چرا خشم برای سلامتی خطر دارد؟

پارسینه: خشم زیاد برای سلامتی خطر دارد و باعث بیماری قلبی میشود. اگر شما گاهی خشمگین و عصبانی میشوید، طبیعی است. ولی به طور مکرر دچار خشم و عصبانیت شدن، عادی نیست ولی نباید هم خشم خودتان را بخورید، بلکه بهتر است به طور منطقی و صحیح به فردی که باعث عصبانیت شما شده است، بگویید چه احساسی دارید.
افرادی که در هنگام عصبانیت وسیلهای را پرت میکنند و یا داد میزنند، و همینطور افرادی که خشم خود را میخورند، بیشتر در معرض ابتلا به بیماریهای قلبی قرار دارند. نباید موقع عصبانیت دادوبیداد کنید، ولی نباید هم خشم خودتان را بخورید، بلکه بهتر است به طور منطقی و صحیح به فردی که باعث عصبانیت شما شده است، بگویید چه احساسی دارید.
عصبانیت و ترس جزو احساساتی هستند که بدترین تاثیر را روی بدن و بخصوص قلب میگذارند. به عقیده متخصصان، این احساسات عامل تمام ناخوشیها و بیماری هاست. خوشبخت و آرام زندگی کردن بهترین راه پیشگیری از درد و بیماری است.
حتی بعد از در نظر گرفتن عوامل دیگر موثر بر مرگ و میر مانند سطح درآمد، وضعیت سیگار کشیدن و حتی خصوصیات شخصیتی (مانند سطح بالاتر توانایی شناختی که میتواند حفاظتکننده باشد) باز هم این رابطه هنوز برقرار بود.
پژوهشگر ارشد این تحقیق میگوید: «مسئله این نبود که در طول ۵ سال گهگاهی عصبانی بشوند… بلکه این آدمها احتمال داشت که به طور مداوم خشمگین باشند. یک بعد از ظهر یا حتی یک سال عصبانیت اشکالی ندارد. این سوال در مورد عصبانیت موقت مطرح نمیشد، بلکه به دنبال تمایل به خشم بود.»
چرا خشم میتواند کشنده باشد؟
پژوهشی در دانشگاه ایالت واشنگتن نشان داد که احتمال رسوب کلسیم در عروق قلب -نشانهای که میگوید خطر ابتلا به حملهی قلبی در شما بالاست در افراد بالای ۵۰ سال که خشم افسارگسیخته دارند، بیشتر از همتایانِ کمتر خشمیگنِ آنها است.
پژوهشی مروری با داشتن دادههایی در مورد ۵۰۰۰ حملهی قلبی، ۸۰۰ سکته و ۳۰۰ مورد آریتمی قلبی هم نشان داده است که خشم، خطر حملهی قلبی، آریتمی و سکته را بالا میبرد و هرچه تعداد دفعات خشمگین شدن بیشتر باشد این خطر هم افزایش مییابد.
این خطر در میان کسانی که سابقهی مشکلات قلبی دارند حتی بیشتر است. کسانی که از پیش دارای سایر عوامل خطر مهم بودهاند و آنهایی که به صورت مکرر عصبانی میشدند، پس از یک حملهی عصبانیت، در معرض بیشترین خطر قرار داشتند.

احتمال ابتلا به زوال عقل در افراد مسنی که دارای میزان بالایی از بیاعتمادی بدبینانه هستند ۲.۵ برابر بیشتر از افرادی با میزان کمتر این حس است. این یافتهها با نتایج پژوهشهای دیگر که نشان میدهند عواطف منفی، و به طور خاص، بدبینی، ممکن است سلامت را تهدید کنند سازگار هستند.
- زنانی که ذهنی بدبین و رفتاری خصومتآمیز دارند بیشتر احتمال دارد به مرگ زودرس دچار شوند و احتمال مرگ آنها بر اثر بیماری قلبی نسبت به زنانی که «انتظارات مثبتی از آینده دارند» بالاتر است.
