انواع عفونتهای گوش+ درمان آنها

پارسینه: التهاب گوش یا عفونت گوش که به نام اوتیت (Otitis) شناخته میشود، یکی از بیماریهای شایع گوش است. در صورت درگیری گوش میانی، بیماری را التهاب گوش میانی و در صورت درگیری گوش خارجی، آن را التهاب گوش بیرونی مینامیم.
دستگاه شنوایی انسان از سه بخش گوش بیرونی، میانی و درونی تشکیل شده است.
گوش بیرونی یا خارجی که به چشم دیده میشود، شامل پرده گوش (صماخ)، مجرای گوش و لاله گوش است وارتعاشات اصوات را میگیرد و به پرده صماخ انتقال میدهد.
گوش میانی شامل صندوق صماخ و استخوانچههای چکشی، سندانی و رکابی است و به واسطه این استخوانها ارتعاشات اصوات را به گوش درونی منتقل میکند که از آنجا به وسیله عصب شنوایی به مغز منتقل خواهد شد.
گوش درونی یا داخلی در ارتباط با مغز واعصاب شنوایی است.
گوش بیرونی یا خارجی که به چشم دیده میشود، شامل پرده گوش (صماخ)، مجرای گوش و لاله گوش است وارتعاشات اصوات را میگیرد و به پرده صماخ انتقال میدهد.
گوش میانی شامل صندوق صماخ و استخوانچههای چکشی، سندانی و رکابی است و به واسطه این استخوانها ارتعاشات اصوات را به گوش درونی منتقل میکند که از آنجا به وسیله عصب شنوایی به مغز منتقل خواهد شد.
گوش درونی یا داخلی در ارتباط با مغز واعصاب شنوایی است.
۱- عفونت گوش خارجی
عفونت گوش خارجی در افراد شناگر و کارگرانی که در کارگاههایی کار میکنند که دارای برادههای منتشر در هوا هستند، شایعتر است. علت عفونت گوش میتواند باکتریایی، ویروسی و یا قارچی باشد.
از آنجا که عفونت گوش خارجی در افراد شناگر شایع است، به آن بیماری گوش شناگر هم میگویند.
علائم عفونت گوش خارجی
شامل احساس درد گوش و یا اطراف مجرای گوش، تب، احساس ناخوشی، التهاب غدد لنفاوی اطراف گوش و اختلال شنوایی به صورت خفیف و خارش و سوزش گوش است.
افرادی که شنا میکنند و یا با وسیلهای مجرای گوش را تحریک میکنند، بیشتر در معرض خطر عفونت گوش خارجی هستند.
درمان عفونت گوش خارجی
برای درمان عفونت گوش خارجی باید از آنتی بیوتیک مناسب با تجویز پزشک متخصص استفاده شود.
تخلیه ترشحات چرب و عفونی مجرای گوش بیرونی از طریق شستشوی گوش نیز در برخی موارد مفید است.
در صورتی که فرد بیمار دچار زونای گوش شده باشد باید بیشتر دقت کند و از داروهایی، چون آسیکلوویر و یا کورتون، طبق دستور پزشک معالج استفاده نماید، زیرا بیماری زونا سبب فلج عصب شنوایی شده و اختلالات شنوایی و تعادلی ایجاد میکند.
۲- عفونت گوش میانی
عفونت گوش میانی در نوزادان و کودکان بیشتر دیده میشود. این بیماری بهدنبال عفونت ویروسی دستگاه تنفسی فوقانی بروز میکند. عفونت ویروسی دستگاه تنفسی فوقانی باعث اختلال عملکرد شیپور استاش میشود و عفونت از طریق شیپور استاش بطرف گوش میانی پیشرفت میکند و باعث ایجاد بیماری التهاب گوش میانی میگردد.
عفونت گوش میانی خطرناکتر از عفونت گوش بیرونی است، زیرا میتواند سبب پارگی پرده صماخ و کری گردد و یا اینکه عفونت حاصله به طرف گوش داخلی و مغز منتقل شود.
علائم عفونت گوش میانی
تب ولرز، درد شدید و ضرباندار در گوش به ویژه در شب ها، کاهش شنوایی و خروج ترشحات زرد یا متمایل به سیاه از گوش و پارگی پرده صماخ از علائم عفونت گوش میانی است.
عفونت گوش میانی میتواند از راه عفونت گلو به گوش راه یابد و یا از راه خون (در سرخک، مخملک، تیفوس و عفونت خون) و یا از طریق دستکاری مجرای گوش بیرونی توسط فرد رخ دهد؛ لذا در صورت عفونت گلو و سینوزیت هر چه سریعتر آنها را درمان کنید، زیرا عفونتهای گلو و سینوسها توسط شیپور استاش به گوش میانی رفته و سبب عفونت حاد یا مزمن گوش میشوند.
عفونت گوش میانی نیز میتواند منشأ باکتریایی، ویروسی و یا قارچی داشته باشد.
درمان عفونت گوش میانی
از طریق آنتی بیوتیک (پس از آنتی بیوگرام از ترشحات گوش) و قطرههای گوش و مسکن میتوان به درمان آن پرداخت.
در صورتی که استخوانچههای گوش میانی دچار عفونت شوند، خروج ترشحات چرکی بدبو از مجرای گوش به همراه کاهش شنوایی رخ میدهد که درمان با چرک خشک کن (آنتی بیوتیک) و در بیشتر موارد جراحی ضرورت دارد.
اگر عفونت گوش میانی ادامه داشته باشد، پرده صماخ فرصت ترمیم و بسته شدن را پیدا نمیکند و در نتیجه فرد دچار عفونت مزمن گوش میانی میشود.
پیشگیری از عفونت گوش خارجی و میانی
برای پیشگیری از عفونت گوش بیرونی، هنگام استفاده از وان و یا هنگام شنا کردن باید پنبه آغشته به وازلین و یا گوشی خاصی که در داروخانهها موجود است، در داخل گوش قرار دهید.
از دستکاری داخل گوش که معمولا با چوب کبریت و یا گوش پاک کن صورت میگیرد، جدا بپرهیزید.
در صورتی که علائمی مثل خارش یا سوزش در مجرای گوش مشاهده کردید و یا کاهش شنوایی داشتید، به پزشک متخصص مراجعه کنید.
۳- عفونت گوش درونی
عفونت گوش درونی بیشتر مربوط میشود به اختلالات دهلیزی و حلزونی گوش داخلی همراه با اختلالات تعادل و شنوایی که بسیار تخصصی است.
منبع: سیمرغ
ارسال نظر