلات ستون فقرات میشناسیم؛ به گونهای که این عارضه هم در افراد مسن و هم در افراد میانسال و جوان دیده میشود.
در سالهای اخیر، دیسک کمر را به عنوان یکی از رایجترین مشکلات ستون فقرات میشناسیم؛ به گونهای که این عارضه هم در افراد مسن و هم در افراد میانسال و جوان دیده میشود. این عارضه باعث بروز اختلالات حاد در حرکت افراد شده و امکان انجام برخی از کارها را از آنها میگیرد. به همین دلیل نیز توصیه میشود تا این عارضه را در اوایل بروز آن، کنترل کرده و با انجام چند حرکت ساده ورزشی و پرهیز از انجام برخی کارها، به بهبود این عارضه کمک کنید. شاید با شنید این مسئله، این سؤال پیش آید که برای بهبود این عارضه، چه کارهایی را نباید انجام داد؟ به همین سبب نیز این مقاله به بررسی علمی این موضوع و ارائه راهکارهای اساسی پرداخته است؛ با ما همراه باشید.
آشنایی با عارضه دیسک کمر
اولین چیزی که باید قبل از هر چیزی در مورد آن باید اطلاعاتی ارائه شود این است که دیسک و یا فتق کمر چیست؟
برای آشنایی با دیسک کمر باید گفت ستون فقرات انسانها از تعدادی مهره تشکیل شده است. این مهرهها با استفاده از صفحهای با نام دیسک، از همدیگر جدا شده و ساختار ستون فقرات را تشکیل میدهند. در این حالت، امکان حرکت افراد نیز به راحتی میسر میگردد. این صفحات دارای شکلی بیضی بوده و از دو لایه تشکیل شدهاند.
لایه داخلی شامل مادهای ژلهای و نرم میشود و لایه خارجی دارای ساختاری غضروفی است. این ساختار سبب میشود تا مهرهها در برابر عواملی چون ضربه، مقاوم بوده و امکان حرکت آنها وجود داشته باشد. حال اگر این صفحه به هر دلیلی از جای خود خارج گردد، به دلیل ترک و یا پارگی، عارضهای به نام دیسک یا فتق کمر به وجود میآید.
علت بروز دیسک کمر
جالب توجه است که بدانید افرادی که در سنین بالا قرار دارند دارای سیستم ایمنی ضعیفتر و توانایی کمتر هستند. از این رو احتمال بروز عوارض جسمانی در آنها بسیار زیاد است. البته طبق آمار و تحقیقات، در سالهای اخیر تعداد افراد مبتلا به دیسک کمر در میان افراد میانسال و جوان نیز رو به افزایش است.
بر همین اساس نیز امروزه تحقیقات در مورد علت بروز این بیماری به شدت افزایش یافته است. نتایج این تحقیقات نشان میدهد اکثر افرادی که به این عارضه مبتلا شدهاند در سنین کمتر، علائم این بیماری را بروز دادهاند. به همین علت نیز احتمال این که بروز این عارضه به دلایل ژنتیکی بوده باشد قوت مییابد. البته به جز این عامل، دلایل دیگری نظیر آسیب تحت تأثیر تصادفات، سقوط از جایی، انجام ورزشهای نادرست و... نیز در بروز این بیماری دخیل هستند.
اقداماتی که افراد مبتلا به دیسک کمر نباید انجام دهند
طبق نظر متخصصین جراح مغز و اعصاب روشهای مختلفی وجود دارد که میتوان با استفاده از آنها از بروز این عارضه جلوگیری و یا به بهبود آن کمک کرد. یکی از این روشها، انجام ندادن برخی کارها به منظور رفع معظل فتق کمر است. از جمله کارهایی که برای درمان دیسک کمر باید از انجام آنها خودداری نمود، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
شستشوی لباس
برخی از افراد عادت دارند لباسها را به صورت دستی بشویند. در این حالت اگر به عارضه دیسک در قسمت کمر مبتلا باشید مطمئن باشید که شدت درد و آسیبهای ناشی از آن به تدریج بیشتر خواهد شد؛ زیرا برداشتن لباسها، خم شدن برای شستن آنها، برداشتن لباسهای سنیگن و... همگی باعث شدت یافتن این عارضه میشوند. به جز شستشوی دستی، انجام کارهای مربوط به شستن لباس توسط دستگاه نیز میتواند عوارض جبران ناپذیری برای این افراد داشته باشد.
نشستن طولانی مدت
توجه کنید که افراد مبتلا به فتق کمر نباید برای مدت طولانی بنشینند؛ در ضمن باید نحوه نشستن خود را نیز اصلاح کنند. این افراد باید تا حد ممکن، ایستاده کار کنند یا دراز بکشند. در صورت نیاز به نشستن نیز باید صاف نشسته و شانههای خود را در راستای مبل یا صندلی و به سمت پایین برگردانند. از موارد دیگر جهت درمان دیسک کمر این است که به هنگام نشستن، رانها را به صورت افقی نگه داشته و یا آنها را با زمین، تراز کنید. برای پشتیبانی از کمر خود هنگام نشستن، از بالش و یا حوله لوله شده استفاده نمایید. در صورت نیاز به نشستن طولانی مدت، از میزهای قابل تنظیم ارتفاع استفاده کنید.
ورزشهای سنگین
افراد مبتلا به عارضه فتق کمر نباید ورزشهایی چون بالا بردن پا، دراز نشست، خم شدن رو به جلو، ورزشهای پرفشار، بالا بردن وزنه و حرکاتی از این قبیل را انجام دهند، زیرا در این حالت به دلیل فشار بر کمر، عارضه دیسک کمر ممکن است حادتر شده و مشکلات مختلفی به وجود آید.
حرکات طولانی مدت و سنگین
برخی از کارها نیاز به حرکات طولانی مدت و سنگین دارند و این طولانی بودن زمان کار تبعاتی به دنبال دارد. به عنوان مثال پارو کردن زمین، جارو کشیدن منزل و... از جمله اقداماتی هستند که باعث فشار مضاعف به کمر میشوند. به همین دلیل نیز با انجام این کارها که معمولاً طولانی مدت و سنگین هستند، ممکن است عارضه دیسک در کمر شما شدت پیدا کند.
در ضمن باغبانی کردن و اقداماتی از این قبیل نیز باید تا حد ممکن انجام نشود. این کارها نیز به نشستن طولانی نیاز دارند و چه بسا نیاز باشد تا وسایل سنگین را جابجا کنید. در این شرایط ممکن است شدت بیماری زیاد شده و میزان پارگی نیز افزایش یابد. در اکثر این موارد نیز بیماری تنها با جراحی دیسک کمر بهبود پیدا خواهد کرد که این امر نیز عارضههای جانبی بسیاری به همراه دارد.
جمع بندی و نتیجه گیری
یکی از مهمترین قسمتهای بدن، ستون فقرات است. از این رو باید نهایت دقت به عمل آید تا در این نواحی دچار عارضه و آسیب نشوید؛ اما در صورتی که به هر دلیلی با عارضه دیسک کمر مواجه شدید، قبل از هر کاری با پزشک خود تماس گرفته و یا به مراکز درمانی مراجعه نموده و اقدامات توصیه شده و داروهای تجویز شده را به صورت مرتب استفاده کنید؛ از انجام برخی کارها نیز خودداری نمایید تا بهبودی حاصل شود.
ارسال نظر