- افراد بدبین بیشتر دچار استرس میشوند و چندان سهمی از مزایای کاهش استرس ناشی از حمایت اجتماعی مثبت ندارند.
- پرخاشگری بدبینانه با سلامت ضعیف دهان و دندان هم مرتبط است.
- پرخاشگری بدبینانه موجب افزایش نشانههای التهاب هم میشود که ممکن است به افزایش خطر مشکلات قلبی کمک کند.
- پرخاشگری بدبینانه در افراد میانسال و مسن به مشکلات گوارشی هم منجر میشود.
حتی یک پژوهش نشان داده است که فرو خوردن خشم میتواند خطر ابتلا به حملهی قلبی را ۳ برابر کند. خطرات ناشی از فرو خوردن خشم، وقتی فکر میکنید که با شما با بیعدالتی رفتار شده است، حتی شدیدتر میشود.
پژوهشی هم در مجله امراض مسری آمریکا منتشر شده است که نشان میدهد ریسک مرگ و میر افرادی که در برابر دو موقعیت فرضی خشم آور، عصبانیت خود را فرو خورده بودند، ۱.۷ برابر بیشتر از آنهایی بوده است که خشمشان را ابراز کرده بودند.
همچنین، یافتهها نشان میدهند احتمال مرگ افرادی که در مواجهه با رفتار غیرمنصفانه همسرشان خشم خود را فرو میخورند دو برابر بیشتر از آنهایی است که آن را ابراز میکنند.
دلیل خوب دیگری هم برای این کار وجود دارد. علاوه بر احساس سلامتی بیشتر، احتمال چاق شدن و داشتن چربی شکمی در افرادی که در «حال» زندگی میکنند کمتر از افرادی است که چنین کنترلی بر عواطف خود ندارند. این مسئله شاید به این دلیل باشد که تمرکز بر حال به افراد کمک میکند تا بر استعداد تکاملی خود در ذخیرهی چربی و استراحت برای بقا غلبه کنند.
روزنامه اپک تایمز در مقالهای میگوید:
به گفته لوکاس [نویسنده این پژوهش]، ذهنآگاهی ، که پژوهشهای دیگر نشان دادهاند میتواند در غلبه بر اشتها و سالمتر غذا خوردن به مردم کمک کند، ممکن است همان ابزار شناختیای باشد که مردم برای غلبه بر غرایز خود نیاز دارند. به همین ترتیب، ذهنآگاهی ممکن است به مردم کمک کند تا بیرغبتی خود را نسبت به شروع ورزش کنار بزنند (پژوهشها نشان میدهند که مردم، اگرچه بعد از ورزش حس خوبی دارند، اغلب تمایلی به شروع آن ندارند. لوکاس اضافه میکند: «اینجا است که ذهنآگاهی میتواند کمک کند: آگاهی از تکتک لحظاتی که میگذرانیم و اینکه با کارهایی که میکنیم و احساسی که داریم، چه ارتباطی دارند.»
توجه داشته باشید که شما میتوانید خیلی ساده، فقط با توجه به حسی که در لحظه دارید تجربه میکنید، ذهنآگاهی را به تمام جنبههای زندگی روزانه خود، حتی وقتی در حال خوردن، کار کردن یا انجام کارهای خانه هستید، اضافه کنید.
چطور خشم را به احساسی سودمند تبدیل کنید
اینکه چنین خشمی به سلامتی شما ضرر بزند یا نه ممکن است نه تنها به میزان تکرر (و طبیعت مزمن) آن، بلکه به این مسئله که چطور آن را ابراز میکنید و چطور با آن کنار میآیید هم بستگی داشته باشد. تبدیل شدن به آدمی تلخ و بدبین یا پرخاشگر که درها را پشت سرش به هم میکوبد یا با دیگران بحث و جدل به راه میاندازد تنها استرس شما را زیاد میکند (و سلامتیتان را به خطر میاندازد).
البته، هدایت خشم به سوی ابرازی کنترلشده و ظاهری میتواند به شما کمک کند تا تنش و استرس خود را آزاد کنید. مثالی از این مورد استفاده از خشم برای آغاز یک جلسهی ورزش شدید است. خشمِ به اصطلاح سازنده، که در آن افراد با آرامش دربارهی احساس خشم خود صحبت کرده و همراه هم به دنبال راه حل میگردند، ممکن است، برخلاف خشم مخرب، واقعا به سلامتی کمک کند. خشم سازنده معمولا دو نفر را درگیر میکند، در حالی که خشم مخرب، اغلب تنها در یک فرد نمود دارد.
برای آنکه خشم سازنده باشد، معمولا باید توجیه داشته باشد و واکنش مناسبی در قبال آن دریافت شود. سپس، هر دو طرف باید بر حل سوءتفاهمها تمرکز کنند. بنا به گفتهی انجمن روانشناسی آمریکا، خشم روزانه، به خصوص در خانه، ممکن است مزایایی هم داشته باشد:
پژوهشها نشان میدهند، معمولا ابراز خشم به خصوص در خانه میتواند مفید باشد. جیمز آوریل (James Averill)، دارای مدرک دکترای روانشناسی از دانشگاه اَمهرست ماساچوست، که در دهه ۱۹۸۰ درباره خشم روزانه مطالعه کرده است، میگوید: «وقتی ابراز خشمهای روزانه (پیوسه، اما با شدتهای پایین) را با وضعیتهای ابراز خشم ناگهانی (یکباره، ولی بسیار شدید) مقایسه میکنیم، میبینیم که نتایج ابراز خشم روزانه معمولا مثبتتر است.» پژوهش او در یک نمونهی محلی نشان داد که ابراز خشم روزانه در نیمی از مواقع میتواند به تقویت روابط کمک کند.
پژوهشی که سال ۲۰۰۲ در مجله روانشناسی بالینی منتشر شده است… در یافتههایی مشابه نشان داد که در ۴۰ درصد از نمونهای شامل ۹۳ نفر، ابراز خشم نتایج مثبت بلندمدتی داشته است. در مقابل ۳۶ درصد گفتهاند که ابراز خشم بیاثر بوده و ۲۵ درصد نتایج بلندمدت منفی را گزارش کردهاند. به همین ترتیب، پژوهشی که در سال ۱۹۹۷ در مجلهی رفتار و شخصیت اجتماعی منتشر شده است… نشان داده است که ۵۵ درصد از نمونهای مقایسهای از آمریکاییها و روسها گفتهاند که ابراز خشم نتایج مثبتی برایشان داشته است. تقریبا یک سوم هم اشاره کردهاند که از این طریق به خطاهای خود پی بردهاند.
چطور زودجوشی خود را درمان کنید
بعضی از این عادتها را میتوانید در لیست زیر پیدا کنید:
۱. کینهها را کنار بگذارید.
۲. با همه مهربان باشید.
۳. به مشکلاتتان به چشم چالش نگاه کنید.
۴. برای آنچه دارید سپاسگزار باشید.
۵. آرزوهای بزرگ داشته باشید.
۶. زیاد درگیر چیزهای کوچک نباشید.
۷. دربارهی دیگران خوب حرف بزنید.
۸. از بهانهجویی پرهیز کنید.
۹. در حال زندگی کنید.
۱۰. هر روز در یک ساعت مشخص بیدار شوید.
۱۱. خودتان را با دیگران مقایسه نکنید.
۱۲. دور و برتان را با آدمهای مثبت پر کنید.
۱۳. بفهمید که شما به تأیید دیگران نیاز ندارید.
۱۴. به دیگران گوش بدهید.
۱۵. روابط اجتماعیتان را پربار کنید.
۱۶. مدیتیشن انجام بدهید.
۱۷. خوب غذا بخورید.
۱۸. ورزش کنید.
۱۹. زندگی سادهای داشته باشید.
۲۰. صادق باشید.
۲۱. کنترل خود را به دست بگیرید.
۲۲. آنچه را نمیتوانید تغییر دهید، بپذیرید.
ارسال نظر